Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов разкритикува протестите на партиите срещу новите Covid-мерки и обвини лидерите им в "комплекс от болестна симптоматика на политическото мислене и действие, което го кара да бъде подчинено изцяло на страстите и възбудите на хората".

В интервю за БНР Костов защити решението за въвеждане на цифровите сертификати, като отрече те да са приети "от днес за утре".

"И математиците, и експертите твърдяха, че ние навлизаме все по-дълбоко в бедствието от следващата вълна. Такива предупреждения имаше много.... Още на 3 септември Министерството на здравеопазването обяви стратегия и обяви при какви нива на заразяване ще се вземат. Всички са предупредени преди 48-49 дни. Това е предсказуемо за хората, които четат документите, но очевидно никой не чете", каза той, като се разграничи от позициите на "Демократична България за "непредсказуемостта" на мерките.

Костов обаче се съгласи с техния призив за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента - "за да се извикат политическите партии и да се попитат какви мерки те ще предложат".

"Дали предлагат едноседмичен платен отпуск като при Путин? Или локдаун? Кой предлага алтернативата "пълно затваряне на страната" - нека да кажат при президента. Да атакуваш всяко действие, което предизвика притеснения и напрежение у хората, е популизъм. Няма мерки, които да бъдат посрещнати с аплодисменти. Това го виждаме по целия свят. Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли обаче, че на база на това недоволство трябва да правиш политика?", каза той.

Самият той изрази мнение, че "трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище", и нарече "необяснимо" решението на Стойчо Кацаров да спре само присъственото обучение.

Според Костов причината за масовата съпротива срещу ваксинирането се дължи на "идеологическа причина".

"Лявата социално-либерална политика на предишното редовно и сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на човешки живот... От тази привързаност произтича и побългаряването на цифровия европейски сертификат чрез изключения, което въведоха. Вижте какво направиха правителствата на Борис Джонсън и Кириякос Мицотакис, наложиха, и то неведнъж, крайната мярка локдаун. Те дадоха приоритет на живота пред свободата, каквато е наредбата в дясно-консервативните ценности. Дясно-консервативното е да цениш много повече живота и сигурността на хората и да ги поставяш пред свободата", каза Иван Костов.

Той цитира данните за смъртността от Covid-19 и общата извънредна смъртност в страната, като каза, че "нито правителството на Борисов, нито правителствата на президента Радев се справят с епидемията".

Като "зловреден популистки синдром" той окачестви и решението на БСП да иска оставката на Кацаров в този момент: "При пожарно разпространение на епидемията да искаш да бъде уволнен "главният пожарникар" е оправдано само ако имаш да предложиш някакви други много по-силни действия. Има ли кой да седне на този горещ стол? Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения. БСП може да си мисли и за едноседмичен платен отпуск на цялото работещо население на страната по модела на Путин, обаче дълбоко се съмнявам, че имат такова решение в главите си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин