Иван Гешев официално поиска имунитета на Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание искане за сваляне на депутатския имунитет на Бойко Борисов.

Предложението беше направено от Софийската градска прокуратура във връзка с разследването на пране на пари по т.нар. дело "Барселонагейт".

"В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител", се казва в съобщение на прокуратурата.

Борисов вече обяви, че няма да даде имунитета си доброволно.

"От 2009 г. съдебна реформа няма. В момента, в който ние приехме закони, в които има контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила. Трябва да сте слепи, за да не виждате това. Започнаха атаката веднага по партията на „Промяната“, за да блокират всякакви разговори, изтече записа неслучайно, защото кога някой си е давал имунитет и са му давали охрана", обяви той преди дни.

Междувременно в СГП бяха привикани на разпити хора като бившият управител на "Лукойл България" Валентин Златев и бившата "Мис България" Ивайла Бакалова, която от години говори открито за връзката на Борисов с манекенката Борислава Йовчева, обитавала къщата в Барселона.

В четвъртък Бакалова обяви, че е получавала заплахи през свои познати - приближени на бившия премиер - за да не разкрива повече информация за "Барселонагейт".

Златев, за когото се смята, че е бил посредник при прехвърлянето на милиони към Йовчева през подставени лица, призова "да не се вярва на слухове", като отказа да коментира друго по случая.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024