Бившият служебен министър на правосъдието от втория кабинет „Янев“ – Иван Демерджиев – заяви, че има над 10 сигнала от различен характер срещу Иван Гешев, които да послужат за аргумент за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Сред сигналите има такива за забавяне на производства, за спиране на производства. Имаше и доста притеснителни сигнали, в които се описваха деяния, които, ако се установят, са престъпления. В това число – укриване на документи и използване на служебно влияние“, каза Демерджиев пред bTV.

Той е събрал значителна част от тях и са предадени на Министерството на правосъдието, където в момента са проверявани от наследника му във ведомството Надежда Йорданова.

Преди дни тя обяви пред bTV, че има конкретни сигнали за нарушения на Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му, а управляващите събират още данни срещу него. „Сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия“, заяви Йорданова и добави, че обществото не може да бъде информирано в конкретика, защото сигналите са свързани с класифицирана информация.

Тя вече каза, че „целият арсенал на законодателната и изпълнителната власт е в ход срещу главния прокурор“. От парламентарната трибуна управляващата коалиция прочете декларация, с която поиска предсрочното прекратяване на мандата му.

„Прекалено дългото задържане в сфера, която е свързана с упражняване на огромни по мащаби власт, създава предпоставки за нередности и ставаме свидетели на различни форми на злоупотреби“, каза Демерджиев.

Във вторник Конституционният съд се събира на първото за годината и първото след обновяване на състава си заседание. На него ще бъде обсъдено делото, образувано по питане на служебния правосъден министър от кабинета „Янев“ - Янаки Стоилов - може ли министърът на правосъдието да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Стоилов поиска от Инспектората на Висшия съдебен съвет да разгледа искането му за отстраняване на Гешев още през 2021, но ВСС не действа по същество и отказа да започне преглед на доклада за извършени престъпления от страна на главния прокурор. Стоилов отговори, като сезира КС, а междувременно стана част от обновения му състав миналия ноември (от квотата на президента).

Днес конституционните съдии трябва да обсъдят работното становище на съдия-докладчика Филип Димитров, както и постъпилите позиции от юристи и институции, съобщава БНР. С малки изключения, сред които са становищата на ВСС и на прокуратурата, доминира мнението, че правосъдният министър има право да иска предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система, така както има право и да номинира за тези позиции.

Очаква се до седмици да стане ясно и окончателното решение на конституционните съдии. Ако то е положително, новият правосъден министър Надежда Йорданова има готовност отново да поиска от съдебните кадровици да прекратят мандата на Иван Гешев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години