Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са изпратили 32-странично писмо с оплаквания от "ожесточен политически натиск" срещу прокуратурата и лично срещу Гешев.

To e адресирано до ръководството на ЕК и Европарламента, всички български евродепутати, Венецианската комисия, ПАСЕ, и посланиците на държавите от ЕС, Великобритания и САЩ, и е изпратено на 21 декември. Документът беше публикуван от групата "Ние идваме" на Николай Хаджигенов (лично споменат неколкократно в него) и Арман Бабикян.

"Засегнати от действията на прокуратурата политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими направиха опити, в нарушение на закона, да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието", се казва в писмото.

"Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд", пише още в документа, подписан от Иван Гешев.

Той обявява още, че натискът засегнал не само професионалната, но и личната му сфера - от това, че ГДБОП са поискали да разпитат 83-годишния му баща (уличен в участие в престъпна схема) до проверките на дипломата за юридическото му образование от Академията на МВР.

"Лица от приятелския кръг (на Иван Гешев), с които той се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор", се казва още в писмото.

"Политици застрашават не само длъжността и независимостта на конкретни прокурори, но и физическата им цялост", пише още в документа.

В него са описани изказвания на хора от Кирил Петков и Бойко Рашков до Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, възприети като неправомерен натиск върху магистратите.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира писмото със следните думи:

"Считам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция - което настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи на неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив, това е в изпълнение на правомощията на правосъдния министър в съответствие с конституцията и законите".

В писмото се прави препратка към изтеклите СРС-записи от разговори на Васил Божков, за когото е изрично посочено, че е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Посочено е, че Божков е развивал плановете си да превърне главния прокурор "във фигурант" "чрез конституционна и законодателна реформа". Авторите на писмото заявяват, че това е "част от политическата програма на партиите от настоящата управляваща коалиция".

'Политици открито лансират идеи за прочистване на прокуратурата чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите, което противоречи на европейските ценности", се казва още в документа. Коментарът е препратка към внесен и оттеглен проект за конституционни промени на "Демократична България", в който се предлагаше забрана на лица с принадлежност към бившите комунистически служби за сигурност да заемат висчши публични длъжности, както и те да бъдат прверявани за лоялност към демократичните ценности и принципи.

Според Гешев и заместниците му - новото коалиционно правителство, избрано след парламентарния вот на 14 ноември, е предложило законодателни инициативи, които "подриват устоите на демокрацията в РБ, като засягат независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще".

Той заплашва пред дипломатите и европейските институции, че това цели "връщане на остарели репресивни практики, които от своя страна биха довели до престъпни явления и нива на престъпността отпреди присъединяването на България (в ЕС)".

В резюмето си Иван Гешев изтъква като заслуги на прокуратурата няколко шумни разследвания, от които нито едно не е стигнало до окончателна осъдителна присъда - от Нено Димов и неговия заместник в МОСВ Красимир Живков през 2020 г., през обвинения за "Суджукгейт" бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, Веселин Марешки и Димитър Аврамов (последните трима бяха обвинени за различни престъпления още в мандата на Сотир Цацаров). Споменати са и делата срещу Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи.

По нито едно от тях няма присъда дори на първа инстанция, но междувременно Стайков и Банев успяха да осъдят България в Страсбург.

"Въпреки активните действия ние съзнаваме, че все още сме длъжници на българските граждани и към техните очаквания за противодействие на престъпността, като ще продължим да съдействаме за изпълнение от законодателната власт на препоръките, дадени от Венецианската комисия относно съдебната реформа", се казва в писмото.

"Прокуратура, поставена конюнктурно под контрола на управляващата политическа класа, е опасна за българското общество и спазване на утвърдените европейски ценности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да изпълни функцията, заради която съществува - да следи за спазване на законността и да осъществява наказателно преследване, като третира всеки като равен пред закона", се казва още в документа, подписан от Иван Гешев и заместниците му.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти