Слави Трифонов се оплака във Фейсбук, че Кирил Петков и Асен Василев звънят на депутатите от “Има такъв народ”, за да търсят политическа подкрепа. В петък мандатът за съставяне на правителство беше връчен на Асен Василев като кандидат за премиер и "Продължаваме промяната" имат една седмица, в която или да предложат състав на министерски съвет за гласуване от Народното събрание, или да се откажат от правото си да състaвят кабинет.

"Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”. И като казвам на всички - имам предвид наистина на всички.
И им обясняват по телефона колко лош съм аз, колко добри и морални хора са те. Разбира се, с цел да ги убедят да гласуват за новото предложение за правителство с министър-председател Асен Василев.", пише Слави Трифонов.

"Аз в последните 30 години съвременна история на политическия живот за такова нещо не съм чувал. Нито в България, нито по света.", казва Трифонов и обвинява представителите на "Продължаваме промяната" в "жажда за власт", въпреки че явно вече е наясно, че звъненето по телефона между министри и депутати няма как да е незаконно.

"Жаждата за власт е позната на историята. Явно човек е така устроен, че този стремеж да властваш над другите е брутален. Но аз го виждам за пръв път. Това, което правят Кирил Петков и Асен Василев явно не е незаконно, но чисто в човешки план е просто отвратително. Според мен нищо не е на всяка цена, освен грижата за семейството и хората, които обичаш.". разсъждава Слави Трифонов и накрая завършва с поука и нещо като политическа клетва: "Но ако властта за един човек е на всяка цена, значи този човек е сбъркан и вреден за всички останали. Кирил Петков и Асен Василев, искрено ви пожелавам да се задавите с власт."

В края на миналата седмица се разбра, че още един знаков депутат от "Има такъв народ" ще нанесе удар по единството на партията.

Главният секретар на "Има такъв народ" и зам.-председател на парламентарната група Виктория Василева изненадващо обяви, че ще напусне Народното събрание.

Василева е потвърдила намеренията си да се откаже от депутатското си място, а не само да излезе от ПГ на ИТН, пред журналисти в парламента.

Тя заявява, че колегите ѝ са били информирани предварително за намеренията ѝ да си тръгне, след като приключи "ангажиментите си в това Народно събрание" - сред тях е и гласуването на актуализацията на бюджета.

Виктория Василева смята да подаде оставка като депутат през следващата седмица. Все още не е решила дали да напусне и партията "Има такъв народ".

Предсрочното ѝ излизане от парламента е поредно сътресение за групата - тя беше член на трите поредни състава на НС през 2021-2022 г., организационен секретар е на партията от създаването ѝ и беше сред основните говорители на ИТН. Тя беше и част от екипа на ИТН, който преговаряше за коалиционното споразумение с ПП, ДБ и БСП в сферата "Вътрешна сигурност" заедно с Николай Радулов (вече независим депутат) и Андрей Михайлов. Василева отговаряше и за изграждането на местните структури на ИТН.

В началото на юни обаче името ѝ беше спрягано за част от групата на отцепниците от ИТН, които предпочетоха да обявят независимост от партията на Слави Трифонов и да подкрепят правителството.

В крайна сметка Василева не се присъедини към шестимата си бивши колеги, а продължи да членува в ПГ на ИТН и гласуваше заедно с групата по отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и по вота на недоверие.

Тя влезе в 47 Народно събрание като представител на листата от Благоевград. Следващата в списъка на кандидат-депутатите на ИТН от района е Анита Коцелова, която в момента заема позицията на зам.-областен управител на Благоевград.

На 10 юни Кирил Петков издаде заповед за отстраняването ѝ, но малко след това тя беше възстановена на длъжността си.

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Кой напусна ИТН след оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин