Снимка: © НБУ

Проблемът на Северна Македония не е с България, а с Европейския съюз - и тази позиция би трябвало да защитава българското правителство, когато води преговорите за началото на интеграционния процес на Скопие в ЕС.

Това каза бившият премиер Иван Костов в интервю за Кирил Вълчев в "Седмицата" на Дарик радио.

"Преговорите трябва да продължат, но с променен фокус. Не трябва да поставяме условие за изпълнение. Трябва да поискаме създаването на пътната карта в отделна глава, която Македония ще се задължи да изпълни като условие за членство в ЕС. В Скопие имат проблем с ЕС, а не с нас, и те трябва да го решат, ако искат да бъдат приети. България имаше същите проблеми с реформите. Тези проблеми бяха решени въпреки силната съпротива на посткомунистическото мнозинство.

"В Брюксел са тези, които трябва да поискат от Скопие да приеме 35-та глава с пътна карта. Брюксел трябва да гарантира това изпълнение", каза Иван Костов.

По думите му - буксуването на преговорите между Скопие, София и Брюксел се дължи на неспособността на македонското общество и политически елит да преодолее "тежките дефицити и зависимости", създадени с десетилетната крайно националистическа индоктринация.

"Едно значително мнозинство в Република Северна Македония е тежко индоктринирано. Повече от 40 години югославската и сръбската служби за сигурност втълпяват архаични убеждения и нагласи, гарнирани с омраза на българската държава. Същата, с която се индоктринира сръбският народ. Зависими от службите хора са на ключови места в администрацията, образованието и хуманитарните науки", предупреждава Иван Костов.

Пример за нежеланието на съседната страна да преодолее тези зависимости той посочи във факта, че от 30 години Скопие и София подписват договори и меморандуми за изграждана на ЖП линия между двете столици и въпреки това - такава няма.

"Ще останем единствените 2 столици в ЕС, които не са свързани нито с магистрала, нито с жп линия, което е абсурдно", каза Иван Костов. Друг проблем на отношенията между двете страни са трудностите, с които българските инвеститори се сблъскват при опита си за работа в Северна Македония.

"Те не напредват. Защо не го правят? Трябва да има дълбоко обяснение - то не е мое, но съм абсолютно убеден в него, това ми говори моят опит в политиката. Това е същата индоктринация, която има в българското посткомунистическо общество. По същия начин не иска да приеме новото, европейското, върховенството на закона. Не иска да приеме много неща", каза Костов.

Той разкритикува позицията на Германия (председателстваща Съвета на ЕС във втората половина на 2020 г.) и на администрацията в Брюксел за това, че проявяват "незаинтересовано безразличие и неразбиране на проблемите в Източна Европа".

Костов укори и поведението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който "печели популярност с примитивен национализъм" и нарече опитите му да се кара на Скопие "перчене и пъчене". Насочи критики и към бившия председател на ДСБ и настоящ евродепутат Радан Кънев за досегашната му позиция по темата за македонското членство на ЕС за това, че "не вижда" къде са проблемите ("За ДСБ това е поръчение от техен избирател", каза Костов по повод интервюто си).

Той призова МВнР да започне да развива много активна дейност сред партньорите в ЕС, за да спечели подкрепа за българската позиция.

"Дотук сме били братски настроени. За да продължим да бъдем такива, трябва да сме амбициозни и неотстъпчиви. Заедно с нас македонците трябва да изработят преговорна рамка. Ако не я съгласуват и тя не залегне в специална глава както с Република Сърбия в условията за започване на преговори, правителството трябва да заяви, че ще отлага одобрението за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Това е причината да отложим и сега", каза Костов.

Иван Костов се обърна и към управляващите в Скопие с призив за политическа смелост.

"Трябва много смели партии и политици в Репубика Северна Македония да се изправят срещу тази доктрина, която в момента споделят. Трябва да кажат, че не може с нея да влязат в ЕС. Знаейки, че след това ще бъдат обругани и охулени. Аз съм такъв, но все пак България извървя този път. Призовавам ги да съберат кураж и да го направят. Историята ще ги запомни. Това е за бъдещето, за следващото поколение. Две поколения вече бяха изгубени", каза той.

На въпрос трябва ли да се разпусне историческата комисия, създадена с договора за добросъседство от 2017, Костов посочи, че тя има своята роля, но не може да компенсира липсата на политическа отговорност.

"Историците нямат нито политически кръгозор, нито могат да преведат проблемите на политически език, нито да стигнат до политически решения, нито имат волята да ги прокарат, нито имат правото да вземат такива решения. Проблемът е политически и дипломатически, не е проблем на историците. Да, те имат роля и трябва да си свършат работата. Но тези проблеми трябва да се решат на нивото на съвместната междуправителствена позиция. Да се съгласят двете страни, че това ще е съдържание на специална глава. Не се иска да поемат кой знае какъв удар, а да го приготвят. Иначе те отиват напълно неподготвени", каза още Костов.

Той отклони въпроса за ролята на руската държава в евентуалното торпилиране на европейското членство на Северна Македония.

"Моето мнение е, че македонското общество желае европейско членство, както пожела натовско членство и събра квалифицирано мнозинство. Хората имат желанието да станат член на ЕС. Това желание не може да бъде неутрализирано от каквато и да е чужда дипломация, нито руска, нито друга", каза още той.

"Аз съм със симпатия към тяхното общество, но имат тежки дефицити и зависимости, с които трябва да се съобразяват. Те не изпълняват условията да започнат преговори за членство. Когато ние започвахме, ЕС искаше да уредим всички отношения със съседите си, включително с Турция и Македония, които не членуват в ЕС. Направихме големи усилия и надскочихме себе си, за да стигнем тези преговори. Същото се очаква да направи и Скопие".


Животът и други неща ЖИВОТЪТ И ДРУГИ НЕЩА E45


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан