Иван Гешев: Започват проверки за спекула из цялата страна Снимка: © ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев призова за по-сериозни мерки от страна на правителството в състоянието на извънредно положение в България. Освен това той обяви, че започват масови проверки из цялата страна относно спекула на стоки от първа необходимост като храни и лекарства.

Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата след среща на Гешев с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Срещата бе инициирана от главния прокурор. Както знаете, под негово ръководството бе създаден щаб, който да следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение.

Иван Гешев: Започват административни проверки за спекула

"Дадени са указания от Върховна административна прокуратура – започват административни проверки из цялата страна за спекула. Става въпрос за стоки от първа необходимост – храни, лекарства", каза Гешев.

„Надявам се и мисля, че е време изпълнителната и законодателната власт да вземат още по-радикални мерки. Мерки, които взимат някои други държави около нас. Това, което прави прокуратурата, е в рамките на нейните възможности. Всяка държавна структура трябва да работи на предела на нейните възможности, за да осигури спокойствието на българските граждани в извънредното положение“, каза главният прокурор.

Двата основни проблема, които бяха обсъдени на срещата, са неспазването на карантината и действията на престъпници, които се възползват от кризата чрез измами. Вече има засечени опити на телефонни измамници, а в Пловдив бе задържан мъж заради невярно разпространение на информация за COVID-19.

„Целта на нашия щаб е постоянна връзка с Националния оперативен щаб и предприемане на действия, които са от компетентност на прокуратурата и съдебната власт. В последните дни се чуват много неща за икономиката. Икономиката се възстановява, но не и човешкият живот. Ние трябва да предприемем мерки и да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб“, призова главният прокурор.

„Ние сме народ, който е минал през много изпитания – войни, болести. Сигурен съм, че при добра организация и полагане на усилия от всички държавни органи, ще се справим. Прокуратурата продължава да работи. Това, че сме в кризисна ситуация, не значи, че хората, които извършват престъпления, ще спрат да го правят. Ние действаме в цялата страна, във всички населени места, за да осигурим спокойствието на всички граждани“.

Ген. Мутафчийски: Най-големият проблем са лицата, които не спазват карантината

„Този въпрос е много важен, тъй като контактните на заразените се увеличават с всеки изминал ден. Така че съдебната власт трябва да действа“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Продължава спекулата на цените за маски, дезинфектанти, продъжават лъжливите новини за лекарства. Тук прокуратурата трябва да действа“, призова той. „Всички действия, свързани със здравните служби, също трябва да са подложени на надзор от прокуратурата“.

„Удовлетворени сме от срещата с главния прокурор и протегнатата ръка към всяко нещо, което ни тревожи“, сподели началникът на оперативния щаб.

Главният секретар на МВР към медиите и обществото: Бъдете отговорни и солидарни

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов сподели, че е задействана пълна мобилизация МВР да изпълнява всички поставени задължения.

„Престъпниците не спират да мислят какво престъпление да извъшат. Искам да призова медиите и цялото общество – бъдете отговорни, бъдете солидарни. Виждате пред какво предизвикателство сме изправени. Ние няма да се откажем. От ден на ден ставаме все по-мотивирани, когато става въпрос за цялото общество“, каза той.

„Виждам снимки в социалните мрежи за стоки на различна цена. Веднага задействаме процедури за проверка в такива случаи, без значение откъде сме получили сигнала. Ще проверяваме здравни заведения, аптеки“, каза Иванов.

Той допълни, че с главния прокурор Иван Гешев и с ген. Мутафчийски поддържат постоянен контакт, а в същото време призова медиите: „Бъдете обективни“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите в Йемен

Атаките са били срещу складове, дронове, системи за въздушна отбрана, радари и хеликоптер

08:58 - 25.02.2024
Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024