Ива Митева: "ПП имат право на втори шанс, но не ни позволяват да им го дадем"

Бившият председател на НС Ива Митева обяви, че "Има такъв народ" "категорично" биха отишли на преговори с "Продължаваме промяната", ако партията-мандатоносител изпрати официална покана до парламентарната група.

"Имат право на втори шанс, но те не ни позволиха да им го дадем. Ние се опитваме, но те не го искат. Ние сме отворени към всички и сме много предвидими като партньор. Винаги сме последователни в действията си, но смятаме, че честната игра е на първо място", беше обяснението ѝ в интервю за bTV.

Коментарът ѝ в "Лице в лице" дойде три дни след като Асен Василев беше излъчен за кандидат-премиер от ПП, но обяви, че не би разговарял за подкрепа със Слави Трифонов и Тошко Йорданов - особено след като те поставиха ултиматум срещу присъствието му в евентуален бъдещ кабинет.

Митева реши да демонстрира необичайна досега отстъпчивост от страна на ИТН, като призова "да започнем бавно да правим обединението", "да отстъпи частното и да тръгнем към общото" и "да не търсим само врага" - след като ИТН гласува за оставка на действащия кабинет и свали председателя на 47 НС Никола Минчев.

Само преди ден Слави Трифонов атакува отново Василев и Петков, като им "пожела искрено" да се "задавят с власт".

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

В същото време тя обяви, че колегите ѝ са обидени, че ръководителите на "Продължаваме промяната" ги търсят лично с покани за разговори, вместо да изпратят официално писмо до парламентарната им група (чийто председател е Тошко Йорданов).

"Смятам, че е обидно, когато се обръщат към останалите ПГ като "Демократична България" и БСП за България и ги канят на разговори като групи, към нас да се обръщат като отделни народни представители. Натискът върху депутати, търсенето на депутати, лъжата се приема като нормалност за разлика от говоренето на истината, последователността в действията, спазването на конституцията и законите. Чух от колеги, че се използват и семействата им, търсят се факти, с които да се уязвят. Приятели и познати, включително такива, които не са чували дълги години, се появяват и изведнъж се сещат за тях и започват да им звънят", каза тя пред bTV.

Митева потвърди, че лично е потърсена от премиера Кирил Петков с предложение да разговарят - от интервюто ѝ стана ясно, че тя е отказала такава среща.

"До снощи всички бяхме единни, надявам се до последния ден да сме единни", каза тя.

Митева призна, че изпитва "тъга и разочарование" от факта, че дори главният секретар на ИТН Виктория Василева реши да се откаже от депутатския си мандат и да напусне групата.

На въпроса защо ИТН допусна толкова голямо разцепление в парламентарната си група, тя отчете, че е допусната грешка с липсата на достатъчно вътрешна комуникация и търсене на допирни точки между депутатите на партията, но в същото време изрази учудване, че имало "толкова много хора с амбиции, които искат да се изявяват".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024