Изборът на патриарх затваря центъра на София

Церемонията по избор на патриарх затваря част от центъра на София в неделя (30 юни).

От 12:00 часа около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде обособена зона за сигурност. Тя ще обхваща периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“, съобщиха от Националната служба за охрана.

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна.

При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат организирани пунктове за проверка на желаещите да наблюдават церемонията. За целта ще има специално обособени позиции.

Гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. „Свети Александър Невски“.

Церемонията по интронизация на нов патриарх започва в 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъдат отдадени държавни почести на новозибрания патриарх на Българската православна църква - според предварителната програма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024