Ива Митева: "ПП имат право на втори шанс, но не ни позволяват да им го дадем"

Бившият председател на НС Ива Митева обяви, че "Има такъв народ" "категорично" биха отишли на преговори с "Продължаваме промяната", ако партията-мандатоносител изпрати официална покана до парламентарната група.

"Имат право на втори шанс, но те не ни позволиха да им го дадем. Ние се опитваме, но те не го искат. Ние сме отворени към всички и сме много предвидими като партньор. Винаги сме последователни в действията си, но смятаме, че честната игра е на първо място", беше обяснението ѝ в интервю за bTV.

Коментарът ѝ в "Лице в лице" дойде три дни след като Асен Василев беше излъчен за кандидат-премиер от ПП, но обяви, че не би разговарял за подкрепа със Слави Трифонов и Тошко Йорданов - особено след като те поставиха ултиматум срещу присъствието му в евентуален бъдещ кабинет.

Митева реши да демонстрира необичайна досега отстъпчивост от страна на ИТН, като призова "да започнем бавно да правим обединението", "да отстъпи частното и да тръгнем към общото" и "да не търсим само врага" - след като ИТН гласува за оставка на действащия кабинет и свали председателя на 47 НС Никола Минчев.

Само преди ден Слави Трифонов атакува отново Василев и Петков, като им "пожела искрено" да се "задавят с власт".

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

В същото време тя обяви, че колегите ѝ са обидени, че ръководителите на "Продължаваме промяната" ги търсят лично с покани за разговори, вместо да изпратят официално писмо до парламентарната им група (чийто председател е Тошко Йорданов).

"Смятам, че е обидно, когато се обръщат към останалите ПГ като "Демократична България" и БСП за България и ги канят на разговори като групи, към нас да се обръщат като отделни народни представители. Натискът върху депутати, търсенето на депутати, лъжата се приема като нормалност за разлика от говоренето на истината, последователността в действията, спазването на конституцията и законите. Чух от колеги, че се използват и семействата им, търсят се факти, с които да се уязвят. Приятели и познати, включително такива, които не са чували дълги години, се появяват и изведнъж се сещат за тях и започват да им звънят", каза тя пред bTV.

Митева потвърди, че лично е потърсена от премиера Кирил Петков с предложение да разговарят - от интервюто ѝ стана ясно, че тя е отказала такава среща.

"До снощи всички бяхме единни, надявам се до последния ден да сме единни", каза тя.

Митева призна, че изпитва "тъга и разочарование" от факта, че дори главният секретар на ИТН Виктория Василева реши да се откаже от депутатския си мандат и да напусне групата.

На въпроса защо ИТН допусна толкова голямо разцепление в парламентарната си група, тя отчете, че е допусната грешка с липсата на достатъчно вътрешна комуникация и търсене на допирни точки между депутатите на партията, но в същото време изрази учудване, че имало "толкова много хора с амбиции, които искат да се изявяват".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024