Изборите на 2 октомври ще бъдат определени от това какво ще поискат по-силно гражданите - правова държава или мафия, руска война или европейска съпротива. Това каза бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в интервю за Нова ТВ.

"Каквото поиска мнозинството силно, това ще получи", предупреди още той.

Костов изключи да се стигне до "компромисно" решение след изборите, при което "Демократична България" да се озове в общо правителство с ГЕРБ.

"За ДБ невъзможно да направи компромис с върховенството на закона. ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, е връх на пирамидата, която навремето започна със силовите групировки, организираната престъпност и олигархията, и накрая се образува стройна мафиотска пирамида, от чийто връх се раздава на този или онзи. Този компромис в ДБ е невъзможен, това мисля аз", каза Иван Костов.

Той даде пример за силата, която има волята на мнозинството в гражданското общество върху разединените елити, като направи аналогия с ЕС преди и след руската инвазия в Украйна.

"Европа беше разединена преди атаката на Русия в Украйна. Защо Европа се обедини срещу руската агресия? Отговорът е: защото хората отдолу го поискаха. Европейците казаха "Не, това е посегателство и е престъпно". Това накара европейските политици да застанат на тези позиции, на които са сега", каза Костов, правейки сравнение с предизборната ситуация в България.

Той укори служебното правителство на Румен Радев за това, че "активно участва в борбата за властта, за да компрометира онези формации, които са за реформите и евроатлантическата интеграция".

Костов посочи като доказателство "острата атака по повод природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да доставят от "Газпром".

Той обаче попита и ръководството на "Демократична България" защо забрави в кампанията си темата за върховенството на закона и позволиха тя да се измести.

Това, което той посочи като "очевидно" развитие в последните месеци, е, че политиката на Путин "разстройва силно редовете на неговите привърженици".

"Те са объркани, уплашени. Личи си по говорителите, които излизат, и тезите, които Кремъл подава като опорки за своята пропаганда. Там цари едно объркване, загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване с всички средства", каза Костов, който предупреди, че заплахите на Владимир Путин с ядрена атака трябва да се приемат много сериозно.

Новата книга на Иван Костов "Политиката отвътре" е "покана за дискусия", както той го описа, за въпроса как хората си поставят цели за политическото развитие на своите общества: "какви са нещата, които те желаят, какво са склонни да пожертват и какво посочват като свои цели".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер