Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем" Снимка: © Facebook.com/Бойко Борисов

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинение, ще го съсипем. Аз го предупредих. Не, там и кметът ще изгори. И така... Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един няма да пощадя от нашите. Да..."

Думите са извадка от прословутия запис с гласа на Бойко Борисов, който изтече през лятото на 2020 г. (в същия файл лидерът на ГЕРБ обижда Цвета Караянчева с цинични думи, които по-късно се "залепиха" като нарицателно на председателя на 44 Народно събрание).

Човекът, който "ще изгори", е Александър Манолев - бивш зам.-министър на икономиката в последния кабинет на Бойко Борисов, който едва не стана министър на транспорта на мястото на подалия оставка Ивайло Московски през 2018 г. В деня, в който Народното събрание трябваше да го избере, Манолев оттегли номинацията си и запази позиция в Министерството на икономиката.

Само няколко месеца по-късно, през април 2019 г., той беше отстранен по искане на Бойко Борисов заради разследването за незаконното усвояване на еврофондове с фиктивна къща за гости.

Коментарите на бившия премиер съвпадат по време с пролетта на 2019 г., когато скандалът беше водеща тема в медиите.

На 2 юни Манолев беше включен в списъка на Държавния департамент на САЩ с бивши български държавни служители, замесени в корупционни престъпления. Срещу него, съпругата му и трите им деца е наложена забрана за влизане на територията на САЩ. В същия списък на санкционираните граждани попада Делян Пеевски, бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и действащият зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Ако може да се съди по думите от записа на Бойко Борисов - Александър Манолев е "жертван" от ГЕРБ още през пролетта на 2019 г., когато започнаха да излизат първите сигнали около схемата за отклоняване на еврофондове през ДФ "Земеделие". Във времето, в което е построена спорната къща за гости, Манолев е заемал ръководна функция във фонда.

Скандалът с курортните вили, които са строени с публични средства, но се ползват като частни жилища, доведе и до оставката на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов.

През 2020 г. прокуратурата направи проверка по сигнал на Христо Иванов за това, че в записа Борисов се самоуличава във влияние върху обвинението срещу Манолев. Проверката обаче завърши с извода, че "не е установено каквото и да било въздействие" от страна на тогавашния премиер спрямо наказателното производство срещу зам.-министъра.

Александър Манолев е роден през 1976 г., започва кариерата си в НСОРБ, работил е в "Транскарт", "Булстрад Виена Иншурънс Груп", "Мобилтел" и др. От 2009 до 2011 г. е член на ръководството на "Булгартабак холдинг".

Той е бил зам.-министър на туризма във втория кабинет "Борисов", член на УС на Фонд "Земеделие" и директор на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, преди да се кандидатира за депутат от ГЕРБ и да влезе в Министерството на икономиката като зам.-министър.

Провалът на номинацията му за наследник на Ивайло Московски стана след журналистическо разследване на "Капитал", в което се описваха участията му в търговски дружества с обвиняеми лица, спечелени обществени поръчки от "Мини Марица Изток", и още два случая на съдебни дела срещу него за ПТП.

В негова защита тогава се застъпи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че "Манолев има една доста добра биография в образователен и професионален план".

Александър Манолев беше обвинен като подбудител и помагач на подставено лице при получаването на кредит чрез представяне на неверни твърдения, но делото все още е на първа инстанция. Той обжалва и решението на КПКОНПИ за установяването на конфликт на интереси във връзка с финансирането на имота.

В прокурорското постановление по повод скандалния запис се казваше още, че Борисов не е разпореждал проверка на Елена Йончева и свързани с нея лица заради къщата за гости.

Бившата журналистка и настоящ евродепутат от БСП беше въвлечена в скандала заради сигнал за евентуални злоупотреби при финансирането на къщата за гости, собственост на нейния свекър.

"Ама сега като ги закачат и едните, и другите, ще вървят къщите за гости на единия и на другия. Няма как да кажат... нали, то това им е проблемът. Снощи ги показваха с цветенца и т.н. Пратил съм полиция и ако се окаже, че като при Манолев и там не са ходили гости,... изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш. Толкова силна разследваща журналистка, че премиера, с който живееш, не го разследваш. И свекър ти не го разследваш. Значи ти разследваш само другите. Е***и мафиотската структура", казва Борисов в изтеклия запис.

Малко след като новината за санкциите от САЩ беше публикувана, Бойко Борисов е посетил американския посланик Херо Мустафа в резиденцията й в Бояна.

Информацията беше потвърдена пред "24 часа" от ГЕРБ, откъдето твърдят, че разговорът не бил свързан със санкциите, а с "възможностите за съставяне на стабилно правителство в България след изборите на 11 юли".


САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС

Пеевски, бивш зам.-министър с "къща за гости" и бивши шефове от ДАБЧ са санкционирани и от Държавния департамент на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024