„Разбрах за уволнението си от медиите – вероятно то е политическо решение“ – това заяви бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който бе освободен от поста си в петък вечерта, като основният мотив бе полицейското насилие по време на антиправителствените протести през 2020 г.

В първата си медийна изява след напускането на позицията Иванов заяви, че никой не го е предупредил за освобождаването и първоначално не е получил документ с причините за него.

„Разбрах от медиите и ме извикаха след това. Извика ме министър Рашков. Никой не ме е търсил до петък вечерта. Питаха ме защо не съм си подал оставката. На кого да я подам, като никой не ми я е искал? Не вярвам, че съм сбъркал с нещо. Мотивите и на мен ми бяха отказвани, после се запознах с тях“, каза бившият главен секретар и обяви, че си тръгва от МВР с „гордо вдигната глава“. „Не съжалявам за нищо, не се срамувам и не се крия“.

„Чета, че всички се били покрили, но не и аз, не съм излизал в болничен, а посрещнах новия министър Бойко Рашков на входа“, отговори той на критиките на служебния министър, че много ръководители в МВР са излезли в неплатен отпуск до края на септември.

Бойко Рашков: Държавата е без шефове на службите за сигурност, взели са неплатени отпуски до септември

Иванов беше заменен от заместника си Стоян Темелакиев заради „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. 

„Аз няма да изпадам в обяснения. Многократно заявих, че МВР и българските полицаи не пазят дадена партия. Многократно заявих по време на протестите – за мен тогава бяха едни перфектно организирани операции на МВР. Колегите, които ги планираха и организираха, се справиха отлично. Аз поех цялата отговорност. Когато трябваше да ставам главен секретар, ме викаха премиер, министър, президент – всички водеха разговори с мен, а сега никой“, заяви той.

Иванов беше критикуван за насилието над мирни граждани и легитимирали се журналисти миналото лято, като сега обяви, че са били извършени проверки по случаите и има наказани полицаи.

„В знак на протест за моето отстраняване – ако почна да обстрелвам полицаите тук с бомби, какво ще ми направят според вас?“, попита той, връщайки се към основните критики срещу себе си по време на протестите“.

„Не съм обиден, че съм махнат. Ясно е, че всеки, който поеме поста главен секретар, няма как да се пенсионира на него. Главният секретар – тази длъжност е създадена за ясно разграничение между политическото и професионалното ръководство на МВР. Когато има политически сътресения, да няма професионални сътресения“, твърди Иванов.

Той обяви, че няма да се кандидатира за депутат, нито ще се върне в системата на МВР. "Честно ви казвам, мислил съм да емигрирам. Не съм си представял, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

3 месеца по-късно: Как се промени животът в Русия след инвазията

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени

От WeWork до WeCrashed: Джаред Лето влиза в обувките на бизнесмена Адам Нойман

Историята за възхода и падението на предприемача е в центъра на нов сериал

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност