Иван Гешев се обяви за жертва на "ожесточен политически натиск" пред ЕС

Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са изпратили 32-странично писмо с оплаквания от "ожесточен политически натиск" срещу прокуратурата и лично срещу Гешев.

To e адресирано до ръководството на ЕК и Европарламента, всички български евродепутати, Венецианската комисия, ПАСЕ, и посланиците на държавите от ЕС, Великобритания и САЩ, и е изпратено на 21 декември. Документът беше публикуван от групата "Ние идваме" на Николай Хаджигенов (лично споменат неколкократно в него) и Арман Бабикян.

"Засегнати от действията на прокуратурата политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими направиха опити, в нарушение на закона, да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието", се казва в писмото.

"Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд", пише още в документа, подписан от Иван Гешев.

Той обявява още, че натискът засегнал не само професионалната, но и личната му сфера - от това, че ГДБОП са поискали да разпитат 83-годишния му баща (уличен в участие в престъпна схема) до проверките на дипломата за юридическото му образование от Академията на МВР.

"Лица от приятелския кръг (на Иван Гешев), с които той се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор", се казва още в писмото.

"Политици застрашават не само длъжността и независимостта на конкретни прокурори, но и физическата им цялост", пише още в документа.

В него са описани изказвания на хора от Кирил Петков и Бойко Рашков до Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, възприети като неправомерен натиск върху магистратите.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира писмото със следните думи:

"Считам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция - което настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи на неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив, това е в изпълнение на правомощията на правосъдния министър в съответствие с конституцията и законите".

В писмото се прави препратка към изтеклите СРС-записи от разговори на Васил Божков, за когото е изрично посочено, че е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Посочено е, че Божков е развивал плановете си да превърне главния прокурор "във фигурант" "чрез конституционна и законодателна реформа". Авторите на писмото заявяват, че това е "част от политическата програма на партиите от настоящата управляваща коалиция".

'Политици открито лансират идеи за прочистване на прокуратурата чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите, което противоречи на европейските ценности", се казва още в документа. Коментарът е препратка към внесен и оттеглен проект за конституционни промени на "Демократична България", в който се предлагаше забрана на лица с принадлежност към бившите комунистически служби за сигурност да заемат висчши публични длъжности, както и те да бъдат прверявани за лоялност към демократичните ценности и принципи.

Според Гешев и заместниците му - новото коалиционно правителство, избрано след парламентарния вот на 14 ноември, е предложило законодателни инициативи, които "подриват устоите на демокрацията в РБ, като засягат независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще".

Той заплашва пред дипломатите и европейските институции, че това цели "връщане на остарели репресивни практики, които от своя страна биха довели до престъпни явления и нива на престъпността отпреди присъединяването на България (в ЕС)".

В резюмето си Иван Гешев изтъква като заслуги на прокуратурата няколко шумни разследвания, от които нито едно не е стигнало до окончателна осъдителна присъда - от Нено Димов и неговия заместник в МОСВ Красимир Живков през 2020 г., през обвинения за "Суджукгейт" бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, Веселин Марешки и Димитър Аврамов (последните трима бяха обвинени за различни престъпления още в мандата на Сотир Цацаров). Споменати са и делата срещу Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи.

По нито едно от тях няма присъда дори на първа инстанция, но междувременно Стайков и Банев успяха да осъдят България в Страсбург.

"Въпреки активните действия ние съзнаваме, че все още сме длъжници на българските граждани и към техните очаквания за противодействие на престъпността, като ще продължим да съдействаме за изпълнение от законодателната власт на препоръките, дадени от Венецианската комисия относно съдебната реформа", се казва в писмото.

"Прокуратура, поставена конюнктурно под контрола на управляващата политическа класа, е опасна за българското общество и спазване на утвърдените европейски ценности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да изпълни функцията, заради която съществува - да следи за спазване на законността и да осъществява наказателно преследване, като третира всеки като равен пред закона", се казва още в документа, подписан от Иван Гешев и заместниците му.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024