Снимка: © Facebook

Съсобственикът на Нова ТВ Кирил Домусчиев потвърди истинността на паметната записка, която Васил Божков публикува няколко часа по-рано в понеделник.

"Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен", пише Домусчиев в кратко съобщение в профила си във Facebook.

Той посочва обаче, че "публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза".

Божков публикува паметна записка: Твърди, че е подписана от Кирил Домусчиев , написана на ръка и подписана от Домусчиев и Божков на дата 10 юли 2019 г., съдържа споразумение за 10-годишен договор за реклама на лотарийните игри в Нова ТВ на обща стойност 200 000 000 лв. без ДДС, и "компенсация в размера на загубените договори" (вкл. към Лудогорец), ако се стигне до загуба на други рекламодатели в хазарта.

В замяна на това Домусчиев се ангажира за "пълен съпорт в ДКХ (Държавна комисия по хазарта) с цел регулиране бизнеса и спазване на законите на РБ".

Възможно е предпоследната точка да е "застраховка" срещу евентуално прекратяване на договора за спонсорство на футболния клуб на Домусчиев с "Ефбет" на братята Цветомир и Боян Найденови. Компанията за спортни залагания е генерален спонсор на "Лудогорец" от 2018 г. Прокуратурата разследва Божков именно по сигнали от братя Найденови за това, че собственикът на "Националната лотария" ги е изнудвал и ги е заплашвал с физическа разправа.

Председателят на КРИБ не коментира нищо повече от детайлите по споразумението - включително въпроса какво би представлявал "съпорта" в хазартния регулатор и каква е неговата лична роля при поемането на подобен ангажимент.

За сметка на това Домусчиев заявява публичното си намерение да сезира Комисията за защита на конкуренцията заради договор, подписан между bTV Media Group и Българския спортен тотализатор за реклама. Информацията за него беше публикувана през сайта "Блиц" в понеделник, като се твърдеше, че Тотото е закупило програмно време в националната медия "без търг" през 2016 г. Според статията - използвано е изключение в Закона за обществените поръчки, според което публични структури могат да сключват договори за медийни услуги без предварителна процедура по избор на изпълнител.

"Добавям само, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор. От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”. Твърдя, че подобни ограничения върху държавна компания от страна на частна е недопустимо и скандално. Сега разчитам на компетентното мнение и реакция на отговорните институции в България", пише още Домусчиев в профила си.

Компанията "Адванс Медия Груп" на Кирил и Георги Домусчиеви стана собственик на 100% от акциите на "Нова Броудкастинг" през май 2019 г., след като подписа договор с MTG три месеца по-рано. Сделката беше разрешена от КЗК въпреки съмненията в засилване на господстващото положение на медийната група на рекламния пазар.

bTV Media Group се намира в процес на продажба като част от пакетна сделка между досегашния собственик Central European Media Enterprises и чешкия милиардер Петр Келнер (собственик на Telenor Bulgaria чрез PPF Group и неуспешен кандидат за покупката на Нова ТВ от MTG през 2018 г.). Процедурата все още не е преминала одобрение в Комисията за защита на конкуренцията.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"Неверни твърдения": bTV публикува позиция срещу коментарите на Борисов относно "Божков ТВ"

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава?

Хронология на хазартните sms-и


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен