Избор на ваксина срещу Covid-19 ще има, ама друг път Снимка: © Getty Images

Ден преди първите имунизации на граждани, записали час през новия електронен регистър за ваксинация, се оказа, че право на избор на ваксини практически няма да има.

"Считано от 11.03.2021 г. стартира имунизацията с ваксина срещу COVID-19 в оповестените имунизационни центрове на територията на София град. Имунизацията ще се провежда само с ваксина на AstraZeneca", се казва в съобщение, публикувано на сайта на Столичната регионална здравна инспекция.

От РЗИ призовават "всички да спазват регистрирания час за посещение, за да няма струпване пред кабинетите" - проблем, който именно системата с предварителни записвания трябваше да реши.

От думите на зам.-министър Жени Начева стана ясно, че AstraZenecа ще се използва за имунизирането на желаещите не само в София, но и в цялата страна на първо време. Кога ще има избор, не е ясно.

Електронният регистър на Министерството на здравеопазването и "Информационно обслужване" заработи на 4 март, като в него беше дадена опция за "предпочитана ваксина" според технологията (иРНК, аденовирусна и др.), а не производителя.

В забележка на сайта обаче се посочваше, че "решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база медицински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център".

Според данни на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева - около 30% от всички записали се граждани (или над 30 000 души) живеят в София. Над 8000 от тях са пожелали да се имунизират във ВМА. В Окръжна болница и Александровска болница са се записали над 3000, а в "Пирогов" и медицинския му център - над 4000. Около 10 000 са желаещите в Пловдив, следвани от Хасково, София-област и др. С най-малък брой записани са РЗИ-Видин, Смолян, Сливен, Монтана и Разград с по около 700 желаещи.

Начева обяви, че ако някой от записалите се не се появи или се окаже, че има остатък от дози , но няма желаещи за тях, ще бъдат повиквани "лица от (приоритетните) фази, които все още не са ваксинирани или са заявили желание за ваксини извън електронната система за записване".

На 8 март пристигна поредната седмична пратка от дози на Pfizer / BioNTech в размер на 21 060 дози (нужни за имунизирането на 10 530 пациенти). След 10 март трябваше да се освободят и част от запазените дози от тази ваксина за членовете на секционни избирателни комисии. От съобщението на СРЗИ не става ясно как са разпределени наличните ваксини в България, за да се окаже, че поредният опит за старт на масовото имунизиране отново не дава право на избор на препарат.

На въпрос къде се намират всички иРНК ваксини, които бяха получени досега, Начева заяви, че все още се пазят първи и втори дози за участниците в изборния процес като приоритетна група.

"Ваксинирането от утре ще започне с наличните дози , получени от Оксфордската ваксина. Дозите на иРНК осигуряват изборния процес, втора ваксинация и довършване на ваксинирането за участващите в изборите. Не отнемаме правото на избор на никого. Правото на хората да изчакат иРНК ваксина не е отменено. Когато има налични иРНК ваксини, ще могат да ги получат", каза Начева.

Всички хора, които са записани, могат да получат ваксинация с наличната ваксина. Ако те желаят да изчакат друга дата, когато ще има конкретен вид ваксина, ще изчакат момента, в който ще има предпочитания вид, каза още тя.

Подобен казус възникна и при отварянето на т.нар. зелени коридори в края на февруари. Тогава здравният министър Костадин Ангелов посочваше, че "в момента най-добрата ваксина е ваксината, с която се разполага".

През целия месец март се очакват общо 105 300 дози на Pfizer / BioNTech и общо 85 200 дози на Moderna.

AstraZeneca потвърди само първите две доставки - получените на 9 март от 76 800 дози и още 28 800 дози, очаквани на 11 март. Това е малко под 40% от предварително обещаваните количества.


Държавата проспа авантюрата Занзибар

Препоръчваме ви още:

"Забраненото шоу на Рачков": Не ви е забранено да се смеете - дори на лошите шеги и скечове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024