Снимка: © Parliament.bg

Ива Митева-Рупчева е новият председател на парламента. Кандидатката на "Има такъв народ" беше избрана с 163 гласа "за", 0 против и 75 "въздържал се".

Митева е досегашен ръководител на правната дирекция на Народното събрание. Работи от 20 години в администрацията на парламента, преподавател е по право в Нов български университет. Тя беше избрана с гласовете на всички групи извън депутатите на ГЕРБ.

Предложената от ГЕРБ Цвета Караянчева получи само гласовете на своята парламентарна група. Против нея гласуваха депутатите от БСП, ДПС, "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се! Мутри вън".

"Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство ще бъдат зачитани. От нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава. Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", каза Ива Митева в първата си реч пред депутатите.

Преди тя да бъде избрана, в парламента избухна спор между Николай Хаджигенов от ИСМВ и депутати от ГЕРБ заради репликите му по адрес на Цвета Караянчева.

"Нека парламентаризмът и функцията на председателя на парламента да не служи като срамно смокиново листо, прикривайки ужасите на управлението на Борисов. Нека да върнем гордостта на Кърджали в специфичното изработване на поцинковани изделия, където му е мястото", каза той с препратка към работата на Караянчева като началник цех в завод за поцинковани кофи в родния й град преди началото на политическата й кариера.

Думите му предизвикаха напрежение сред групата на ГЕРБ. Вежди Рашидов призова да не се допускат "вулгарни квалификации срещу една дама" и призова групата на ИСМВ да не обиждат депутатите на "мутри".

"Достойният човек посочва кой е мутрата. Къде е мутрата? Аз не съм мутра, може да ме проверявате колкото искате. Защо обиждате тези хора? Как позволявате това да се прави?", каза той.

"Всички в началото се обявихме за ред и правила. За да функционира правилно парламентът, смятам, че всички трябва да спазваме парламентарно поведение", каза Десислава Атанасова. Преди това Тошко Йорданов намекна за обидното прозвище по адрес на Цвета Караянчева от записите на Бойко Борисов, като я нарече "Прекрасна Кърджалийска Представителка".

Председателстващата събранието Мика Зайкова призова всички депутати да се въздържат в поведението си.

"Нека пред очите на българския народ да не си разменяме обиди и да не се превръщаме в пазар", каза тя, след което парламентът пристъпи към избора на Ива Митева. Зайкова отстъпи мястото си като доайен на Народното събрание след речта на новоизбрания председател.


Денят на Мика Зайкова: "Дано да съм добра орисница на 45 Народно събрание"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката