Домусчиев отговори на Божков с жалба срещу bTV Снимка: © Facebook

Съсобственикът на Нова ТВ Кирил Домусчиев потвърди истинността на паметната записка, която Васил Божков публикува няколко часа по-рано в понеделник.

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен", пише Домусчиев в кратко съобщение в профила си във Facebook.

Той посочва обаче, че "публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза".

Божков публикува паметна записка: Твърди, че е подписана от Кирил Домусчиев , написана на ръка и подписана от Домусчиев и Божков на дата 10 юли 2019 г., съдържа споразумение за 10-годишен договор за реклама на лотарийните игри в Нова ТВ на обща стойност 200 000 000 лв. без ДДС, и "компенсация в размера на загубените договори" (вкл. към Лудогорец), ако се стигне до загуба на други рекламодатели в хазарта.

В замяна на това Домусчиев се ангажира за "пълен съпорт в ДКХ (Държавна комисия по хазарта) с цел регулиране бизнеса и спазване на законите на РБ".

Възможно е предпоследната точка да е "застраховка" срещу евентуално прекратяване на договора за спонсорство на футболния клуб на Домусчиев с "Ефбет" на братята Цветомир и Боян Найденови. Компанията за спортни залагания е генерален спонсор на "Лудогорец" от 2018 г. Прокуратурата разследва Божков именно по сигнали от братя Найденови за това, че собственикът на "Националната лотария" ги е изнудвал и ги е заплашвал с физическа разправа.

Председателят на КРИБ не коментира нищо повече от детайлите по споразумението - включително въпроса какво би представлявал "съпорта" в хазартния регулатор и каква е неговата лична роля при поемането на подобен ангажимент.

За сметка на това Домусчиев заявява публичното си намерение да сезира Комисията за защита на конкуренцията заради договор, подписан между bTV Media Group и Българския спортен тотализатор за реклама. Информацията за него беше публикувана през сайта "Блиц" в понеделник, като се твърдеше, че Тотото е закупило програмно време в националната медия "без търг" през 2016 г. Според статията - използвано е изключение в Закона за обществените поръчки, според което публични структури могат да сключват договори за медийни услуги без предварителна процедура по избор на изпълнител.

"Добавям само, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор. От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”. Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания от страна на частна е недопустимо и скандално. Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", пише още Домусчиев в профила си.

Компанията "Адванс Медия Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви стана собственик на 100% от акциите на "Нова Броудкастинг" през май 2019 г., след като подписа договор с MTG три месеца по-рано. Сделката беше разрешена от КЗК въпреки съмненията в засилване на господстващото положение на медийната група на рекламния пазар.

bTV Media Group се намира в процес на продажба като част от пакетна сделка между досегашния собственик Central European Media Enterprises и чешкия милиардер Петр Келнер (собственик на Telenor Bulgaria чрез PPF Group и неуспешен кандидат за покупката на Нова ТВ от MTG през 2018 г.). Процедурата все още не е преминала одобрение в Комисията за защита на конкуренцията.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"Неверни твърдения": bTV публикува позиция срещу коментарите на Борисов относно "Божков ТВ"

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава?

Хронология на хазартните sms-и


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023