София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе - това са градовете, които често решават кой ще управлява България. Затова и усилията на най-големите партии са фокусирани върху тях.

Оттам се разпределят 95 от 240 мандата в Народното събрание. Те ще дадат и отговор на въпроса дали ще има същинска промяна на политическата среда след местните избори през есента на 2023 г., или ГЕРБ ще запази доминацията си.

Ако гласуването на парламентарните избори на 2 април може да се приеме за условен показател, се вижда тази картина:

  • ПП-ДБ е първа сила в градовете София, Пловдив и Русе, като изостава с малко от ГЕРБ във Варна и губи Бургас.
  • ПП и ДБ обаче трябва да се борят с тенденция, която не работи в тяхна полза - коалиционният резултат се оказва по-слаб от този през 2022 г. във всеки от тези градове, докато ГЕРБ са успели да възстановят поне малка част от избирателите си.

"Продължаваме промяната - Демократична България" имат убедително първенство в избирателните райони от Столична община, или средно 32% повече гласове от ГЕРБ в цяла София. Особено видима е тази разлика в най-големия 23 МИР, в който попада "Младост" и районите "Витоша", "Изгрев", "Красно село", "Лозенец", "Панчарево", "Студентски" и "Триадица".

Пловдив-град (16 МИР) е вторият изцяло градски избирателен район, в който ПП-ДБ отнемат миналогодишното лидерство на ГЕРБ. Разликата между гласовете на двете коалиции е 14% в полза на листата на ПП-ДБ.

Не само Пловдив, но и Русе избира "Продължаваме промяната - Демократична България" като първа политическа сила за първи път от ноември 2021 г.- това важи както за резултата в цялата област, така и в нейния център.

Резултатите от изборите на 2 април показват, че в община Русе (градът и още няколко прилежащи села) ПП-ДБ имат малко над 14 000 гласа или 22,4% повече подкрепа, отколкото ГЕРБ.

Предимството им намалява значително, когато към гласовете на хората от Русе се добавят предпочитанията на избирателите от съседните общини. ГЕРБ има повече бюлетини от ПП-ДБ в шест от общо седем сред тях - изключението е Ветово. Но дори на този фон "Промяната" е първа сила в областта.

Ситуацията става още по-сложна, когато се види балансът на силите между ГЕРБ и ПП-ДБ в МИР Варна на изборите на 2 април.

В цялата област партията на Бойко Борисов има над 30% повече избиратели от тези на "Продължаваме промяната - Демократична България". Около 10 са секциите във Варненско, в които ГЕРБ и ДПС се оказват почти единодушен избор на населението - например в ромските села Изворско и Въглен (община Аксаково).

Разликата в реални гласове в целия 3 МИР Варна е около 13 000 - малко повече от съмнителния рекорд, който бившата хостеса Славена Точева постави с преференции на Избори 2023 в листата на ГЕРБ.

В общини като Долни чифлик, Дългопол и Девня гласовете за ГЕРБ са четири пъти повече от тези за ПП-ДБ.

Град Варна обаче е почти поравно разделен между първите две политически сили - с преднина на ГЕРБ от едва 853 гласа - което дава по-широко пространство за действие на ПП-ДБ за местните избори срещу Иван Портних.

За разлика от тях - Бургас остава "крепост" на ГЕРБ на 2 април 2023. Партията на Борисов води пред ПП с около 29% на областно ниво и с 10,6% на територията на община Бургас.

Интересната размяна на позициите е Несебър, където ПП-ДБ се оказват с повече избиратели от ГЕРБ.

  • Важно е да се отбележи, че местните избори в морските общини се влияят от правила, които често нямат нищо общо с политиката на национално ниво - включително и заради фактора с кметовете от инициативни комитети или "бизнес" партии, които ръководят някои администрации.
  • Вижда се, че "Възраждане" показва много високи резултати на места по Черноморието, а ДПС е с пълна доминация в община Руен (Бургас), където можете да срещнете секции с по 643 от 687 гласа за една партия - извънреден резултат не само като активност, но и като абсолютни стойности за Избори 2023.
  • И още: разпределението на гласовете позволява прогнозата, че кметските избори почти навсякъде ще се решат с балотажи, при които ще се проявят съвсем различни интереси по места.

Къде отиват избирателите между 2022 и 2023 г.?

Тук новината за ПП-ДБ не е добра. Ако се направи сравнение между сумата от гласове за двете листи на парламентарните избори през 2022 г. и общия резултат от 2 април 2023 г., се вижда явен отлив.

Малко над 31 000 гласа "се губят" за ПП и ДБ в 5-месечния период между последните два парламентарни вота в София, Пловдив и градските секции на Варна, Русе и Бургас.

Това е почти половината от разликата, с която коалицията губи от ГЕРБ в цяла България.

Изоставането е в диапазон между 9 и 14% от миналогодишния резултат на ПП и ДБ, взети заедно - не е драстичен срив, но мащабът на тези райони е достатъчно голям, за да повлияе сериозно.

На този фон ГЕРБ набявя нови гласове с миниатюрни стъпки - с общо около 6500 гласа в петте наблюдавани града. Предимството на партията спрямо ПП-ДБ идва заради провинциалните общини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024