Политическата кариера на Иван Гешев тръгна на аварийни светлини (обновена)

Иван Гешев обяви началото на ново "гражданско, родолюбиво, консервативно движение" на име "Справедливост за България" с ясна заявка за намерения да влезе в политиката.

Премиерата на новия му проект обаче ще се запомни с техническия срив, който прекъсна прякото му излъчване във Facebook - и с последвалите конспиративни намеци на бившия главен прокурор, че някой нарочно е запалил шахта на столичните булеварди "Сливница" и "Раковски", за да саботира премиерата му.

Тъй като Иван Гешев все още не е освободен от съдебната система и е длъжен да спазва принципа за деполитизация, Гешев отказа да определи проекта си като партия. Не отговори и на въпросите с кои други политически субекти планира да си партнира.

Гешев се появи в пряко включване във Facebook, където предварително подготвен трейлър го представяше като "прокурора на народа".

Началото на речта му беше насочено срещу "унизителното състояние" на държавата, за което той уличи "политическата върхушка" и по-конкретно - управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Той ги обвини за "моралния и икономически срив в родината ни", за демографската катастрофа и емиграцията, като вкара на едно място теми като "агресивни неолиберални теории и практики, застрашаващи семейството и децата ни", "унищоженото селско стопанство" и въпроса за Северна Македония.

С намек към ключови фрази от речта, с която Симеон Сакскобургготски дойде на власт, Гешев обвини политическите си опоненти в това, че са създали пречки пред инвестициите в "присъщото за българина предприемачество",

Движението му ще е основано на "националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности" и патриотизъм под мотото "Бог, отечество, семейство".

Гешев се обяви още за "обединена Европа, но Европа на отечествата, а не на дребни брюкселски чиновници".

"Като главен прокурор аз знам всичко за всеки в държавата. За съжаление да знаеш всичко за всеки не означава да можеш да го докажеш. И осъзнах, че никоя прокуратура не може да се похвали с кражбите и корупцията, с далаверите, ако те са превърнати в държавна политика. Затова ще изляза на общественото поле и ще се боря с гражданите, с народа да живеем в една по-хубава страна", обяви още той. Всъщност, Гешев тръгна на "война" с ГЕРБ едва след като оставката му беше поставена като залог за бъдещото управление.

Прякото излъчване във Facebook трябваше да включва отговори на предварително зададени въпроси от журналисти и граждани. Около 30 минути след началото на събитието обаче видеото прекъсна и беше подновено с трудности.

Обяснението на Гешев беше, че токът в студиото, където снима, е спрял "безпрецедентно" и че това е "саботаж".

Малко след това той пусна снимки от изгорели кабели в шахта на "Електрохолд" и обяви, че иска "Борисов да даде обяснение защо се случва всичко това в контролирания от него столичен град".

"Как така тази шахта бе запалена точно по време на моето живо предаване? Целият център на София е блокиран - трамваи, тролеи - всичко е блокирано! Борисов да даде обяснение защо се случва всичко това в контролирания от него столичен град! Днес цяла България разбра, че мафията изпитва неописуем страх от истината и справедливостта", пише още той.

Внушението за умисъл доведе до реакция на "Електрохолд", откъдето обясниха, че се е наложило спиране на тока заради пожар в кабелен колектор, и аварията е продължила 15 минути.

Според Нова ТВ, няма данни за умишлен палеж на обекта, а за техническа авария.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024