Иво Атанасов е третият пореден кандидат за министър на правосъдието от "Има такъв народ". 

Депутат в последните два парламента, адвокат, бивш съдия, член на Арбитражно-контролната комисия на партията, Атанасов води листата на Слави Трифонов във Видин през април и юли 2021 г. 

Медийните му изяви преди изборите го показват като отявлен критик на управлението на Бойко Борисов и като застъпник на тезата, че главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде отстранен от длъжност. 

"Ние знаем коя е мафията в България. Това е Борисов, Пеевски. Избрали са си за пазител на мафията Гешев. Целта е участие във властта, ревизия във всеки един сектор, разследване, съдебни процеси, смяна на главния прокурор. И държавата ще бъде нормална. Аз от тази моя кауза няма да се откажа - дали с партията или пак на улицата", казва Иво Атанасов в интервю за ТВ "Видин" през февруари 2021 г. 

Депутатският мандат на Иво Атанасов в 45 и 46 Народно събрание може би нямаше да се осъществи, ако ИТН не беше преживяла една от най-сериозните си кризи на местно ниво именно във Видин. 

През септември 2020 г. в разгара на антиправителствените протести срещу Борисов и Гешев, областният координатор на партията Росица Кирова изненадващо се появи в джипа на министър-председателя при едно от сутрешните му включвания от Северозапада.

Кирова беше изключена от ИТН незабавно, а шумът около нея изненадващо й отвори път към структурите на доскорошния идеологически противник. В момента тя е зам.-председател на 46 Народно събрание от квотата на ГЕРБ. 

Задочен репортаж от Северозапада 2: 30 минути в джипа на Борисов и едно кафе

В няколко различни свои изяви Атанасов я описва като човекът, който "запали искрата" на протестите, благодарение на които се задейства проектът за строителство на пътя Видин-Ботевград. 

Съвместната им политическа активност започва още през 2015 г., когато формират гражданско обединение "Единни за промяна" и издигат Кирова за кандидат-кмет на Видин. Атанасов е ръководител на предизборния щаб, който я класира на балотаж, но Кирова не успява да спечели вота срещу кандидата на ГЕРБ. 

През 2019 сдружението им "Единни за промяна" решава да даде подкрепата си за д-р Цветан Ценков като кандидат на местна коалиция около СДС, НДСВ, Нова алтернатива, БЗНС и др. - срещу обещание от негова страна, че няма да работи за ГЕРБ.

Ценков печели балотажа, но по думите на Атанасов "два дни по-късно се прегърна с Бойко Борисов". 

"Ако Хаджигенов иска да ражда и да кърми, аз не искам да раждам и да кърмя, има си майки за тази работа"

Грешната преценка за кадрите явно преследва видинския юрист, защото само година по-късно следва прекратяването на партийните връзки с Росица Кирова. Срещата й с Борисов е разчетена в ИТН като грешка, след която няма връщане назад.

"Прецени се, че качването на Росица в джипа на един престъпник, който е осъществил геноцид спрямо българския народ и по-специално спрямо жителите на област Видин, е недопустимо, уронва престижа на партията", казва Иво Атанасов. 

Всъщност общата им работа не е само политическа, а и търговска. От края на 2015 г. до април 2021 г.  (т.е. дори след изключването на Росица Кирова от ИТН) Иво Атанасов е член на съвета на директорите на "Дунавски драгажен флот Видин".

Предприятието е собственост на Кирова и до днес. След първите парламентарни избори Атанасов излиза от оперативното управление и е заменен от Цветелина Дановска. Тя също се отказва от директорската позиция, като вкарва в борда Никол Кирова (р. 1994). 

И в момента Иво Атанасов е съсобственик в компанията за консултантска дейсност и търговия в сектора на ВЕИ "Интер солар" ООД, която повтаря почти дословно името на дружество, чийто собственик е Росица Кирова ("Интер солар 12").  Атанасов беше предложен за министър на правосъдието на мястото на Момчил Иванов, който оттегли кандидатурата си само три дни след официалното номиниране. 

Мандатът на ИТН е върнат: Петър Илиев е предложен за силов вицепремиер, Иво Атанасов - за правосъден министър

ИТН забрави да предложи министър по ромските въпроси "от вълнение"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията