Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и Асен Василев в непоследователност спрямо ангажиментите си за евентуалното разпределение на постовете от квотата на ИТН. 

Пред "Дарик" Йорданов каза, че въпросът за номинацията на Любомир Каримански начело на БНБ е бил обсъждан още преди сключването на коалиционно споразумение - на среща между Петков, Василев и Слави Трифонов. 

"Г-н Трифонов им каза: Да, вие имате най-много депутати, логично е министър-председател да е Кирил Петков, въпреки някои съмнения. Това е компромис. Тогава им казахме, че имаме кандидат за гуверньор на БНБ, тъй като отдавна е изтекъл срокът. Вие го знаете кой е. Те казаха - да, знаем го, това е г-н Каримански. Има ли проблем? Не. Вие кандидат имате ли? Не", описа Йорданов разговора, който би трябвало да се е състоял в края на 2021 г. 

Той посочи, че на същите разговори е поставяно и искането ИТН да излъчи кандидат за Конституционния съд - в момента има едно вакантно място от квотата на Народното събрание, тъй като мандатът на Анастас Анастасов вече изтече. 

"Нямаше съпротива, нямаше друго мнение. Как може да предполагаме, че 4-5 месеца по-късно това ще се превърне в такъв проблем", каза той. 

Заместник-председателят на ИТН каза още, че е поставял темата за избора на Каримански в БНБ на всяка среща на коалиционния съвет, но тя е оставяна без реакция. 

"Едва когато започнаха да се обсъждат срокове в Комисията по финанси, тогава се появиха намеци за хора от чужбина", каза той. 

Рзпределението на ръководните позиции в няколко структури като БНБ, КС, БНТ, Комисията за финансов надзор не са вписани в коалиционното споразумение и според Тошко Йорданов те са въпрос на "чисто състезание". 

Той отхвърли съмненията, които Асен Василев видя в кандидатурата на Любомир Каримански, заради случая с предполагаемата измама за над 1 млн. лв. от времето на управлението му в "Инвестбанк". 

"Това е единственият му подпис под такава сделка, защото тогава е замествал тоя, който ги прави тия неща, тъй като той е бил в отпуск. За да стигне до него за подпис, е минало през 4-5 контролни органа вътре в самата банка. След като минава през всички контролни органи, които заверяват "да", "да", "да", "да", "да", той си поставя подписа и тогава това слиза надолу към гише. Нито е видял клиента, нито е присъствал на подписването на клиента. Той е бил свидетел и е дал цялата информация. Никога не е бил обвиняван", каза Йорданов в отговор на критиките на Василев. 

Депутатът контраатакува професионалните качества на Андрей Гюров, като го обвини в липса на опит като банкер и описа Volksbank, в която Гюров е работил, като "австрийска банка с руски капитали". 

Йорданов обяви, че ИТН "никога не са предлагали човек ,който няма необходимите професионални качества", независимо от серията от скандали с кандидатури като Петър Илиев и Пламен Николов през 2021. 


Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне