Иван Костов: ГЕРБ е върхът на стройна мафиотска пирамида

Изборите на 2 октомври ще бъдат определени от това какво ще поискат по-силно гражданите - правова държава или мафия, руска война или европейска съпротива. Това каза бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в интервю за Нова ТВ.

"Каквото поиска мнозинството силно, това ще получи", предупреди още той.

Костов изключи да се стигне до "компромисно" решение след изборите, при което "Демократична България" да се озове в общо правителство с ГЕРБ.

"За ДБ невъзможно да направи компромис с върховенството на закона. ГЕРБ, начело с Бойко Борисов, е връх на пирамидата, която навремето започна със силовите групировки, организираната престъпност и олигархията, и накрая се образува стройна мафиотска пирамида, от чийто връх се раздава на този или онзи. Този компромис в ДБ е невъзможен, това мисля аз", каза Иван Костов.

Той даде пример за силата, която има волята на мнозинството в гражданското общество върху разединените елити, като направи аналогия с ЕС преди и след руската инвазия в Украйна.

"Европа беше разединена преди атаката на Русия в Украйна. Защо Европа се обедини срещу руската агресия? Отговорът е: защото хората отдолу го поискаха. Европейците казаха "Не, това е посегателство и е престъпно". Това накара европейските политици да застанат на тези позиции, на които са сега", каза Костов, правейки сравнение с предизборната ситуация в България.

Той укори служебното правителство на Румен Радев за това, че "активно участва в борбата за властта, за да компрометира онези формации, които са за реформите и евроатлантическата интеграция".

Костов посочи като доказателство "острата атака по повод природния газ и паническото отстъпление, след като видяха, че не могат да доставят от "Газпром".

Той обаче попита и ръководството на "Демократична България" защо забрави в кампанията си темата за върховенството на закона и позволиха тя да се измести.

Това, което той посочи като "очевидно" развитие в последните месеци, е, че политиката на Путин "разстройва силно редовете на неговите привърженици".

"Те са объркани, уплашени. Личи си по говорителите, които излизат, и тезите, които Кремъл подава като опорки за своята пропаганда. Там цари едно объркване, загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащитаване с всички средства", каза Костов, който предупреди, че заплахите на Владимир Путин с ядрена атака трябва да се приемат много сериозно.

Новата книга на Иван Костов "Политиката отвътре" е "покана за дискусия", както той го описа, за въпроса как хората си поставят цели за политическото развитие на своите общества: "какви са нещата, които те желаят, какво са склонни да пожертват и какво посочват като свои цели".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024