Главният прокурор Иван Гешев влезе в остра конфронтация с президента Румен Радев ден след протестите заради арестите на двама сътрудници на държавния глава. 

Гешев свика пресконференция в Съдебната палата в присъствието на заместниците си, висши прокурори и членове на прокурорската асоциация и колегията във ВСС, като обвини Румен Радев в подлагане на институцията на "безпрецедентен политическо-партизански натиск". 

"Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. И казвам "Радев", защото когато той слезе при БСП на г-жа Нинова, при "Да България", при ДСБ, при Българската Евролевица, Движение 21, Мая Манолова и Йоло Денев, Радев се превърна в обикновен български политик от прехода след 1989 г. Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна от ЕС", каза Иван Гешев. 

"Време е освен бедните български граждани в затворите да влизат и олигарсите, които ги ограбиха. Ограбиха живота и бъдещето на цяло поколение българи. Уважаваме всички институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти - включително и от Радев", каза още той в реч, продължила около 15 минути. 

Главният прокурор нарече президента "т.нар. обединител на нацията" и заяви, че "дори приватизаторът Иван Костов" не си позволил да каже, че "българската прокуратура е мафия". Всъщност, в изказването си от четвъртък Румен Радев излезе с призив "да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва за свой щит и политически репресии". 

"Той (Румен Радев, б.р.) явно говори със светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ. Това е неговият избор. Явно, че политикът Радев и присъдружните му партии с генезис в началото на криминалния преход искат слаба и зависима прокуратура, която не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължават както след 89-та година", каза още Иван Гешев. 

Той нарече президента "единственият недосегаем човек в република България според конституцията" и обяви готовност "да изчакаме изтичането на мандата му, за да изясним обективната истина" по предполагаемите данни за извършено нарушение на закона около проверката за конфликт на интереси за Десислава Радева. 

"За нас няма недосегаеми, независимо дали са Пеевски, Доган, Борисов, Радев. Българската прокуратура не работи и няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси или свързани с тях неправителствени организации или медии. Прокуратурата работи само с доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин - дори богатите граждани - нямат причина да се притесняват, ако спазват закона и плащат данъците си. Имат основания да се притесняват тези, които тровят децата ни. Не българската прокуратура е тази, която си пише и комуникира с тях. Трябва да е ясно, че сме парламетнарна република и нямаме кралско семейство. Няма и не съобразяваме своите действия с политическите последствия. Казвам това във връзка с тиражираните лъжи от анархолиберални медии, подкрепящи г-н Радев, че действията ми спрямо президентството са продиктувани от негови изказвания - това са лъжи", заяви Иван Гешев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"