Главният прокурор Иван Гешев и цялото ръководство на прокуратурата е провело среща с представители на центъра "Рейнбоу хъб", който беше вандализиран от Боян Расате и активисти на БНС. 

Срещата е инициирана от страна на прокуратурата, става ясно от съобщението на LGBT-организацията. Целта на разговора: "съвместна работа за ефективното преследване на престъпления, мотивирани от хомофобия и трансфобия". 

"Прокуратурата пое ангажимент да внесе в следващото НС експертни предложения за въвеждане промени в НК, свързани с престъпленията от омраза въз основа на сексуална ориентация, пол и полова идентичност. Също така, се ангажираха с последователно сътрудничество в рамките на правомощията на прокуратурата по темата за престъпления, извършени по дискриминационни подбуди", казват участниците в срещата от LGBT-общността. 

Това намерение е потвърдено и от официалното съобщение на прокуратурата. 

В него се казва, че "след конституирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс".

"Подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз", се казва в съобщението на ПРБ. Право на законодателна инициатива имат само народни представители и Министерски съвет, но в мандатите на Цацаров и Гешев прокуратурата лансира и свои предложения за поправки по НК и НПК. 

На срещата са участвали както Иван Гешев, така и трите зам.-главни прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и градският прокурор на София Илиана Кирилова. 

Ненаказаните престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие срещу LGBT+ хора, са сред проблемите, за които външни партньори на България сигнализират от години. 

Нарушенията бяха отчетени в последния доклад на Държавния департамент за правата на човека в България за 2020 г.

Отново в края на 2020 г. Европейският парламент прие резолюция за България, в която настоява да се "премахне дискриминацията срещу лица, основана на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност, както в законодателството, така и в практиката във всички области".

ЕП призоваваше да се включи изрично "половата идентичност" като основание за недопускане на дискриминация, а действащият Наказателен кодекс да включи в обхвата си и "престъпленията от омраза и словото на омразата въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност, изразяване на полова принадлежност и полови белези". 

Промени в тази насока обаче така и не бяха предприети до момента. 

След нападението над "Рейнбоу хъб" Боян Расате бе обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, като е пуснат под гаранция от 5000 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал