Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов прогнозира провал в съставянето на правителство в 48 Народно събрание, като отдаде това на страха на лидерите.

Той потвърди позицията, лансирана от съпредседателите на "Продължаваме промяната", че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са тези, които би трябвало да поемат отговорността за новия кабинет.

"Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател", коментира той.

В същото време, Костов допусна, че "най-вероятно всички политици да се изпокрият и никой да не посмее да управлява".

"Колкото и да се пъчат и да говорят каква голяма експертиза има ГЕРБ, имайки предвид боязливостта на техния лидер (Бойко Борисов), той си дава ясно сметка, че не може да се справи с тази ситуация, в която се намира страната. До следващите местни избори ще загубят тази преднина, която имат, и отново ще се окажат не в кондиция да ги спечелят. Това ще е тежък удар за тях и ще падне правителството, дори да го направят", каза Иван Костов в интервю за БНР ден след парламентарния вот.

Основателят на ДСБ отправи сериозни упреци както към "Демократична България", така и към "Продължаваме промяната" заради незадоволителните резултати от коалиционното им управление.

Той призова ДБ да си направи "сурова и самокритична" равносметка за това какво е можела да постигне коалицията, въпреки че формално увеличава с малко резултата си на 2 октомври в сравнение с ноемврийските избори през 2021.

"Очевидно от "Демократична България" не се получава този авангард, макар и обсипана с комплименти от някои хора. Тя не става авангард на промяната. Друг се опита да бъде авангард - "Продължаваме промяната" - и не се справиха, определено. И ето докъде стигнахме", коментира той.

Костов отправи ново твърдо предупреждение, че неофициалните слухове за евентуална подкрепа от "Демократична България" за кабинет на ГЕРБ "ще унищожи напълно нашата коалиция".

"След като е правила коалиция с БСП и е влизала в правителство, на което вицепремиер е била Корнелия Нинова, да влезе и в коалиция с ГЕРБ? Това ще бъде краят на нашата коалиция, ако някой мисли, че е възможен. Казвам го съвсем откровено и директно", каза той.

Костов попита още каква полза е имала "Демократична България" от влизането си в коалиция с Нинова през ноември 2021 г., като подчерта, че "ДСБ не е участвало в правителство с БСП, но ДБ участва през партията на Христо Иванов" - има предвид включването на министри от "Да, България" в кабинета на Кирил Петков.

Иван Костов призова и лидерите на "Продължаваме промяната" да си дадат "отговор за истинските причини защо се стигна дотук", като дори предложи самият той да участва в "откровен анализ".

"Не виждам кои реформи направи тази четворна коалиция. Не виждам какво постигна за тези няколко месеца. Не виждам тази радикалност, която се очакваше от всички да приложат в политиката. От една страна, имаше много неясни опити за реформи, от друга страна - бяха консумирани негативи и от тези несръчни и непоследователни усилия, но и от много тежката външна обстановка. И това трябва да се калкулира, когато се отговаря на тези въпроси", каза още той.

Бившият премиер конкретно разкритикува кабинета "Петков" за това, че не е поел контрол върху службите за сигурност, а ги е оставил в ръцете на назначени от президента Румен Радев кадри - включително в МВР.

"Мафията се консолидира и създаде собствена йерархична пирамида, в която издигна на върха на властовите институции свои представители и оттам престана да бъде мафия. Защото мафия по дефиниция е организация, която има собствени правила, различни от държавните. А при нас точно тази мафиотска пирамида наложи на всички своите правила. Оттам дойдоха много от процесите на разпад на обществото, деморализация и дори крайно влошаване на езика, навлизане в езика на вулгаризми, на уличен жаргон, на недопустими изрази и обиди. Всичко това е следствие на инсталирането на тази мафиотска пирамида в институциите на властта. Затова говоря толкова внимателно за управлението и не се съгласявам, че то е било реформаторско. От позицията на тази властваща и неразградена пирамида, не е много трудно тя да удържи някакво реми, каквото постигна статуквото срещу промяната", каза още Иван Костов пред БНР.

Критиките му бяха насочени и към всички партийни лидери, които са отказали да заемат позиция по основни държавнически проблеми преди изборите - от страх.

"Най-важните и лесни за формулировка са тези по отношение на войната, която Путин води срещу Украйна, и другият въпрос е липсата на върховенство на закона в страната. Да бъде ли търсена наказателна отговорност и да бъде ли свален Иван Гешев? Ето ясен, прост въпрос. Къде стоят партиите - аз не знам. Трябва ли да се изтеглят всички руски войски от всички украински територии, за да спре войната? Също не знам отговорите на лидерите на партиите. Така че не мога да определя какво точно е станало, какво е избрал българският избирател.", коментира той.

"Боят се да се позиционират, най-вече за да не загубят свои избиратели. Това много ясно личеше по поведението на Корнелия Нинова. Боят се да застанат на ясна позиция. Знаете ли защо? Защото не си познават избирателите. Не знаят какво мислят. Защото са отчуждени. Защото се превърнаха в един далечен високо стоящ от хората политически елит, който не е сред тях", каза още Иван Костов.


100% преброени гласове: ГЕРБ е с 5% пред ПП, ИТН се срина под бариерата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024