Кой напусна ИТН след оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков" Снимка: © Getty Images

Само за седмица шестима депутати, един министър и поне двама областни координатори на "Има такъв народ" се отлъчиха от партията на Слави Трифонов.

Независимо от вътрешните "тестове за лоялност" и препитванията с детектор на лъжата преди избори - недоволните членове на ИТН решиха да се дистанцират публично от линията, наложена от Трифонов и Тошко Йорданов след 8 юни, т.е. оттеглянето на подкрепата за кабинета "Петков".

Парламентарната група на ИТН все още не е заплашена от разпад - поне засега. Дори след оттеглянето на Кирил Симеонов тя все още разполага с 19 членове, или деветима души повече от минимума, под който би била заплашена от разформироване. Хипотетичният сценарий, при който още повече народни представители обявят независимост от ИТН, може да елиминира плановете на партията да поиска трети мандат и да управлява с кабинет на малцинството.

По-осезаемият проблем, с който ИТН ще се сблъска заради разцеплението, е загубата на кадри, на които досега е поверявано управлението на местните структури в няколко области в България.

Радостин Василев е бивш координатор на ИТН в Област Плевен и - както показаха събитията в последните дни - явно е имал възможността да определя свои кадри в първата петица на депутатската листа в региона. Светлин Стоянов е бивш координатор на партията за област Русе. Друг от новите независими депутати Деян Петков е общински ръководител на ИТН в Плевен, а Кирил Симеонов все още е шеф на общинската структура във Варна.

Ръководители на партията в областите Пловдив и Враца Красимир Дончев и Стефан Красимиров също обявиха, че подават оставка заради несъгласие с основната политика на "Има такъв народ". Във Враца са се отцепили 9 от 10 общински координатори.

Сътресението в Пловдив е трета смяна на местен областен координатор за последната година и половина и е поредната лоша новина за Трифонов. ИТН стана първа политическа сила в града на изборите за 46 Народно събрание през юли 2021 г., но подкрепата им намаля почти трикратно след провокираното разпадане на парламента, довело до предсрочен вот през ноември.

И Радостин Василев, и петима от шестимата отцепили се депутати са "представителната част" на ИТН от началото на съществуването на партията.

Василев, Георгиев, Атанасов и Радулов бяха номинирани за министри в двата неосъществили се кабинети с мандат на "Има такъв народ" под ръководството на Николай Василев и Пламен Николов.

Кирил Симеонов и Светлин Стоянов са хора, които са преминали и през "цедката" на кастингите за политици, които Слави Трифонов организираше още преди да регистрира партията си.

Двама от тях имат и по-ранен политически опит - Радулов е бивш главен секретар на МВР от края на 90-те, бил е съветник по сигурността през 2005-2009, бил е и кандидат за депутат от коалицията между НДСВ, НПСД и "Лидер", а през 2014 г. - от коалицията ББЦ на Николай Бареков. Той е и единственият досегашен член на групата на ИТН, който има принадлежност към ДС заради работата си като старши разузнавач в МВР през 80-те.

След първите парламентарни избори през 2021 г. Радулов изненадващо се отказа от спечеления мандат в 45 Народно събрание, като отвори път за Антон Адамов (ресторантьор и син на един от инвеститорите в комплекса "Делта хил", в момента Адамов е член на Съвета на директорите на "Булгаргаз"). Тази рокада беше обяснена от колегата му Георги Георгиев като следствие от обвързаности между Слави Трифонов и Орлин Алексиев в "сложната схема Делта Хил".

Политическата кариера на Иво Атанасов се развива на местно ниво във Видин, макар и с двусмислени резултати. През 2015 г. той и Росица Кирова стават съучредители на гражданско обединение "Единни за промяна", което издига Кирова за свой кандидат-кмет срещу титуляра от ГЕРБ. Тя не печели вота, но събира достатъчно гласове, за да се окаже водещ фактор за опозиционните сили в града (вкл. като координатор на ИТН). Възходящата ѝ тенденция приключва в деня, в който Бойко Борисов решава да я повози на джипа си, докато излъчва разговора с нея през Facebook профила си.

През 2021 г. Иво Атанасов обяснява, че Кирова е изключена от ИТН, защото "се прецени, че качването на Росица в джипа на един престъпник, който е осъществил геноцид спрямо българския народ и по-специално спрямо жителите на област Видин, е недопустимо, уронва престижа на партията".

В момента тя е зам.-председател на 47 Народно събрание от ГЕРБ, а ръководството на "Има такъв народ" успя да събори Никола Минчев с гласовете на цялата парламентарна група на ГЕРБ, плюс ДПС и "Възраждане". В по-ранни изказвания Иво Атанасов е бил много силно критичен както към ГЕРБ, ДПС (конкретно Делян Пеевски) и главния прокурор Иван Гешев, но и към БСП и "Демократична България", особено към Христо Иванов заради това, че за кратко беше министър във втория кабинет на Борисов.

Както Тошко Йорданов, така и Ива Митева коментираха, че Кирил Петков продължава да прави опити за комуникация с техни колеги от ПГ на ИТН, за да ги убеди да запазят подкрепата си за правителството. Кирил Симеонов беше сред хората, с които Петков беше разговарял лично преди седмица, като тогава депутатът беше заявил лоялност към своята партия - до момента, в който ИТН не поиска и оставката на Никола Минчев.

"Не знам в какви времена живеем, но разбирам, че се опитват да ги обработват. Това ще продължи до вота на недоверие и гласуването в сряда или в четвъртък. Ще видим дали някой ще се е подал, говори се че ще има колеги, които ще се обърнат", каза Ива Митева в петък сутрин преди напускането на Симеонов, допускайки, че разцеплението може и да не е приключило.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова за номинацията на Елена Йончева: Рано или късно зависимостите лъсват

ДПС в Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024