Иван Костов: Сега съдиите носят по-голяма отговорност да изчистят своята система

Съдебната система е тежко уязвена от мафиотизацията и магистратите трябва да го признаят.

Това беше призивът на бившия премиер Иван Костов в интервю за bTV, където представи новата си книга "Свидетелства за прехода - 2000 - 2009". Втората част от мемоарите му ще бъде представена на живо, на 2 октомври в НДК, от 18:30 ч.

Костов разкритикува висшестоящите съдии и прокурори, които проявяват арогантно отношение и са "запушили ушите си" за промяната, която обществото настоява от тях.

"Много дълги години след 2001 г. хората бяха тежко объркани кои са "добрите" и кои са "лошите". Оптимистичното е, че все повече започват да различават нещата. Това се вижда по състава на парламента - защитаващите сегашния модел отслабват много. Вижда се, че той е представен от 80-90 депутата, за които са гласували малко хора. Парламентът е променил структурата и ги лишава от власт. Не може с 90 депутата да управляваш цялата държава в продължение на десетилетие. Това ще доведе до разпад. Проблемът е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт. Политиците са свързани с общественото мнение и нагласи, те трябва да отговарят на възприятията им и постепенно взимат този голям завой. Но съдебната система е тежко уязвена от мафиотизацията и трябва да си го признаят", каза Иван Костов.

Той даде за пример последните опорочени избори за професионалната квота на Висшия съдебен съвет, при който се оказа, че 28 души са гласували от името на 200 чрез манипулация на електронната система за вота от компютрите във Върховния административен съд. Беше доказано, че в сградата на ВАС са влезли само 28 съдии, но са подадени 200 гласа, след като са получили талоните с пароли за гласуване на редови магистрати от цялата страна.

"Какво ви говори, че 28 съдии са гласували вместо 200? Това какво е? Ако прочете внимателно, ще разберете, че това е корупция. Разгледал съм нарочно всички корупционни форми - това е тежка корупция. Малцинството взема властта и виси като брадва над вратовете на политиците. Всички, които имат нещо сбъркано в своето поведение и някъде са сгазили лука, ги е страх от това малцинство. То може да удари във всеки момент. Надявам се, че това, което става в обществото, постепенно ще стане и при съдиите. Голямото мнозинство са честни хора, със сигурност. Те трябва да осъзнаят каква отговорност носят. Те в момента са с по-голяма отговорност да изчистят своята система, защото политиците все пак се движат в посока, тласкани от обществените вълни, която е по-добра за България", каза още Иван Костов.

Бившият премиер описва историята на прехода в България чрез три паралелни процеса:

  • икономически - с промяната на структурата на собствеността, свободата и стратифицирането на обществото;
  • политически - който "катастрофира и не доведе до консолидиране на демокрацията";
  • промяна на езика и културата - отношението на хората към обществените събития и към самостоятелността, правата и свободите на другия човек.

Последният процес "остро недостига на обществото", каза той и даде пример с изпразването от съдържание на думи като "евроатлантизъм" или "усвояване" на европейски средства.

Оптимистичната му теория за промяна е "мнозинството от гражданите да упражни още по-голям натиск върху политическите партии", а техните лидери на свой ред да доведат борбата докрай и да спечелят тази битка "дали със сила, дали с дипломация, преговори, коалиционни споразумения".

"Друг е въпросът, че една част от хората се вгледаха в собствения си живот - във вилите, в семейното благополучие. Това бяха хората, които схващаха демокрацията като благополучие за собственото си семейство. Това е буржоазното схващане, но демокрацията не е това. Тя е върховенство на закона, общност, която се подчинява на собствени правила, уважава свободата и изисква от всеки буржоа да се включи в политиката", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Слънчево време с максимални температури до 24° в сряда

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, за София - около 1°

07:32 - 02.10.2024