Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица Снимка: © БНР

Бившият премиер Иван Костов (1997-2001) смята, че шансът за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание е минимален и зависи от това дали ще се случи „чудо“. Според него Слави Трифонов е вкарал парламента в „безизходица“.

„Имаме задълбочаване на парламентарната криза и се изправяме пред конституционна, защото в парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. Заради това политическата система е в патова ситуация“, заяви Костов в интервю за БНР.

„Едните искат реформи, но не искат да излъчат изпълнителна власт, другите могат, но не смеят. Преди 10 години Ахмед Доган каза: „Аз съм инструментът, който разпределя порциите на финансирането в държавата“. Сега Трифонов със същия речник предупреди, че ИТН не предлага порции. Съжалявам – няма порции, казва той. Така масовата публика у нас затвърди представата си, че властта е ядене на порции. По-нататък Трифонов каза, че ИТН раздавали задачи. Чухме ги - един сценарист ги зададе на останалите парламентарни групи, но останалите не са артисти от „Шоуто на Слави“, че да им поставя задачи. Това вкара парламента в истинска безизходица“, добави бившият премиер.

Източник: БНР

Той обърна внимание на политическия речник на Трифонов и депутатите от ИТН след провала на проектокабинета на партията с кандидат-премиер Пламен Николов. Тогава лидерът на „Има такъв народ“ каза, че партията влиза в ролята на „конструктивна опозиция“.

„На кого са опозиция? Няма управляващи, може само да са на президента. Но Трифонов издигна Радев за кандидат-президент на следващите избори. Очевиден е този хаос в езика. Имам чувството, че не се разбират фундаментални неща“, каза Костов.

„На изборите избираме в аванс своите представители, доверяваме им се, че ще изпълнят обещанията си. Следва най-сложното – политиците стават отговорни да оправдаят доверието. Това е огромна, непоносима за мнозина тежест. Това е същинската власт и тя е отговорност вече не само пред тези, които са те избрали, а пред всички. Така разбирана, властта е извън представите на г-н Доган и г-н Трифонов“, заяви бившият премиер.

Той каза, че е „недопустимо“ на която и да е парламентарна група да ѝ се диктуват задачи и състав на проектокабинет, които тя безрезервно да подкрепи, защото така всяка партия би изгубила доверието на собствените си избиратели.

„Какво щеше да стане, ако депутатите на ДБ се бяха съгласили да изпълняват задачите, поставени им от ИТН и бяха гласували за наложения състав на кабинет? Първо – щяха да изпълняват чужди обещания, при това мъгляво формулирани. Второ – щяха да прехвърлят доверието на над 345 хил. избиратели към кандидат-министри, сред които измамник, плагиат, съпруга на крадец и не знам още на кого. Щяха да изгубят доверието, заради което са в парламента“, каза Костов, припомняйки състава на проектокабинета на ИТН, в който най-противоречивата фигура беше Петър Илиев.

Според Костов – който поеме третия мандат, трябва да види мнозинството, което ще управлява, да го дефинира и да мотивира останалите да подкрепят изпълнителната власт. Президентът Румен Радев трябва да го връчи до петък, 27 август, но още не е обявил на коя парламентарна група.

„Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство подкрепи програма, под която стои подписът на мандатоносителя и нейният собствен. Има обаче много малко време за съставяне на управленска програма. Второ – всяка група трябва да предостави предложения от нея проектокабинет. И трето – на свой ред да поиска да одобри състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е той, не може да диктува своите условия на останалите“, заяви бившият премиер.

Той смята, че без съгласието на „Има такъв народ“ да подкрепят кабинет с третия мандат, 46-ото Народно събрание е обречено. От ИТН няколко пъти заявиха, че няма да се върнат на масата за преговори, защото били „предадени“ от „партиите на промяната“ ДБ и ИБГНИ.

„Наистина сме стигнали до надежда в чудеса, защото сме в много тежка политическа ситуация и в задаваща се тежка конституционна криза, която ще съсипе институциите на страната. Хората начело на тези институции имат изтекли мандати, доверието в тях е било от друг парламент. Затова сега се надяваме на чудо. Аз се надявам това да го разберат и от ИТН, та след третите избори да знаят как да се състави управление на страната“, заяви Костов.

„Тези принципи уж всички ги знаят, но съм дълбоко убеден, че малцина ги знаят. Аз почти съм отписал възможностите на 46-ото Народно събрание“, каза той.

Тъй като пред България настъпват няколко кризи, сред които здравната заради Covid, финансова - заради липсата на актуализация на бюджета, и тази с нова мигрантска вълна, Костов заяви, че вижда три сценария.

„Едната е президентът, овластен от вота на избирателите, да наложи на всички останали да се групират в мнозинство и да създадат правителство, защото няма да имаме бюджет за следващата година. Възможно е. Другото е парламентът и след следващите избори отново да капитулира и да се окаже немощно за избор на изпълнителната власт. Трето – това мнозинство на олигархията и на мафията да си се групира и да излъчи правителство. Може да се охрабри, като види, че е в безизходица, и да изпаднем в старата ситуация“, смята бившият премиер. „Но ако президентът не поеме тази роля, управляващите задкулисието ще се съберат и ще направят правителство“.

„Дали ще има бежанска вълна, включително с талибани, прогонени от други сили – това е сериозен въпрос на националната сигурност. Затова трябва да има парламент, да има правителство, пълен комплект от всички власти, всички институции да са готови да управляват рискове и кризи“, заяви Костов.

Той нарече председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН „безотговорен шеф“.

„Той е много странна птица. Каза, че след 3 седмици ще решим актуализацията, а до 3 седмици няма да има Народно събрание. Какво ми казва този човек, че той не може да ускори процедурата за бюджета, а може да ускори избора на управител на БНБ, за да направи самият той някакъв кариерен скок? Това ли ни казва този човек? Що за безобразие“, каза Костов.

Според него – трябва да посрещнем идните месеци „със собствени сили, защото сме устойчиво общество и сме преживели по-тежки кризи“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024