ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Кирил Петков и Асен Василев в непоследователност спрямо ангажиментите си за евентуалното разпределение на постовете от квотата на ИТН.

Пред "Дарик" Йорданов каза, че въпросът за номинацията на Любомир Каримански начело на БНБ е бил обсъждан още преди сключването на коалиционно споразумение - на среща между Петков, Василев и Слави Трифонов.

"Г-н Трифонов им каза: Да, вие имате най-много депутати, логично е министър-председател да е Кирил Петков, въпреки някои съмнения. Това е компромис. Тогава им казахме, че имаме кандидат за гуверньор на БНБ, тъй като отдавна е изтекъл срокът. Вие го знаете кой е. Те казаха - да, знаем го, това е г-н Каримански. Има ли проблем? Не. Вие кандидат имате ли? Не", описа Йорданов разговора, който би трябвало да се е състоял в края на 2021 г.

Той посочи, че на същите разговори е поставяно и искането ИТН да излъчи кандидат за Конституционния съд - в момента има едно вакантно място от квотата на Народното събрание, тъй като мандатът на Анастас Анастасов вече изтече.

"Нямаше съпротива, нямаше друго мнение. Как може да предполагаме, че 4-5 месеца по-късно това ще се превърне в такъв проблем", каза той.

Заместник-председателят на ИТН каза още, че е поставял темата за избора на Каримански в БНБ на всяка среща на коалиционния съвет, но тя е оставяна без реакция.

"Едва когато започнаха да се обсъждат срокове в Комисията по финанси, тогава се появиха намеци за хора от чужбина", каза той.

Рзпределението на ръководните позиции в няколко структури като БНБ, КС, БНТ, Комисията за финансов надзор не са вписани в коалиционното споразумение и според Тошко Йорданов те са въпрос на "чисто състезание".

Той отхвърли съмненията, които Асен Василев видя в кандидатурата на Любомир Каримански, заради случая с предполагаемата измама за над 1 млн. лв. от времето на управлението му в "Инвестбанк".

"Това е единственият му подпис под такава сделка, защото тогава е замествал тоя, който ги прави тия неща, тъй като той е бил в отпуск. За да стигне до него за подпис, е минало през 4-5 контролни органа вътре в самата банка. След като минава през всички контролни органи, които заверяват "да", "да", "да", "да", "да", той си поставя подписа и тогава това слиза надолу към гише. Нито е видял клиента, нито е присъствал на подписването на клиента. Той е бил свидетел и е дал цялата информация. Никога не е бил обвиняван", каза Йорданов в отговор на критиките на Василев.

Депутатът контраатакува професионалните качества на Андрей Гюров, като го обвини в липса на опит като банкер и описа Volksbank, в която Гюров е работил, като "австрийска банка с руски капитали".

Йорданов обяви, че ИТН "никога не са предлагали човек ,който няма необходимите професионални качества", независимо от серията от скандали с кандидатури като Петър Илиев и Пламен Николов през 2021.


Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023