ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и Асен Василев в непоследователност спрямо ангажиментите си за евентуалното разпределение на постовете от квотата на ИТН.

Пред "Дарик" Йорданов каза, че въпросът за номинацията на Любомир Каримански начело на БНБ е бил обсъждан още преди сключването на коалиционно споразумение - на среща между Петков, Василев и Слави Трифонов.

"Г-н Трифонов им каза: Да, вие имате най-много депутати, логично е министър-председател да е Кирил Петков, въпреки някои съмнения. Това е компромис. Тогава им казахме, че имаме кандидат за гуверньор на БНБ, тъй като отдавна е изтекъл срокът. Вие го знаете кой е. Те казаха - да, знаем го, това е г-н Каримански. Има ли проблем? Не. Вие кандидат имате ли? Не", описа Йорданов разговора, който би трябвало да се е състоял в края на 2021 г.

Той посочи, че на същите разговори е поставяно и искането ИТН да излъчи кандидат за Конституционния съд - в момента има едно вакантно място от квотата на Народното събрание, тъй като мандатът на Анастас Анастасов вече изтече.

"Нямаше съпротива, нямаше друго мнение. Как може да предполагаме, че 4-5 месеца по-късно това ще се превърне в такъв проблем", каза той.

Заместник-председателят на ИТН каза още, че е поставял темата за избора на Каримански в БНБ на всяка среща на коалиционния съвет, но тя е оставяна без реакция.

"Едва когато започнаха да се обсъждат срокове в Комисията по финанси, тогава се появиха намеци за хора от чужбина", каза той.

Рзпределението на ръководните позиции в няколко структури като БНБ, КС, БНТ, Комисията за финансов надзор не са вписани в коалиционното споразумение и според Тошко Йорданов те са въпрос на "чисто състезание".

Той отхвърли съмненията, които Асен Василев видя в кандидатурата на Любомир Каримански, заради случая с предполагаемата измама за над 1 млн. лв. от времето на управлението му в "Инвестбанк".

"Това е единственият му подпис под такава сделка, защото тогава е замествал тоя, който ги прави тия неща, тъй като той е бил в отпуск. За да стигне до него за подпис, е минало през 4-5 контролни органа вътре в самата банка. След като минава през всички контролни органи, които заверяват "да", "да", "да", "да", "да", той си поставя подписа и тогава това слиза надолу към гише. Нито е видял клиента, нито е присъствал на подписването на клиента. Той е бил свидетел и е дал цялата информация. Никога не е бил обвиняван", каза Йорданов в отговор на критиките на Василев.

Депутатът контраатакува професионалните качества на Андрей Гюров, като го обвини в липса на опит като банкер и описа Volksbank, в която Гюров е работил, като "австрийска банка с руски капитали".

Йорданов обяви, че ИТН "никога не са предлагали човек ,който няма необходимите професионални качества", независимо от серията от скандали с кандидатури като Петър Илиев и Пламен Николов през 2021.


Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024