Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд Снимка: © Булевард България

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева („Има такъв народ“) е фаворит да заеме едно от двете места, които ще се освободят от парламентарната квота в Конституционния съд. Това съобщават в. „Сега“ и „Медиапул“, цитирайки свои източници.

В момента в КС има едно свободно място от квотата на Народното събрание, но на 28 февруари се освобождава и второ, когато изтича мандатът на Гроздан Илиев. Преди да бъде назначен за съдия в КС по предложение на ГЕРБ, той беше зам.-председател на Върховния касационен съд и председател на Наказателната му колегия.

Парламентът ще избира и член на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември.

Според източници от управляващото мнозинство, цитирани от „Медиапул“ – кандидатурата на Ива Митева със сигурност ще бъде издигната, но все още няма финално решение дали четирите формации ще се обединят около нея.

От в. „Сега“ твърдят, че изборът на нови конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, тъй като е необходимо обикновено мнозинство. „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ разполагат с общо 134 депутати. По-труден ще е изборът на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа (т.е. подкрепа от ГЕРБ и/или ДПС).

Ива Митева, която в момента е зам.-председател на 47-ото Народно събрание, нито потвърди, нито отрече информацията. "Не коментирам", заяви тя в кулоарите на Народното събрание.

Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.

Другото място, освен това на Митева, е било запазено за човек от адвокатурата. Спрягани са имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Бившият съдия в Страсбург Здравка Калайджиева също е в списъка с потенциални кандидати. Там е и пенсионираният съдия Борислав Белазелков, но за него източниците на "Сега" казват, че се спряга сам за поста.

Ива Митева завършва Софийския университет, след което влиза в докторската програма по Конституционно право в Института за държавата и правото при БАН. Научен ръководител ѝ е бившият конституционен съдия и настоящ президентски правен експерт Емилия Друмева.

През лятото на 2021 г. Митева защити докторската си дисертация на тема „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“.

Преди да стане политик от ИТН, кариерата ѝ преминава основно като правен експерт. Започва да работи в Министерството на правосъдието през 1998 г., а две години по-късно влиза в Народното събрание като експерт в правната комисия. През април 2021 г. тя стана депутат от „Има такъв народ“ и заемаше поста председател на парламента в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

Квотите в 12-членния Конституционен съд са три – на президента, Народното събрание и съдебната власт. Ротацията в КС е такава, че на всеки 3 години изтича мандатът на четирима съдии.

Заради казус с избраната от парламента Венета Марковска преди около 10 г. - през ноември 2021 изтекоха мандатите само на трима: Борис Велчев, Анастас Анастасов и Георги Ангелов. На 28 февруари приключва този и на Гроздан Илиев, който беше избран от парламента на мястото на Марковска – нейният избор беше осуетен от Росен Плевнелиев заради прокурорско разследване срещу нея за търговия с влияние (все още няма яснота за резултатите).

Съдиите и президентът попълниха квотите си навреме - Радев назначи бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов през октомври 2021 г., а съдиите избраха Соня Янкулова. КС избра Павлина Панова за свой председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023