Асен Василев постави под съмнение "безупречната" репутация на Каримански

Финансовият министър Асен Василев публично постави под съмнение доколко Любомир Каримански (ИТН) отговаря на изискванията за нов управител на БНБ.

В интервю за Дарик, Василев посочи, че законът не поставя други специфични условия освен "безупречна репутация" за гуверньора на централната банка (по-точно "лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело", б.р.).

"Ние представихме кандидат с безупречна репутация", каза Василев с препратка към Андрей Гюров. На въпроса "това значи ли, че другият кандидат (Каримански) не е с безупречна репутация?", финансовият министър каза:

"Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той сам каза... той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати".

Отговорът му е свързан с журналистическите разследвания по повод скандал от 2015 г., с фиктивно изплащане от "Инвестбанк" в мандата на Любомир Каримански на около 1,2 млн. лв. на неграмотен социално-слаб гражданин, който е успял да се регистрира като управител на частна фирма незаконно.

Прокуратурата е започнала разследване по случая след жалба на собственика на дружеството, но и до този момент няма развитие по случая.

Асен Василев не изключи да бъде търсена подкрепа от партии извън управляващото мнозинство при избора на бъдещ управител на БНБ.

"Изборът на централен банкер на страната не трябва да е въпрос на политика. Трябва да има максимално широк консенсус в парламента защото това е една от основните институции в страната, която е гарант за стабилността на цялата финансова система", каза още той.

Трите най-важни задачи на бъдещия гуверньор според Асен Василев ще са: продължаване на подготовката за приемане на еврото, преглед на стабилността на всички банки, "за да сме сигурни, че цялата система е здрава, и няма да има второ КТБ", както и усилия за възстановяване на част от активите на КТБ, които "не влязоха във Фонда за гарантиране на влоговете, а по един или друг начин отидоха в частни ръце".

"Интересите на България са над това дали двама човека се харесват или не се харесват. Ние с г-н Каримански работим доста добре, той е шеф на Бюджетната комисия. Няма дрязги в личен план. Не виждам това как би породило напрежение. Моето предпочитание за г-н Гюров се дължи на това да изпълним на 100% единственото изикване в закона, което е да е човек с безупречна репутация. Всичко друго би навредило и на БНБ, и на банковата система", каза Асен Василев.

Той отхвърли опция да се търси мнението на ЕЦБ по повод кандидатите за БНБ: "Не мисля, че България има нужда от големи батковци. Надявам се този период да е в миналото на страната, независимо кои са "големите батковци".


ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023