„Разбрах за уволнението си от медиите – вероятно то е политическо решение“ – това заяви бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който бе освободен от поста си в петък вечерта, като основният мотив бе полицейското насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г.

В първата си медийна изява след напускането на позицията Иванов заяви, че никой не го е предупредил за освобождаването и първоначално не е получил документ с причините за него.

„Разбрах от медиите и ме извикаха след това. Извика ме министър Рашков. Никой не ме е търсил до петък вечерта. Питаха ме защо не съм си подал оставката. На кого да я подам, като никой не ми я е искал? Не вярвам, че съм сбъркал с нещо. Мотивите и на мен ми бяха отказвани, после се запознах с тях“, каза бившият главен секретар и обяви, че си тръгва от МВР с „гордо вдигната глава“. „Не съжалявам за нищо, не се срамувам и не се крия“.

„Чета, че всички се били покрили, но не и аз, не съм излизал в болничен, а посрещнах новия министър Бойко Рашков на входа“, отговори той на критиките на служебния министър, че много ръководители в МВР са излезли в неплатен отпуск до края на септември.

Бойко Рашков: Държавата е без шефове на службите за сигурност, взели са неплатени отпуски до септември

Иванов беше заменен от заместника си Стоян Темелакиев заради „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. 

„Аз няма да изпадам в обяснения. Многократно заявих, че МВР и българските полицаи не пазят дадена партия. Многократно заявих по време на протестите – за мен тогава бяха едни перфектно организирани операции на МВР. Колегите, които ги планираха и организираха, се справиха отлично. Аз поех цялата отговорност. Когато трябваше да ставам главен секретар, ме викаха премиер, министър, президент – всички водеха разговори с мен, а сега никой“, заяви той.

Иванов беше критикуван за насилието над мирни граждани и легитимирали се журналисти миналото лято, като сега обяви, че са били извършени проверки по случаите и има наказани полицаи.

„В знак на протест за моето отстраняване – ако почна да обстрелвам полицаите тук с бомби, какво ще ми направят според вас?“, попита той, връщайки се към основните критики срещу себе си по време на протестите“.

„Не съм обиден, че съм махнат. Ясно е, че всеки, който поеме поста главен секретар, няма как да се пенсионира на него. Главният секретар – тази длъжност е създадена за ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Когато има политически сътресения, да няма професионални сътресения“, твърди Иванов.

Той обяви, че няма да се кандидатира за депутат, нито ще се върне в системата на МВР. "Честно ви казвам, мислил съм да емигрирам. Не съм си представял, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба