Снимка: © Булевард България

"Нямам нито задължението, нито правомощията да контролирам конкретни досъдебни производства и да знам информацията по тях" - това обяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Народното събрание на въпроса кога прокуратурата е повдигнала обвинения срещу служители на МВР за полицейско насилие. 

Гешев, който би трябвало да е в отпуск, все пак се яви в парламента по покана на Комисията по правни въпроси - темата на обсъждането са именно действията на държавното обвинение по сигналите за побой над протестиращи граждани през 2020 г. 

В самото начало на заседанието обаче той предупреди, че смята да атакува пред Конституционния съд разпоредбата в правилника на НС, която дава възможност на депутатите да го канят за обсъждане на дейността на прокуратурата. 

Иван Гешев обяви, че е дошъл в парламента "от уважение към институциите", но изрази недоволство, че народните представители са го повикали само с един ден предизвестие. По-късно той обяви, че за същия ден имал планирана служебна командировка при "колега главен прокурор от Балканския полуостров", която е отпаднала. В допълнителни обяснения той уточни, че командировката е отменена още преди седмици, но е имало теоретична възможност тя да съвпадне с парламентарното изслушване. 

Депутатът от ИТН Радостин Василев го попита кога се е запознал със записите от полицейския побой на 10 юли, при което стана ясно, че главният прокурор е видял кадрите едва тогава, когато те бяха изнесени от временната комисия на Николай Хаджигенов - т.е. преди седмица. От информацията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков стана ясно, че този запис е изискан от НСО още в края на юли миналата година и е предоставен във връзка с проверка на заподозрените полицаи. 

На няколко напомняния, че става дума за разследване от висок обществен интерес, за което прокуратурата би трябвало да предостави и допълнителна информация за хода на проверките, Иван Гешев отговори с това, че той няма право да влияе върху вътрешното убеждение на наблюдаващите прокурори и не се ангажира с повече конкретика по тях

Стана ясно още, че прокуратурата не води статистика за този тип проверки и разследвания, защото не можело да се прави разграничение по принципа "насилие срещу протестиращи граждани" и защото прокуратурата има свой собствен график за обработване на информация - на всеки 3, 6 и 12 месеца.

Иван Гешев все пак обяви, че Бюрото по защита на свидетели е освободило от длъжност бившия полицай Андон Андонов - един от хората, които са идентифицирани като участници във видеозаписа с побоя на протестиращи. 

Главният прокурор и Николай Хаджигенов размениха остри реплики в няколко ситуации - от това защо му е нужна държавна охрана, до въпроса "как мултитемпературният охладител за вино (в дома му в резиденция Бояна) подпомага работата му като прокурор". 

"Аз живея, след препоръка на всички български служби за сигурност, в къща, която е стрена 1912 г. Плащам договори на пазарна цена - ако умножите моя договор по две, ще видите наем, който не плаща никой български държавен служител на тази страна. Всичко, което е в тази къща, е собственост на българската държава. С този наем съм платил почти всички подобрения, а всичко ще остане за българската държава. Не съм го обяснявал, защото не намирам смисъл да се обяснявам с лъжци", беше коментарът му по този въпрос. 

Пред журналисти той подчерта, че е "административен ръководител на административните ръководители" в прокуратура и не може да бъде питан в Народното събрание за информация по конкретни досъдебни производства. 

По думите му - ако някой е имал претенции към воденето на разследвания срещу полицаи, уличени в насилие над протестиращи, е трябвало да сезира Инспектората на ВСС, в чиято компетентност влизали тези проверки. 

"За всички български граждани важи презумпцията за невиновност. Ние можем и сме длъжни, всеки от нас да изрази възмущението си от това, което видяхме. Но ние живеем в една правова държава и в правовата държава единствено съдебната власт в лицето на българския съд решава кое лице е виновно и кое - не", каза още той. 

На въпрос защо не се е отзовал на поканата за обсъждане на проблема с полицейското насилие в специализираната анкетна комисия, ръководена от Николай Хаджигенов, Гешев посочи, че "Конституцията и решенията на КС са задължителни, а те казват, че едно явяване в тази комисия би представлявало нарушение". 

На коментара на журналист, че именно благодарение на тази комисия кадрите с бруталния побой над протестиращи станаха публично достояние, главният прокурор тоговори: "Значи си върши добре работата. Браво. Но работата на един прокурор и на всеки гражданин е да спазва стриктно законите". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички