Ивайла Бакалова разказа пред НС за нова серия изнудвачи след Нотариуса Снимка: © Булевард България

Ивайла Бакалова разкри, че е била обект на изнудване не само от Мартин Божанов - Нотариуса, но и от друг "посредник" по време на прокурорските разследвания срещу мъжа ѝ Веселин Денков.

Тя сподели недоумението си от това, че е повикана да даде показания пред прокуратурата по разследване срещу Нотариуса цели 2 години след публичните разкрития на Антикорупционния фонд за мрежата му за търговия с влияние. Разпитът е проведен едва след смяната на Иван Гешев като главен прокурор.

"Там (в СГП), аз казах нещо, което не беше много приятно - че самият Божанов в разговор ми е казвал, че е близък не само с главния прокурор, а и с неговите заместници. И като че ли това беше неудобно на хората, които правиха разпита", коментира още тя.

Бакалова разказа пред депутатите от анкетната комисия за Нотариуса, че през юли 2021 г. е подала сигнал пред вътрешния министър Бойко Рашков срещу "нова серия изнудвачи".

Те са опитвали да накарат нея и Денков да платят пари, за да не бъде натопен от един от основните обвиняеми за убийството на Станка Марангозова.

Това се е случило след публикуването на разследването на Антикорупционния фонд срещу Мартин Божанов - Нотариуса, и след освобождаването на Веселин Денков след 9-месечен престой в ареста.

Въпросните посредници са информирали семейството, че "един от прокурорите е обещал на един от основните обвиняеми по делото за убийство на Станка Марангозова, че ако спомене името на Веселин Денков, ще му намалят присъдата".

Тогава Бакалова е разговаряла с Бойко Рашков и е направила запис с разговора си с посредника.

"На 15 юли ние записахме този човек със знанието на ГДБОП - те знаеха какво следва. Имаме на запис как му казват, че човекът не искал да лъжесвидетелства, но е важно да е с по-малка присъда - и ако Веселин Денков плати някой лев, за него ще е по-важно да си подсигури семейството навън. На 16 юли този свидетел дава показания, че не познава Веселин Денков, но е чувал от един от обвиняемите, че той му е дал пари. Всички свидетели по това дело са "чували", но няма данни нито кога, нито как са давани пари. Това дело беше върнато от военния съд два пъти и в момента е на разпределение отново. Ако вие не положите усилия, ще има още Мартинбожановчета в тази система. Ваша е отговорността това да не се случва с никой друг", каза Ивайла Бакалова пред Народното събрание.

Делото за убийството на Станка Марангозова, разстреляна през 2019 г., се води срещу четирима души.

Сред тях е Иво Масларов - син на покойния съпруг на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова. Той изчезна от България през 2020 г., когато беше обявен за издирване, но през 2022 г. беше екстрадиран от Германия в България. Той е смятан за предполагаем подбудител на убийството.

Друг обвиняем е подполковник от НСО на име Борис Иванов беше обвинен за помагач, заедно с Венцислав Пиров, а като физически извършител на разстрела е обвинен Петър Костов - Стъкларя. Прокуратурата повдига обвинение и на Веселин Денков, който бил приятел с Масларов.

"Веселин Денков беше освободен от ареста не с плащане, а в деня,в който излезе разследването на АКФ. Много от съдиите там се бяха стреснали, защото те знаеха, че това е очевадна репресия", каза още Бакалова.

Денков е получавал над 10 отказа за отмяна на мярката за неотклонение в Специализирания съд, част от съдиите по тези производоства са Андон Миталов (санкциониран по закона "Магнитски"), шефът на Апелативния спецсъд Георги Ушев, Галя Георгиева и др.

Адвокатката на Денков Ина Лулчева разказа пред депутатите, че в едно от съдийските решения да оставят клиента ѝ в ареста се казвало, че чистото му съдебно минало не било смекчаващо обстоятелство, защото "за никой неосъждан няма гаранции, че няма да извърши престъпление".

Още от 2016 г. при него са идвали серия от "доброжелатели" като посредници на тогавашния прокурор от Специализираната прокуратура Димитър Франтишек - сред които е бил и Алексей Петров през 2018-2019.

Петров търсил 3 месеца Денков, за да го предупреди, че ако не плати 120 000 лв., щял да последва неговата съдба - т.е. да лежи в ареста повече от 8 месеца. След като Денков отново отказал да плати, Алексей Петров се обаждал на Ивайла Бакалова, за да се оплаква от неговото поведение.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024