Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански

Финансовият министър Асен Василев публично постави под съмнение доколко Любомир Каримански (ИТН) отговаря на изискванията за нов управител на БНБ.

В интервю за Дарик, Василев посочи, че законът не поставя други специфични условия освен "безупречна репутация" за гуверньора на централната банка (по-точно "лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело", б.р.).

"Ние представихме кандидат с безупречна репутация", каза Василев с препратка към Андрей Гюров. На въпроса "това значи ли, че другият кандидат (Каримански) не е с безупречна репутация?", финансовият министър каза:

"Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза... той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати".

Отговорът му е свързан с журналистическите разследвания по повод скандал от 2015 г., с фиктивно изплащане от "Инвестбанк" в мандата на Любомир Каримански на около 1,2 млн. лв. на неграмотен социално-слаб гражданин, който е успял да се регистрира като управител на частна фирма незаконно.

Прокуратурата е започнала разследване по случая след жалба на собственика на дружеството, но и до този момент няма развитие по случая.

Асен Василев не изключи да бъде търсена подкрепа от партии извън управляващото мнозинство при избора на бъдещ управител на БНБ.

"Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика. Трябва да има максимално широк консенсус в парламента защото това е една от основните институции в страната, която е гарант за стабилността на цялата финансова система", каза още той.

Трите най-важни задачи на бъдещия гуверньор според Асен Василев ще са: продължаване на подготовката за приемане на еврото, преглед на стабилността на всички банки, "за да сме сигурни, че цялата система е здрава, и няма да има второ КТБ", както и усилия за възстановяване на част от активите на КТБ, които "не влязоха във Фонда за гарантиране на влоговете, а по един или друг начин отидоха в частни ръце".

"Интересите на България са над това дали двама човека се харесват или не се харесват. Ние с г-н Каримански работим доста добре, той е шеф на Бюджетната комисия. Няма дрязги в личен план. Не виждам това как би породило напрежение. Моето предпочитание за г-н Гюров се дължи на това да изпълним на 100% единственото изикване в закона, което е да е човек с безупречна репутация. Всичко друго би навредило и на БНБ, и на банковата система", каза Асен Василев.

Той отхвърли опция да се търси мнението на ЕЦБ по повод кандидатите за БНБ: "Не мисля, че България има нужда от големи батковци. Надявам се този период да е в миналото на страната, независимо кои са "големите батковци".


ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024