Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов разкритикува протестите на партиите срещу новите Covid-мерки и обвини лидерите им в "комплекс от болестна симптоматика на политическото мислене и действие, което го кара да бъде подчинено изцяло на страстите и възбудите на хората".

В интервю за БНР Костов защити решението за въвеждане на цифровите сертификати, като отрече те да са приети "от днес за утре".

"И математиците, и експертите твърдяха, че ние навлизаме все по-дълбоко в бедствието от следващата вълна. Такива предупреждения имаше много.... Още на 3 септември Министерството на здравеопазването обяви стратегия и обяви при какви нива на заразяване ще се вземат. Всички са предупредени преди 48-49 дни. Това е предсказуемо за хората, които четат документите, но очевидно никой не чете", каза той, като се разграничи от позициите на "Демократична България за "непредсказуемостта" на мерките.

Костов обаче се съгласи с техния призив за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента - "за да се извикат политическите партии и да се попитат какви мерки те ще предложат".

"Дали предлагат едноседмичен платен отпуск като при Путин? Или локдаун? Кой предлага алтернативата "пълно затваряне на страната" - нека да кажат при президента. Да атакуваш всяко действие, което предизвика притеснения и напрежение у хората, е популизъм. Няма мерки, които да бъдат посрещнати с аплодисменти. Това го виждаме по целия свят. Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли обаче, че на база на това недоволство трябва да правиш политика?", каза той.

Самият той изрази мнение, че "трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище", и нарече "необяснимо" решението на Стойчо Кацаров да спре само присъственото обучение.

Според Костов причината за масовата съпротива срещу ваксинирането се дължи на "идеологическа причина".

"Лявата социално-либерална политика на предишното редовно и сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на човешки живот... От тази привързаност произтича и побългаряването на цифровия европейски сертификат чрез изключения, което въведоха. Вижте какво направиха правителствата на Борис Джонсън и Кириякос Мицотакис, наложиха, и то неведнъж, крайната мярка локдаун. Те дадоха приоритет на живота пред свободата, каквато е наредбата в дясно-консервативните ценности. Дясно-консервативното е да цениш много повече живота и сигурността на хората и да ги поставяш пред свободата", каза Иван Костов.

Той цитира данните за смъртността от Covid-19 и общата извънредна смъртност в страната, като каза, че "нито правителството на Борисов, нито правителствата на президента Радев се справят с епидемията".

Като "зловреден популистки синдром" той окачестви и решението на БСП да иска оставката на Кацаров в този момент: "При пожарно разпространение на епидемията да искаш да бъде уволнен "главният пожарникар" е оправдано само ако имаш да предложиш някакви други много по-силни действия. Има ли кой да седне на този горещ стол? Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения. БСП може да си мисли и за едноседмичен платен отпуск на цялото работещо население на страната по модела на Путин, обаче дълбоко се съмнявам, че имат такова решение в главите си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023