Иван Костов: ГЕРБ няма да се върне на "бяла джипка", ако не си зададе въпроса защо е в изолация Снимка: © НБУ

"ГЕРБ е с най-голяма подкрепа от всички избиратели и този мандат заслужено им се дава, но партията е в политическа изолация. Те вече 2-3 седмици не си задават въпроса защо са стигнали до тази изолация. Но ако не намерят отговора, рискуват да останат изолирани и в бъдеще. Не се вижда възможност да спечелят самостоятелно мнозинство в парламента и да се върнат в управлението на бял кон или на "бяла джипка".

Това коментира бившият министър-председател Иван Костов в интервю за БНР по повод конфигурацията в парламента след изборите на 4 април.

Неговото обяснение за изпадането на ГЕРБ в позиция без каквито и да е потенциални политически партньори:

"Изпаднаха в изолация, защото политиката не е даване. Не е угаждане на групови и лични интереси - например, милиони на Доган за студен резерв или обществени поръчки на приближени. Политиката не е отстъпки пред протести, удовлетворяване на лобистки натиск. Не е задоволяване на емоциите и възбудите на една или друга общност от избирателите. Политиката не е следване на течението. Това го прави мъртвата риба, това го прави боклукът. Политиката е нещо съвсем друго".

"Истинската политика винаги е убеждаване и вдъхновяване на хората да дадат повече от себе си, да отидат на по-високо ниво. Не просто по-висок стандарт на живота - което впрочем се случваше в последните години, трябва да го признаем - а като свободни и почтени граждани, като нравственост, като гражданско общество. Политиката трябва да ги тика напред", каза още Костов пред БНР.

Той подчерта, че е от ключово значение да се състави ново работещо правителство, а да не се тръгва към предсрочни избори, преди да се завършат някои от приоритетните задачи пред управлението.

"Ако няма няколко месеца правителство, кой ще направи актуализацията на бюджета? Кой ще промени избирателния закон, така че да бъдат удовлетворени исканията на протестите? Кой ще свърши най-най-належащите неща, свързани с управлението на здравната криза? Кой ще даде и кой ще пледира в ЕС за нашия план за възстановяване и устойчивост? Кой ще ги направи тези работи", попита той по повод колебанията на "Има такъв народ" за бъдещето на парламента.

"Да, тяхната позиция не е силна. Много сложна позиция е. Но от друга страна, вижте какво трябва да се направи. Политикът не е себе си. Отишъл е на служба на обществото. Той не трябва да гледа на него колко му е трудно, а трябва да се опита да даде решения", каза Костов. На въпрос за продължаващото мълчание на Слави Трифонов за бъдещите ходове на партията му като втори потенциален мандатоносител, той отговори:

"Tе са много чужди на мен и като музика, и като смешници, и като "Ку ку бенд", и като политически скечове. Аз съм бил много често тяхна мишена, нищо не знам за тях. Сред тях има много умни и интелигентни хора, с широки разбирания, има добри юристи, имат някакъв потенциал, който аз не мога да оценя. Може би могат да поемат тази тежест на раменете си, но какво ще направят, не знам".

В същото време, Костов се обърна с окуражителни думи към партиите, които ще получат мандат за съставяне на кабинет след ГЕРБ.

"За този, който ще поеме съдбата на страната ни в свои ръце - той ще има доверие да я изведе и да приложи мерки, които лишеното от доверие управление на ГЕРБ и на Патриотите нямаше как да приложат. Новото правителство може да е много по-силно в овладяването на кризата, защото ще се ползва с много повече подкрепа от страна на хората и в този смисъл те разполагат с много по-мощен политически ресурс, отколкото досегашното правителство, което напълно е изтощило този ресурс от доверие. Същото се отнася и за икономиката. Кой ли не изнудваше правителството за какво ли не в последната година. Това няма да може да става с едно ново правителство и силно мнозинство. Правителството ще има своите 100 дни, в които може да направи много решителни неща - да овладее кризата, да даде тласък на ваксинацията, да убеди хората да се ваксинират", каза той.


Борисов представи проектокабинета на Даниел Митов на патерици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024