Ицо Хазарта: Седят около Началника и го молят да даде. И той ще даде, защото има 20 дни до изборите. Снимка: © bTV, Лице в лице

"Давате ли си сметка, че вас ви навряха много по-силно в предизборната кампания, макар вие да не го искахте?" - това е въпросът, който Ицо Хазарта отправи към представителите на музикалната индустрия, които на 6 март се срещнаха с премиера Бойко Борисов, за да получат одобрение на исканията за компенсации след Covid-кризата.

Хазарта разкритикува колегите си за това, че музикантите би трябвало да са "най-свободната, най-независима и одухотворена" част от обществото. Вместо това ги е видял "наобиколили Началника с тъжен поглед, с молба за помощ".

"Твърдят, че искат от години да прокарат тези промени. Защо се сетиха 20 дни преди изборите? Седят около Началника и го молят да даде, и той ще даде, защото има 20 дни до изборите, защото е добър. Няма да ги пита "Плащате ли си данъците", защото те ще му се разсърдят. По-безопасно е да се разсърдят на някой като мен, а не на Началника", коментира още рапъра и продуцент пред bTV.

Tой сам припомни за критиките, които самият той понесе през 2019, след като се появи на предизборен концерт на ГЕРБ.

"За 10 години си позволих да участвам в един-единствен предизборен концерт. Понесох много критики за това, основателни, защото не направих добре, че присъствах там. Някои хора няма да ми простят. Но искам да кажа на всички изпълнители, които бяха в онази заседателна зала - давате ли си сметка, че вас ви навряха много по-силно в една предизборна кампания, макар вие да не го искахте?", попита той.

Хазарта защити позицията си, че не бива да се раздават поголовни помощи в подкрепа на хора, които не могат да докажат какви потенциални загуби са претърпели с въвеждането на ограничителните мерки.

"Начинът да докажеш какво си загубил, по мое мнение, е чрез данъчните декларации. Защото вие може да решите да вземете една балалайка, да се снимате с нея във Facebook и след това да кажете: "Ето, аз съм музикант, дайте ми 4000 лева", каза той.

Музикантът посочи, че като основател на лейбъла "Facing the Sun" се е сблъсквал с нежеланието на колегите си да излязат "на светло" с доходите си от професионална дейност.

"Казвахме им, че ще помогнем с авторски права, ще ги насочим към счетоводители, които да ги улеснят при плащането на данъци. Те ни казаха: А, стига, бе, как така данъци? Аз съм творец, мен такива неща не ме вълнуват. Добре, творецо, но утре, не дай Боже, ще ти потрябва линейка. Ще искаш довечера да светят лампи по улиците. Един ден ще имаш деца, ще искаш да ги пратиш на училище. То е безплатно, но някой трябва да плати заплати на училището, няма как", коментира той.

Ицо Хазарта отхвърли и предложението на Бойко Борисов за въвеждане на задължителна квота за българска музика по телевизиите и радиостанциите, както и криворазбраната идея за "справедлива конкуренция" между популярните изпълнители и "истинското изкуство".

Той цитира свой диалог с жена, която го критикувала заради провокативната визия на клиповете му и ги давала като пример за причините, поради които масовите музикални медии не подбират по-високо изкуство.

"Вероятно тя разбира справедливостта така - аз да спра да снимам красиви жени в моите клипове и да наблегна на кадри на Бачковския манастир, или на ротондата "Св. Георги", Перперикон, Дунавската равнина, Чудните мостове. Когато ходя на концерти, ходя с балета. Трябва да спра да взимам красиви жени на моите концерти и да слагам на сцената портрети на български исторически личности. Портрет на Филип Тотю, на княз Батенберг, на Паисий Хилендарски, за да може да бъде справедлива конкуренцията", каза той.

Да задължиш някой да ти върти песните, не би довело до нищо добро. Аз съм написал 60 песни, от тях повече от 90% не се въртят. Защото не са достатъчно добри, това е истината. Не всеки ден се правят хитове, завърши Хазарта.

С такива PR-и не им трябват политически врагове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024