Иво Атанасов е третият пореден кандидат за министър на правосъдието от "Има такъв народ". 

Депутат в последните два парламента, адвокат, бивш съдия, член на Арбитражно-контролната комисия на партията, Атанасов води листата на Слави Трифонов във Видин през април и юли 2021 г. 

Медийните му изяви преди изборите го показват като отявлен критик на управлението на Бойко Борисов и като застъпник на тезата, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен от длъжност. 

"Ние знаем коя е мафията в България. Това е Борисов, Пеевски. Избрали са си за пазител на мафията Гешев. Целта е участие във властта, ревизия във всеки един сектор, разследване, съдебни процеси, смяна на главния прокурор. И държавата ще бъде нормална. Аз от тази моя кауза няма да се откажа - дали с партията или пак на улицата", казва Иво Атанасов в интервю за ТВ "Видин" през февруари 2021 г. 

Депутатският мандат на Иво Атанасов в 45 и 46 Народно събрание може би нямаше да се осъществи, ако ИТН не беше преживяла една от най-сериозните си кризи на местно ниво именно във Видин. 

През септември 2020 г. в разгара на антиправителствените протести срещу Борисов и Гешев, областният координатор на партията Росица Кирова изненадващо се появи в джипа на министър-председателя при едно от сутрешните му включвания от Северозапада.

Кирова беше изключена от ИТН незабавно, а шумът около нея изненадващо й отвори път към структурите на доскорошния идеологически противник. В момента тя е зам.-председател на 46 Народно събрание от квотата на ГЕРБ. 

Задочен репортаж от Северозапада 2: 30 минути в джипа на Борисов и едно кафе

В няколко различни свои изяви Атанасов я описва като човекът, който "запали искрата" на протестите, благодарение на които се задейства проектът за строителство на пътя Видин-Ботевград. 

Съвместната им политическа активност започва още през 2015 г., когато формират гражданско обединение "Единни за промяна" и издигат Кирова за кандидат-кмет на Видин. Атанасов е ръководител на предизборния щаб, който я класира на балотаж, но Кирова не успява да спечели вота срещу кандидата на ГЕРБ. 

През 2019 сдружението им "Единни за промяна" решава да даде подкрепата си за д-р Цветан Ценков като кандидат на местна коалиция около СДС, НДСВ, Нова алтернатива, БЗНС и др. - срещу обещание от негова страна, че няма да работи за ГЕРБ.

Ценков печели балотажа, но по думите на Атанасов "два дни по-късно се прегърна с Бойко Борисов". 

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"

Грешната преценка за кадрите явно преследва видинския юрист, защото само година по-късно следва прекратяването на партийните връзки с Росица Кирова. Срещата й с Борисов е разчетена в ИТН като грешка, след която няма връщане назад.

"Прецени се, че качването на Росица в джипа на един престъпник, който е осъществил геноцид спрямо българския народ и по-специално спрямо жителите на област Видин, е недопустимо, уронва престижа на партията", казва Иво Атанасов. 

Всъщност общата им работа не е само политическа, а и търговска. От края на 2015 г. до април 2021 г.  (т.е. дори след изключването на Росица Кирова от ИТН) Иво Атанасов е член на съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин".

Предприятието е собственост на Кирова и до днес. След първите парламентарни избори Атанасов излиза от оперативното управление и е заменен от Цветелина Дановска. Тя също се отказва от директорската позиция, като вкарва в борда Никол Кирова (р. 1994). 

И в момента Иво Атанасов е съсобственик в компанията за консултантска дейсност и търговия в сектора на ВЕИ "Интер солар" ООД, която повтаря почти дословно името на дружество, чийто собственик е Росица Кирова ("Интер солар 12").  Атанасов беше предложен за министър на правосъдието на мястото на Момчил Иванов, който оттегли кандидатурата си само три дни след официалното номиниране. 

Мандатът на ИТН е върнат: Петър Илиев е предложен за силов вицепремиер, Иво Атанасов - за правосъден министър

ИТН забрави да предложи министър по ромските въпроси "от вълнение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев