Иван Гешев реши да предложи поправки в НК заради "Рейнбоу Хъб"

Главният прокурор Иван Гешев и цялото ръководство на прокуратурата е провело среща с представители на центъра "Рейнбоу хъб", който беше вандализиран от Боян Расате и активисти на БНС.

Срещата е инициирана от страна на прокуратурата, става ясно от съобщението на LGBT-организацията. Целта на разговора: "съвместна работа за ефективното преследване на престъпления, мотивирани от хомофобия и трансфобия".

"Прокуратурата пое ангажимент да внесе в следващото НС експертни предложения за въвеждане промени в НК, свързани с престъпленията от омраза въз основа на сексуална ориентация, пол и полова идентичност. Също така, се ангажираха с последователно сътрудничество в рамките на правомощията на прокуратурата по темата за престъпления, извършени по дискриминационни подбуди", казват участниците в срещата от LGBT-общността.

Това намерение е потвърдено и от официалното съобщение на прокуратурата.

В него се казва, че "след конституирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс".

"Подобни деяния, освен с криминален характер, са и несъвместими с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз", се казва в съобщението на ПРБ. Право на законодателна инициатива имат само народни представители и Министерски съвет, но в мандатите на Цацаров и Гешев прокуратурата лансира и свои предложения за поправки по НК и НПК.

На срещата са участвали както Иван Гешев, така и трите зам.-главни прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Ненаказаните престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие срещу LGBT+ хора, са сред проблемите, за които външни партньори на България сигнализират от години.

Нарушенията бяха отчетени в последния доклад на Държавния департамент за правата на човека в България за 2020 г.

Отново в края на 2020 г. Европейският парламент прие резолюция за България, в която настоява да се "премахне дискриминацията срещу лица, основана на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност, както в законодателството, така и в практиката във всички области".

ЕП призоваваше да се включи изрично "половата идентичност" като основание за недопускане на дискриминация, а действащият Наказателен кодекс да включи в обхвата си и "престъпленията от омраза и словото на омразата въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност, изразяване на полова принадлежност и полови белези".

Промени в тази насока обаче така и не бяха предприети до момента.

След нападението над "Рейнбоу хъб" Боян Расате бе обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, като е пуснат под гаранция от 5000 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024