Иван Гешев се обяви за жертва на "ожесточен политически натиск" пред ЕС

Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са изпратили 32-странично писмо с оплаквания от "ожесточен политически натиск" срещу прокуратурата и лично срещу Гешев.

To e адресирано до ръководството на ЕК и Европарламента, всички български евродепутати, Венецианската комисия, ПАСЕ, и посланиците на държавите от ЕС, Великобритания и САЩ, и е изпратено на 21 декември. Документът беше публикуван от групата "Ние идваме" на Николай Хаджигенов (лично споменат неколкократно в него) и Арман Бабикян.

"Засегнати от действията на прокуратурата политически заинтересовани лица, обвиняеми и подсъдими направиха опити, в нарушение на закона, да защитят свои лични интереси, засегнати от правосъдието", се казва в писмото.

"Манипулативно и по недопустим начин тези лица насочваха нагнетената срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд", пише още в документа, подписан от Иван Гешев.

Той обявява още, че натискът засегнал не само професионалната, но и личната му сфера - от това, че ГДБОП са поискали да разпитат 83-годишния му баща (уличен в участие в престъпна схема) до проверките на дипломата за юридическото му образование от Академията на МВР.

"Лица от приятелския кръг (на Иван Гешев), с които той се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор", се казва още в писмото.

"Политици застрашават не само длъжността и независимостта на конкретни прокурори, но и физическата им цялост", пише още в документа.

В него са описани изказвания на хора от Кирил Петков и Бойко Рашков до Бойко Борисов и Красимир Каракачанов, възприети като неправомерен натиск върху магистратите.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира писмото със следните думи:

"Считам, че поведението - както моето, така и на управляващата коалиция - което настоява главният прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи на неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив, това е в изпълнение на правомощията на правосъдния министър в съответствие с конституцията и законите".

В писмото се прави препратка към изтеклите СРС-записи от разговори на Васил Божков, за когото е изрично посочено, че е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски". Посочено е, че Божков е развивал плановете си да превърне главния прокурор "във фигурант" "чрез конституционна и законодателна реформа". Авторите на писмото заявяват, че това е "част от политическата програма на партиите от настоящата управляваща коалиция".

'Политици открито лансират идеи за прочистване на прокуратурата чрез лустрация и цялостен реподбор на прокурорите, което противоречи на европейските ценности", се казва още в документа. Коментарът е препратка към внесен и оттеглен проект за конституционни промени на "Демократична България", в който се предлагаше забрана на лица с принадлежност към бившите комунистически служби за сигурност да заемат висчши публични длъжности, както и те да бъдат прверявани за лоялност към демократичните ценности и принципи.

Според Гешев и заместниците му - новото коалиционно правителство, избрано след парламентарния вот на 14 ноември, е предложило законодателни инициативи, които "подриват устоите на демокрацията в РБ, като засягат независимостта на съдебната власт, интегритета на магистратите, охраната на правата на гражданите и правовия ред въобще".

Той заплашва пред дипломатите и европейските институции, че това цели "връщане на остарели репресивни практики, които от своя страна биха довели до престъпни явления и нива на престъпността отпреди присъединяването на България (в ЕС)".

В резюмето си Иван Гешев изтъква като заслуги на прокуратурата няколко шумни разследвания, от които нито едно не е стигнало до окончателна осъдителна присъда - от Нено Димов и неговия заместник в МОСВ Красимир Живков през 2020 г., през обвинения за "Суджукгейт" бивш депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, Веселин Марешки и Димитър Аврамов (последните трима бяха обвинени за различни престъпления още в мандата на Сотир Цацаров). Споменати са и делата срещу Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи.

По нито едно от тях няма присъда дори на първа инстанция, но междувременно Стайков и Банев успяха да осъдят България в Страсбург.

"Въпреки активните действия ние съзнаваме, че все още сме длъжници на българските граждани и към техните очаквания за противодействие на престъпността, като ще продължим да съдействаме за изпълнение от законодателната власт на препоръките, дадени от Венецианската комисия относно съдебната реформа", се казва в писмото.

"Прокуратура, поставена конюнктурно под контрола на управляващата политическа класа, е опасна за българското общество и спазване на утвърдените европейски ценности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да изпълни функцията, заради която съществува - да следи за спазване на законността и да осъществява наказателно преследване, като третира всеки като равен пред закона", се казва още в документа, подписан от Иван Гешев и заместниците му.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024