Иван Люцканов от “Землевеж”, който обяснява политиката и нещата от живота в числа и графики

Казват, че една картина струва колкото хиляда думи - но изглежда тя може да се измери и в цифри. От близо четири години Иван Люцканов рисува картини, но не с четка и бои, а с числа, сухи статистически данни и набор от компютърни умения. Произведенията му не са изложени в нито една галерия или музей, но са напълно свободни за четене и размишление в най-голямото познато пространство - социалните мрежи.

Проектът му “Землевеж” представя данни от статистически проучвания за България и света по достъпен начин, като с една графика той успява да обясни на хилядите си последователи различен въпрос, тема или проблем, който го вълнува - от пенсионното осигуряване и безработицата до резултатите от местните избори по области, пол и дори име.

Срещаме се с него в София. Иван е в столицата само за кратко, но отделя достатъчно време за срещата ни, въпреки натоварения си график.

Пристига от Варна - неговия роден град, където в момента работи. Споделя ми, че винаги е виждал бъдещето си именно там - но животът го е прекарал и през други пътища на хиляди километри от дома.

Като един амбициозен млад човек, след като завършва гимназия, решава да замине и да учи в чужбина. Образованието го отвежда в Мюнхен, където следва бизнес икономика и успешно я завършва. Иван разказва, че към онзи момент все още не е имал много добър план какво да прави с живота си и след дипломирането си първоначално работи в консултантска фирма, като се занимава с пазарен анализ.

Обяснява ми, че това най-просто е свързано с намирането на “разни числа в интернет”, които после трябва да бъдат правилно интерпретирани и в рамките на тези числа да изучаваш пазара.

Покрай пандемията от COVID-19 решава да предприеме друго предизвикателство в кариерен план, което го води до позиция в технологичния гигант Amazon. Там той работи като програмен мениджър - оптимизира процеси, анализира бизнес решения в големи мащаби и най-вече отново се занимава с числа.

“Amazon е известна с това, че отделя голям фокус върху числата. Там е забранено в дадени доклади, отчети и т.н. да се използват примерно прилагателни. Не можеш да кажеш [дали нещо е] добре или зле. Не можеш да кажеш оборотът тази година беше добър - казваш оборотът беше еди-колко си. И всеки сам преценява дали той е силен или слаб”, споделя Иван за предишната си месторабота.

През март 2023 г. взима решението да се прибере обратно в България след няколко несериозни, по думите му, опити да направи това малко по-рано. Казва, че именно родният град е причината да се завърне, макар това да не е толкова лесно.

Иван Люцканов - създател на "Землевеж"

“Винаги съм искал да се върна във Варна. Но проблемът там и като цяло всички места в България извън София е, че там работният пазар е доста малък. Не, че има масова безработица, но хубавите позиции за хора с моя профил са малко”, признава той.

Дали на късмет или чиста съдба Иван успява да си намери работа, като в момента отговаря за онлайн продажбите на една от най-големите вериги магазини за дрехи втора употреба и аутлет в страната. Но страстта по числата продължава да гори в него. Именно нея той вкарва и в проекта си “Землевеж” - който се ражда още докато е в чужбина.

“Винаги са ми били интересни данните и като цяло да се информирам по-обективно за различни социални събития, за историята и за политиката. И какво я предизвиква, в какъв контекст се случва? От тази гледна точка силата ми е да намирам информация онлайн. Затова през 2019 г. реших, че ще ми е интересно да споделям заключенията си и с други хора”, разказва Иван.

И така създава “Землевеж” - инициатива, с която цели да покаже света и България в числа, представени по достъпен начин. Идеята му е закодирана и в самото име, което може да се обясни като “човек, познаващ света”. Първоначално започва малко аматьорски с опростени инфографики или както той ги описва “с няколко стълбчета, някое кръгче, линийка и с по няколко числа”, които започва да качва в профил в Instagram. Тогава основният му кръг от последователи са само негови приятели и познати на познати, но впоследствие проектът се разраства много над това.

“В даден момент последователите на “Землевеж” бяха повече от приятелите ми. Започнах да гледам на “Землевеж” с други очи. Не беше просто някоя картинка, която поствам за приятелите си. А беше нещо, което стига и влияе на хора, които са отвъд непосредствения ми кръг”, споделя Иван Люцканов.

И инициативата му наистина се разраства. В момента в профила на “Землевеж” има над 620 инфографики, които разглеждат различни обществени теми.

Публикация, споделена от Землевеж (@zemlevezh)

Иван казва, че за да може да проучи и представи тази суха статистика по интересен и по-цветен начин отделя средно между 4 и 8 часа на седмица, като в това си “работно” време включва и интеракциите с последователи. А с всяка публикувана графика не само те научават много:

“Землевеж е отражение на част от личните ми интереси в ежедневието. Никога не създавам някаква инфографика с целта да я създам. Винаги първо съм научил нещо и [след това] съм решил да го представя в графика. На страна от това, което аз научавам за света, разбирам много и за хората и за социалните мрежи - то се изразява и в разбиване на някакви стереотипи, които имам в своя балон”, посочва Иван и дава пример.

“Да вземем обществените нагласи на хората. Виждам в кой пост как са реагирали. В някакъв момент откривам, че моето разбиране, предадено в посланието ми, е доста по-различно от [това на някои от] хората, които следват Землевеж”.

Инфографиките на инициативата обаче нямат за цел да бъдат толкова образователни, колкото да дават само насоки и нюанси по дадена тема, която е важна за обществото. Създателят им казва, че по-скоро би нарекъл основната им функция вдъхновяваща, отколкото образователна.

“Това, което публикувам, със сигурност е опростено. Никоя икономическа, демографска или политическа тема не може да се събере в едно квадратче от 10 кв. см и един текст от 2 хил. символа. Това дава само насоки и предава на хората някакво послание да се поинтересуват. Аз казвам на всички „Не се образовайте от социалните мрежи, образовайте се сами от по-сериозни източници. В социалните мрежи може да се наведете на някаква мисъл - те не са с образователна цел”."

И все пак “Землевеж” е една от малкото възможности в интернет, които могат да обяснят неща, от които не разбираме или за които не подозираме, че не знаем. А разчитането на инфографиките е лесно дори и за хора, които отдавна са скарани с математиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024