Ицо Хазарта vs. Костадин Ангелов: "На едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите" Снимка: © https://www.facebook.com/hazartaofficial

Рапърът Ицо Хазарта критикува остро здравния министър Костадин Ангелов, като го обвини в проява на двоен стандарт и недопустимо отношение към развлекателния бизнес в страната.

Хазарта цитира реплика на Ангелов от пресконференция на 18 януари, когато той казва: "Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни - образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента".

Музикантът дава няколко примера с търговски обекти, които продължават да работят заради изричните изключения в заповедта на здравния министър.

"Моловете не работели. Влизаш в мола и – о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи, големи вериги – всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари, без да крадат от обществени поръчки", пише Ицо Хазарта в публикация в профила си във Facebook.

Заповедта от края на ноември 2020 г. на Костадин Ангелов гласи, че магазините в моловете не трябва да работят, но допуска изключение за "хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях".

Не е забранена работата на големите търговски центрове, които не влизат в дефиницията на МЗ "една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти". Кварталните магазини също продължават да работят.

Ицо Хазарта критикува репликата на Ангелов за "приоритетните" браншове, като заявява, че "собствениците на ресторанти, заведения и фитнес-зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите".

"Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите", пише той.

Хазарта посочва, че няма финансови проблеми и не чака помощ от дръжавата, но "отношението и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин".

Коментарът му е споделен няколко хиляди пъти във Facebook. Няколко от последователите му реплиикират, че самите те са преминали през тежко заболяване с Covid-19 и че противоепидемичните мерки не бива да се подценяват.

"Никъде в Европа няма отворени заведения. Правилният въпрос е защо няма адекватни компенсации за собственици и служители, а не защо не работят. Иначе децата, които не ходят на училище в не по-малка степен са проблем и "изнасят пандемията", пише Теодора Йолчева в реплика към музиканта.

"В много държави заведения не работят. Какво да направи министърът, да пуска всичко? Така разсъждавам, защото като лежах в болницата с Ковид, в съседната стая починаха двама души и чувах как не можеха да си вземат въздух. Друго ще запееш ако попаднеш на мястото, където бях", пише Петър Гергов.

"Не подценявам коронавируса и съжалявам, че ви се е наложило да се сблъскате с него. Това, към което ми се иска да насоча вниманието на обществото е, че месеци наред едни хора задават въпроса "Как и при какви условия ще можем да работим отново, след като в момента това ни е забранено за благото на цялото общество?". А отговорът на държавата е "****, как не ви е срам да питате такива неща!", отговаря Хазарта.

Други хора подкрепят тезата му, но посочват, че не само работещите в заведенията търпят загуби, а и самоосигуряващите се лица от свободните професии, за които не бяха предвидени финансови помощи и отлагане на данъчни срокове.

"Не искам да подценявам проблема със заведенията и малките бизнеси, а да обърна внимание, че трагедията е в още по-голям мащаб", казва Ана Лазарова.


Ресторантьорите заплашват с неподчинение, ако не им позволят да работят от 1 февруари

Съмнения за новия щам на SARS-Cov2 има в "почти всяка 5-та проба в България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023