Снимка: © Булевард България

"Нямам нито задължението, нито правомощията да контролирам конкретни досъдебни производства и да знам информацията по тях" - това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Народното събрание на въпроса кога прокуратурата е повдигнала обвинения срещу служители на МВР за полицейско насилие.

Гешев, който би трябвало да е в отпуск, все пак се яви в парламента по покана на Комисията по правни въпроси - темата на обсъждането са именно действията на държавното обвинение по сигналите за побой над протестиращи граждани през 2020 г.

В самото начало на заседанието обаче той предупреди, че смята да атакува пред Конституционния съд разпоредбата в правилника на НС, която дава възможност на депутатите да го канят за обсъждане на дейността на прокуратурата.

Иван Гешев обяви, че е дошъл в парламента "от уважение към институциите", но изрази недоволство, че народните представители са го повикали само с един ден предизвестие. По-късно той обяви, че за същия ден имал планирана служебна командировка при "колега главен прокурор от Балканския полуостров", която е отпаднала. В допълнителни обяснения той уточни, че командировката е отменена още преди седмици, но е имало теоретична възможност тя да съвпадне с парламентарното изслушване.

Депутатът от ИТН Радостин Василев го попита кога се е запознал със записите от полицейския побой на 10 юли, при което стана ясно, че главният прокурор е видял кадрите едва тогава, когато те бяха изнесени от временната комисия на Николай Хаджигенов - т.е. преди седмица. От информацията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков стана ясно, че този запис е изискан от НСО още в края на юли миналата година и е предоставен във връзка с проверка на заподозрените полицаи.

На няколко напомняния, че става дума за разследване от висок обществен интерес, за което прокуратурата би трябвало да предостави и допълнителна информация за хода на проверките, Иван Гешев отговори с това, че той няма право да влияе върху вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори и не се ангажира с повече конкретика по тях.

Стана ясно още, че прокуратурата не води статистика за този тип проверки и разследвания, защото не можело да се прави разграничение по принципа "насилие срещу протестиращи граждани" и защото прокуратурата има свой собствен график за обработване на информация - на всеки 3, 6 и 12 месеца.

Иван Гешев все пак обяви, че Бюрото по защита на свидетели е освободило от длъжност бившия полицай Андон Андонов - един от хората, които са идентифицирани като участници във видеозаписа с побоя на протестиращи.

Главният прокурор и Николай Хаджигенов размениха остри реплики в няколко ситуации - от това защо му е нужна държавна охрана, до въпроса "как мултитемпературният охладител за вино (в дома му в резиденция Бояна) подпомага работата му като прокурор".

"Аз живея, след препоръка на всички български служби за сигурност, в къща, която е стрена 1912 г. Плащам договори на пазарна цена - ако умножите моя договор по две, ще видите наем, който не плаща никой български държавен служител на тази страна. Всичко, което е в тази къща, е собственост на българската държава. С този наем съм платил почти всички подобрения, а всичко ще остане за българската държава. Не съм го обяснявал, защото не намирам смисъл да се обяснявам с лъжци", беше коментарът му по този въпрос.

Пред журналисти той подчерта, че е "административен ръководител на административните ръководители" в прокуратура и не може да бъде питан в Народното събрание за информация по конкретни досъдебни производства.

По думите му - ако някой е имал претенции към воденето на разследвания срещу полицаи, уличени в насилие над протестиращи, е трябвало да сезира Инспектората на ВСС, в чиято компетентност влизали тези проверки.

"За всички български граждани важи презумпцията за невиновност. Ние можем и сме длъжни, всеки от нас да изрази възмущението си от това, което видяхме. Но ние живеем в една правова държава и в правовата държава единствено съдебната власт в лицето на българския съд решава кое лице е виновно и кое - не", каза още той.

На въпрос защо не се е отзовал на поканата за обсъждане на проблема с полицейското насилие в специализираната анкетна комисия, ръководена от Николай Хаджигенов, Гешев посочи, че "Конституцията и решенията на КС са задължителни, а те казват, че едно явяване в тази комисия би представлявало нарушение".

На коментара на журналист, че именно благодарение на тази комисия кадрите с бруталния побой над протестиращи станаха публично достояние, главният прокурор тоговори: "Значи си върши добре работата. Браво. Но работата на един прокурор и на всеки гражданин е да спазва стриктно законите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край Безмер, пилотът е катапултирал

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"