Кой е Иво Атанасов - третият кандидат за министър на правосъдието от ИТН

Иво Атанасов е третият пореден кандидат за министър на правосъдието от "Има такъв народ".

Депутат в последните два парламента, адвокат, бивш съдия, член на Арбитражно-контролната комисия на партията, Атанасов води листата на Слави Трифонов във Видин през април и юли 2021 г.

Медийните му изяви преди изборите го показват като отявлен критик на управлението на Бойко Борисов и като застъпник на тезата, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен от длъжност.

"Ние знаем коя е мафията в България. Това е Борисов, Пеевски. Избрали са си за пазител на мафията Гешев. Целта е участие във властта, ревизия във всеки един сектор, разследване, съдебни процеси, смяна на главния прокурор. И държавата ще бъде нормална. Аз от тази моя кауза няма да се откажа - дали с партията или пак на улицата", казва Иво Атанасов в интервю за ТВ "Видин" през февруари 2021 г.

Депутатският мандат на Иво Атанасов в 45 и 46 Народно събрание може би нямаше да се осъществи, ако ИТН не беше преживяла една от най-сериозните си кризи на местно ниво именно във Видин.

През септември 2020 г. в разгара на антиправителствените протести срещу Борисов и Гешев, областният координатор на партията Росица Кирова изненадващо се появи в джипа на министър-председателя при едно от сутрешните му включвания от Северозапада.

Кирова беше изключена от ИТН незабавно, а шумът около нея изненадващо й отвори път към структурите на доскорошния идеологически противник. В момента тя е зам.-председател на 46 Народно събрание от квотата на ГЕРБ.

Задочен репортаж от Северозапада 2: 30 минути в джипа на Борисов и едно кафе

В няколко различни свои изяви Атанасов я описва като човекът, който "запали искрата" на протестите, благодарение на които се задейства проектът за строителство на пътя Видин-Ботевград.

Съвместната им политическа активност започва още през 2015 г., когато формират гражданско обединение "Единни за промяна" и издигат Кирова за кандидат-кмет на Видин. Атанасов е ръководител на предизборния щаб, който я класира на балотаж, но Кирова не успява да спечели вота срещу кандидата на ГЕРБ.

През 2019 сдружението им "Единни за промяна" решава да даде подкрепата си за д-р Цветан Ценков като кандидат на местна коалиция около СДС, НДСВ, Нова алтернатива, БЗНС и др. - срещу обещание от негова страна, че няма да работи за ГЕРБ.

Ценков печели балотажа, но по думите на Атанасов "два дни по-късно се прегърна с Бойко Борисов".

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"

Грешната преценка за кадрите явно преследва видинския юрист, защото само година по-късно следва прекратяването на партийните връзки с Росица Кирова. Срещата й с Борисов е разчетена в ИТН като грешка, след която няма връщане назад.

"Прецени се, че качването на Росица в джипа на един престъпник, който е осъществил геноцид спрямо българския народ и по-специално спрямо жителите на област Видин, е недопустимо, уронва престижа на партията", казва Иво Атанасов.

Всъщност общата им работа не е само политическа, а и търговска. От края на 2015 г. до април 2021 г. (т.е. дори след изключването на Росица Кирова от ИТН) Иво Атанасов е член на съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин".

Предприятието е собственост на Кирова и до днес. След първите парламентарни избори Атанасов излиза от оперативното управление и е заменен от Цветелина Дановска. Тя също се отказва от директорската позиция, като вкарва в борда Никол Кирова (р. 1994).

И в момента Иво Атанасов е съсобственик в компанията за консултантска дейсност и търговия в сектора на ВЕИ "Интер солар" ООД, която повтаря почти дословно името на дружество, чийто собственик е Росица Кирова ("Интер солар 12"). Атанасов беше предложен за министър на правосъдието на мястото на Момчил Иванов, който оттегли кандидатурата си само три дни след официалното номиниране.

Мандатът на ИТН е върнат: Петър Илиев е предложен за силов вицепремиер, Иво Атанасов - за правосъден министър

ИТН забрави да предложи министър по ромските въпроси "от вълнение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023