Бившият председател на НС Ива Митева обяви, че "Има такъв народ" "категорично" биха отишли на преговори с "Продължаваме промяната", ако партията-мандатоносител изпрати официална покана до парламентарната група.

"Имат право на втори шанс, но те не ни позволиха да им го дадем. Ние се опитваме, но те не го искат. Ние сме отворени към всички и сме много предвидими като партньор. Винаги сме последователни в действията си, но смятаме, че честната игра е на първо място", беше обяснението ѝ в интервю за bTV.

Коментарът ѝ в "Лице в лице" дойде три дни след като Асен Василев беше излъчен за кандидат-премиер от ПП, но обяви, че не би разговарял за подкрепа със Слави Трифонов и Тошко Йорданов - особено след като те поставиха ултиматум срещу присъствието му в евентуален бъдещ кабинет.

Митева реши да демонстрира необичайна досега отстъпчивост от страна на ИТН, като призова "да започнем бавно да правим обединението", "да отстъпи частното и да тръгнем към общото" и "да не търсим само врага" - след като ИТН гласува за оставка на действащия кабинет и свали председателя на 47 НС Никола Минчев.

Само преди ден Слави Трифонов атакува отново Василев и Петков, като им "пожела искрено" да се "задавят с власт".

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

В същото време тя обяви, че колегите ѝ са обидени, че ръководителите на "Продължаваме промяната" ги търсят лично с покани за разговори, вместо да изпратят официално писмо до парламентарната им група (чийто председател е Тошко Йорданов).

"Смятам, че е обидно, когато се обръщат към останалите ПГ като "Демократична България" и БСП за България и ги канят на разговори като групи, към нас да се обръщат като отделни народни представители. Натискът върху депутати, търсенето на депутати, лъжата се приема като нормалност за разлика от говоренето на истината, последователността в действията, спазването на конституцията и законите. Чух от колеги, че се използват и семействата им, търсят се факти, с които да се уязвят. Приятели и познати, включително такива, които не са чували дълги години, се появяват и изведнъж се сещат за тях и започват да им звънят", каза тя пред bTV.

Митева потвърди, че лично е потърсена от премиера Кирил Петков с предложение да разговарят - от интервюто ѝ стана ясно, че тя е отказала такава среща.

"До снощи всички бяхме единни, надявам се до последния ден да сме единни", каза тя.

Митева призна, че изпитва "тъга и разочарование" от факта, че дори главният секретар на ИТН Виктория Василева реши да се откаже от депутатския си мандат и да напусне групата.

На въпроса защо ИТН допусна толкова голямо разцепление в парламентарната си група, тя отчете, че е допусната грешка с липсата на достатъчно вътрешна комуникация и търсене на допирни точки между депутатите на партията, но в същото време изрази учудване, че имало "толкова много хора с амбиции, които искат да се изявяват".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин