Ицо Хазарта vs. Костадин Ангелов: "На едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите" Снимка: © https://www.facebook.com/hazartaofficial

Рапърът Ицо Хазарта критикува остро здравния министър Костадин Ангелов, като го обвини в проява на двоен стандарт и недопустимо отношение към развлекателния бизнес в страната.

Хазарта цитира реплика на Ангелов от пресконференция на 18 януари, когато той казва: "Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни - образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента".

Музикантът дава няколко примера с търговски обекти, които продължават да работят заради изричните изключения в заповедта на здравния министър.

"Моловете не работели. Влизаш в мола и – о, изненада! Мобилни оператори, застрахователи, големи вериги – всичко работи. Там няма коронавирус. Затворени са магазинчетата на нормалните хора, дето се опитват да изкарват пари, без да крадат от обществени поръчки", пише Ицо Хазарта в публикация в профила си във Facebook.

Заповедта от края на ноември 2020 г. на Костадин Ангелов гласи, че магазините в моловете не трябва да работят, но допуска изключение за "хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях".

Не е забранена работата на големите търговски центрове, които не влизат в дефиницията на МЗ "една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти". Кварталните магазини също продължават да работят.

Ицо Хазарта критикува репликата на Ангелов за "приоритетните" браншове, като заявява, че "собствениците на ресторанти, заведения и фитнес-зали, заедно с работещите в тях – персонал, сервитьори, бармани, охранители, хигиенисти, както и изпълнителите от шоубизнеса (неслучайно ги слагам накрая) – са всъщност хората, които изнасят на гърба си кризата с коронавируса – за да може ВСИЧКИ да сме здрави, а не само те самите".

"Покрай непосилния труд на лекарите, ние удобно премълчаваме това. Както и факта, че докато на едни им забраняват да работят, на други им вдигат заплатите", пише той.

Хазарта посочва, че няма финансови проблеми и не чака помощ от дръжавата, но "отношението и най-вече тонът, с който управляващите се обръщат към нормалните хора и към бизнеса, според мен е плюнка в лицето на всеки българин".

Коментарът му е споделен няколко хиляди пъти във Facebook. Няколко от последователите му реплиикират, че самите те са преминали през тежко заболяване с Covid-19 и че противоепидемичните мерки не бива да се подценяват.

"Никъде в Европа няма отворени заведения. Правилният въпрос е защо няма адекватни компенсации за собственици и служители, а не защо не работят. Иначе децата, които не ходят на училище в не по-малка степен са проблем и "изнасят пандемията", пише Теодора Йолчева в реплика към музиканта.

"В много държави заведения не работят. Какво да направи министърът, да пуска всичко? Така разсъждавам, защото като лежах в болницата с Ковид, в съседната стая починаха двама души и чувах как не можеха да си вземат въздух. Друго ще запееш ако попаднеш на мястото, където бях", пише Петър Гергов.

"Не подценявам коронавируса и съжалявам, че ви се е наложило да се сблъскате с него. Това, към което ми се иска да насоча вниманието на обществото е, че месеци наред едни хора задават въпроса "Как и при какви условия ще можем да работим отново, след като в момента това ни е забранено за благото на цялото общество?". А отговорът на държавата е "****, как не ви е срам да питате такива неща!", отговаря Хазарта.

Други хора подкрепят тезата му, но посочват, че не само работещите в заведенията търпят загуби, а и самоосигуряващите се лица от свободните професии, за които не бяха предвидени финансови помощи и отлагане на данъчни срокове.

"Не искам да подценявам проблема със заведенията и малките бизнеси, а да обърна внимание, че трагедията е в още по-голям мащаб", казва Ана Лазарова.


Ресторантьорите заплашват с неподчинение, ако не им позволят да работят от 1 февруари

Съмнения за новия щам на SARS-Cov2 има в "почти всяка 5-та проба в България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024