ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и Асен Василев в непоследователност спрямо ангажиментите си за евентуалното разпределение на постовете от квотата на ИТН.

Пред "Дарик" Йорданов каза, че въпросът за номинацията на Любомир Каримански начело на БНБ е бил обсъждан още преди сключването на коалиционно споразумение - на среща между Петков, Василев и Слави Трифонов.

"Г-н Трифонов им каза: Да, вие имате най-много депутати, логично е министър-председател да е Кирил Петков, въпреки някои съмнения. Това е компромис. Тогава им казахме, че имаме кандидат за гуверньор на БНБ, тъй като отдавна е изтекъл срокът. Вие го знаете кой е. Те казаха - да, знаем го, това е г-н Каримански. Има ли проблем? Не. Вие кандидат имате ли? Не", описа Йорданов разговора, който би трябвало да се е състоял в края на 2021 г.

Той посочи, че на същите разговори е поставяно и искането ИТН да излъчи кандидат за Конституционния съд - в момента има едно вакантно място от квотата на Народното събрание, тъй като мандатът на Анастас Анастасов вече изтече.

"Нямаше съпротива, нямаше друго мнение. Как може да предполагаме, че 4-5 месеца по-късно това ще се превърне в такъв проблем", каза той.

Заместник-председателят на ИТН каза още, че е поставял темата за избора на Каримански в БНБ на всяка среща на коалиционния съвет, но тя е оставяна без реакция.

"Едва когато започнаха да се обсъждат срокове в Комисията по финанси, тогава се появиха намеци за хора от чужбина", каза той.

Рзпределението на ръководните позиции в няколко структури като БНБ, КС, БНТ, Комисията за финансов надзор не са вписани в коалиционното споразумение и според Тошко Йорданов те са въпрос на "чисто състезание".

Той отхвърли съмненията, които Асен Василев видя в кандидатурата на Любомир Каримански, заради случая с предполагаемата измама за над 1 млн. лв. от времето на управлението му в "Инвестбанк".

"Това е единственият му подпис под такава сделка, защото тогава е замествал тоя, който ги прави тия неща, тъй като той е бил в отпуск. За да стигне до него за подпис, е минало през 4-5 контролни органа вътре в самата банка. След като минава през всички контролни органи, които заверяват "да", "да", "да", "да", "да", той си поставя подписа и тогава това слиза надолу към гише. Нито е видял клиента, нито е присъствал на подписването на клиента. Той е бил свидетел и е дал цялата информация. Никога не е бил обвиняван", каза Йорданов в отговор на критиките на Василев.

Депутатът контраатакува професионалните качества на Андрей Гюров, като го обвини в липса на опит като банкер и описа Volksbank, в която Гюров е работил, като "австрийска банка с руски капитали".

Йорданов обяви, че ИТН "никога не са предлагали човек ,който няма необходимите професионални качества", независимо от серията от скандали с кандидатури като Петър Илиев и Пламен Николов през 2021.


Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024