Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов разкритикува протестите на партиите срещу новите Covid-мерки и обвини лидерите им в "комплекс от болестна симптоматика на политическото мислене и действие, което го кара да бъде подчинено изцяло на страстите и възбудите на хората".

В интервю за БНР Костов защити решението за въвеждане на цифровите сертификати, като отрече те да са приети "от днес за утре".

"И математиците, и експертите твърдяха, че ние навлизаме все по-дълбоко в бедствието от следващата вълна. Такива предупреждения имаше много.... Още на 3 септември Министерството на здравеопазването обяви стратегия и обяви при какви нива на заразяване ще се вземат. Всички са предупредени преди 48-49 дни. Това е предсказуемо за хората, които четат документите, но очевидно никой не чете", каза той, като се разграничи от позициите на "Демократична България за "непредсказуемостта" на мерките.

Костов обаче се съгласи с техния призив за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност при президента - "за да се извикат политическите партии и да се попитат какви мерки те ще предложат".

"Дали предлагат едноседмичен платен отпуск като при Путин? Или локдаун? Кой предлага алтернативата "пълно затваряне на страната" - нека да кажат при президента. Да атакуваш всяко действие, което предизвика притеснения и напрежение у хората, е популизъм. Няма мерки, които да бъдат посрещнати с аплодисменти. Това го виждаме по целия свят. Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли обаче, че на база на това недоволство трябва да правиш политика?", каза той.

Самият той изрази мнение, че "трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище", и нарече "необяснимо" решението на Стойчо Кацаров да спре само присъственото обучение.

Според Костов причината за масовата съпротива срещу ваксинирането се дължи на "идеологическа причина".

"Лявата социално-либерална политика на предишното редовно и сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на човешки живот... От тази привързаност произтича и побългаряването на цифровия европейски сертификат чрез изключения, което въведоха. Вижте какво направиха правителствата на Борис Джонсън и Кириякос Мицотакис, наложиха, и то неведнъж, крайната мярка локдаун. Те дадоха приоритет на живота пред свободата, каквато е наредбата в дясно-консервативните ценности. Дясно-консервативното е да цениш много повече живота и сигурността на хората и да ги поставяш пред свободата", каза Иван Костов.

Той цитира данните за смъртността от Covid-19 и общата извънредна смъртност в страната, като каза, че "нито правителството на Борисов, нито правителствата на президента Радев се справят с епидемията".

Като "зловреден популистки синдром" той окачестви и решението на БСП да иска оставката на Кацаров в този момент: "При пожарно разпространение на епидемията да искаш да бъде уволнен "главният пожарникар" е оправдано само ако имаш да предложиш някакви други много по-силни действия. Има ли кой да седне на този горещ стол? Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения. БСП може да си мисли и за едноседмичен платен отпуск на цялото работещо население на страната по модела на Путин, обаче дълбоко се съмнявам, че имат такова решение в главите си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024