Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се оплака във Фейсбук, че Кирил Петков и Асен Василев звънят на депутатите от “Има такъв народ”, за да търсят политическа подкрепа. В петък мандатът за съставяне на правителство беше връчен на Асен Василев като кандидат за премиер и "Продължаваме промяната" имат една седмица, в която или да предложат състав на министерски съвет за гласуване от Народното събрание, или да се откажат от правото си да състaвят кабинет.

"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички.
И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те. Разбира се, с цел да ги убедят да гласуват за новото предложение за правителство с министър-председател Асен Василев.", пише Слави Трифонов.

"Аз в последните 30 години съвременна история на политическия живот за такова нещо не съм чувал. Нито в България, нито по света.", казва Трифонов и обвинява представителите на "Продължаваме промяната" в "жажда за власт", въпреки че явно вече е наясно, че звъненето по телефона между министри и депутати няма как да е незаконно.

"Жаждата за власт е позната на историята. Явно човек е така устроен, че този стремеж да властваш над другите е брутален. Но аз го виждам за пръв път. Това, което правят Кирил Петков и Асен Василев явно не е незаконно, но чисто в човешки план е просто отвратително. Според мен нищо не е на всяка цена, освен грижата за семейството и хората, които обичаш.". разсъждава Слави Трифонов и накрая завършва с поука и нещо като политическа клетва: "Но ако властта за един човек е на всяка цена, значи този човек е сбъркан и вреден за всички останали. Кирил Петков и Асен Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт."

В края на миналата седмица се разбра, че още един знаков депутат от "Има такъв народ" ще нанесе удар по единството на партията.

Главният секретар на "Има такъв народ" и зам.-председател на парламентарната група Виктория Василева изненадващо обяви, че ще напусне Народното събрание.

Василева е потвърдила намеренията си да се откаже от депутатското си място, а не само да излезе от ПГ на ИТН, пред журналисти в парламента.

Тя заявява, че колегите ѝ са били информирани предварително за намеренията ѝ да си тръгне, след като приключи "ангажиментите си в това Народно събрание" - сред тях е и гласуването на актуализацията на бюджета.

Виктория Василева смята да подаде оставка като депутат през следващата седмица. Все още не е решила дали да напусне и партията "Има такъв народ".

Предсрочното ѝ излизане от парламента е поредно сътресение за групата - тя беше член на трите поредни състава на НС през 2021-2022 г., организационен секретар е на партията от създаването ѝ и беше сред основните говорители на ИТН. Тя беше и част от екипа на ИТН, който преговаряше за коалиционното споразумение с ПП, ДБ и БСП в сферата "Вътрешна сигурност" заедно с Николай Радулов (вече независим депутат) и Андрей Михайлов. Василева отговаряше и за изграждането на местните структури на ИТН.

В началото на юни обаче името ѝ беше спрягано за част от групата на отцепниците от ИТН, които предпочетоха да обявят независимост от партията на Слави Трифонов и да подкрепят правителството.

В крайна сметка Василева не се присъедини към шестимата си бивши колеги, а продължи да членува в ПГ на ИТН и гласуваше заедно с групата по отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и по вота на недоверие.

Тя влезе в 47 Народно събрание като представител на листата от Благоевград. Следващата в списъка на кандидат-депутатите на ИТН от района е Анита Коцелова, която в момента заема позицията на зам.-областен управител на Благоевград.

На 10 юни Кирил Петков издаде заповед за отстраняването ѝ, но малко след това тя беше възстановена на длъжността си.

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Кой напусна ИТН след оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023