Ива Софиянска-Божкова слиза от ефира на Нова ТВ Снимка: © Instagram / Ива Софиянска-Божкова и Антон Божков

Ива Софиянска-Божкова вече няма да работи в Нова ТВ. Тя е потвърдила пред "24 часа" за прекратяването на отношенията с телевизията.

33-годишната журналистка имаше авторска рубрика в съботно-неделния сутрешен блок "Събуди се". Списъкът със събеседниците й включваше както популярни личности от развлекателната индустия, така и с деца и роднини на политици, бизнесмени и др.

Отпадането й от програмната схема на Нова ТВ дойде няколко месеца след началото на разследването срещу Васил Божков и сина му Антон (съпруг на Софиянска). Бившият хазартен бос, който се укрива в Дубай от февруари 2020, беше дългогодишен спонсор на Нова ТВ чрез "Националната лотария".

След като му бяха повдигнати обвинения за укриване на държавни такси в особено големи размери, Божков влезе в открит конфликт с Кирил Домусчиев, съсобственик на "Нова Броудкастинг Груп" от 2019 - включително чрез пускането на паметна записка с детайли от договора за реклама и "пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта".

Домусчиев отговори на Божков с жалба срещу bTV

На 24 август Кирил Домусчиев обяви, че ще заведе дело за клевета срещу Васил Божков, след като той го уличи в съучастие в "трафик със забранени вещества и контрабанда" чрез фармацевтичния му бизнес.

Антон Божков също има обвинение за съучастие в престъпна група (повдигнато през март 2020 г.) и се намира на свобода срещу парична гаранция в размер на 1 млн. лв.

В понеделник Васил Божков пусна препечатка от писмо на ДАНС до нотариусите в страната за поставяне под наблюдение на всички сделки с негови фирми, фондации и свърани лица. Сред посочените имена в списъка бяха и тези на малолетните деца на Ива и Антон Божкови - Васил и Мая.

Нито водещата, нито директорът на "Нова Броудкастинг" Ива Стоянова коментират мотивите за прекратяването на рубриката. От думите на Софиянска-Божкова пред "24 часа" се разбира, че все още не е намерила нова работа.

"Разбира се, че се надявам да продължа да работя. Ако ще е тв журналистика, ще е добре, тъй като в нея имам най-голям опит", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023