Иван Гешев проговори след взрива. За да пита вътрешния министър "откъде има информация"

Главният прокурор Иван Гешев проговори за предполагаемия атентат срещу него за първи път - цяла седмица след взрива пред кортежа му по пътя София - Самоков. Инцидентът, който се разследва като терористичен акт от националното следствие, се случи на 1 май. Чак на 7 май Гешев за първи път се появи в ефир - говори за БНТ - от Ню Йорк, САЩ. И разкритикува служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Интервюто за обществената телевизия идва два дни, след като в петък Демерджиев разкри от парламентарната трибуна, че Гешев не е бил със семейството си в колата по време на взрива. В същия ден началникът на следствието Борислав Сарафов се извини за поддържането на подобна версия и се оправда, че е бил подведен от думи на самия Гешев. Сега главният прокурор потвърди, че в колата по време на опита за атентат е бил без семейството си и само със служители на НСО.

"Не е лошо хората, говорили несвързано по този случай, да започнат да се извиняват", заяви той по адрес на Демерджиев. Според Гешев объркването в думите на заместника Сарафов му се е случило заради медийни интерпретации. Обвинител №1 в деня на взрива "неформално" разговарял с журналисти чрез съобщения. Когато го питали как е, той отговорил, че е добре, но се тревожи за децата си, които много се уплашили. Такъв цитат се появи на 1 май в сайта "Епицентър". И именно той бил разтълкуван неправилно.

"Министърът не участва в разследването, откъде има информация?", попита още Гешев по повод думите на ръководителя на МВР. "За мен е странно как министърът говори неща, които трябва да са ясни след разследването", добави той и заяви, че Демерджиев не е бил на мястото на инцидента. Припомни още, че в разследването на взрива участва и Европол, макар да няма съмнения в качеството на работа на българските служби.

"Оказа се, че в България има повече експерти по взривовете, отколкото в Израел", коментира още главният прокурор - този път по повод друг сюжет, представен от Демерджиев. А именно, че мистериозният израелски експерт, за когото отново от следствието твърдяха, че е направил оглед на местопроизшествието, е кацнал в България час и половина преди взрива. "Израелският експерт е видял много и аз му се доверявам повече от на Демерджиев", заяви Гешев и добави, че "който трябва, много добре знае" кой точно е въпросният израелски гражданин.

"Какво точно се е случило, ще каже разследването",добави още главният прокурор. Обясни още, че цяла седмица не е коментирал публично случилото се, защото искал да мине малко време и сам за себе си първо да си направи изводи. Уточни, че няма право да получава информация по досъдебното производство и не го наблюдава.

"Не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх", загадъчно каза Гешев.

Интервюто за БНТ се случи от Ню Йорк, където главният прокурор се оказа на посещение. Той твърди, че пътуването е било планирано отдавна, а нямал право да се отклони от програмата си. За визитата в САЩ от пресцентъра на прокуратурата няма никаква информация. Преди няколко месеца - непосредствено преди визита във Вашингтон, рекламирана като участие в прословутата молитвена закуска при президента Джо Байдън, пресцентърът даваше напоителна информация. По-късно се оказа, че Гешев е бил в отпуск за този воаяж. Къде се намира Гешев сега - дни след предполагаемия атентат срещу него се разбра от кадър, публикуван лично от него в Twitter навръх Гергьовден. На снимката е и Владимир Николов - председател на асоциацията на прокурорите и избран за член на Висшия съдебен съвет.

Как МВР "умножи по нула" версиите на прокуратурата за взрива


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024