Иван Гешев обвини президента в "съюзяване с тъмнината"

Главният прокурор Иван Гешев влезе в остра конфронтация с президента Румен Радев ден след протестите заради арестите на двама сътрудници на държавния глава.

Гешев свика пресконференция в Съдебната палата в присъствието на заместниците си, висши прокурори и членове на прокурорската асоциация и колегията във ВСС, като обвини Румен Радев в подлагане на институцията на "безпрецедентен политическо-партизански натиск".

"Радев би следвало да олицетворява единството на нацията. И казвам "Радев", защото когато той слезе при БСП на г-жа Нинова, при "Да България", при ДСБ, при Българската Евролевица, Движение 21, Мая Манолова и Йоло Денев, Радев се превърна в обикновен български политик от прехода след 1989 г. Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна от ЕС", каза Иван Гешев.

"Време е освен бедните български граждани в затворите да влизат и олигарсите, които ги ограбиха. Ограбиха живота и бъдещето на цяло поколение българи. Уважаваме всички институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти - включително и от Радев", каза още той в реч, продължила около 15 минути.

Главният прокурор нарече президента "т.нар. обединител на нацията" и заяви, че "дори приватизаторът Иван Костов" не си позволил да каже, че "българската прокуратура е мафия". Всъщност, в изказването си от четвъртък Румен Радев излезе с призив "да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва за свой щит и политически репресии".

"Той (Румен Радев, б.р.) явно говори със светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ. Това е неговият избор. Явно, че политикът Радев и присъдружните му партии с генезис в началото на криминалния преход искат слаба и зависима прокуратура, която не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължават както след 89-та година", каза още Иван Гешев.

Той нарече президента "единственият недосегаем човек в република България според конституцията" и обяви готовност "да изчакаме изтичането на мандата му, за да изясним обективната истина" по предполагаемите данни за извършено нарушение на закона около проверката за конфликт на интереси за Десислава Радева.

"За нас няма недосегаеми, независимо дали са Пеевски, Доган, Борисов, Радев. Българската прокуратура не работи и няма да работи с посочване кой е виновен или не е виновен от страна на политици, олигарси или свързани с тях неправителствени организации или медии. Прокуратурата работи само с доказателства за извършени престъпления. Всеки български гражданин - дори богатите граждани - нямат причина да се притесняват, ако спазват закона и плащат данъците си. Имат основания да се притесняват тези, които тровят децата ни. Не българската прокуратура е тази, която си пише и комуникира с тях. Трябва да е ясно, че сме парламетнарна република и нямаме кралско семейство. Няма и не съобразяваме своите действия с политическите последствия. Казвам това във връзка с тиражираните лъжи от анархолиберални медии, подкрепящи г-н Радев, че действията ми спрямо президентството са продиктувани от негови изказвания - това са лъжи", заяви Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023