Организиране на самостоятелни избирателни секции за преболедували от Covid-19, временно премахване на карантината за хората, поставени в задължителна изолация, гласуване по списъци на карантинираните лица - това са част от идеите, които Министерството на здравеопазването ще предложи на ЦИК, за да може парламентарните избори да се проведат при спазването на правото на глас на всеки гражданин. 

Предложенията бяха съобщени от главния здравен инспектор Ангел Кунчев по време на консултация с президента Румен Радев. 

Прогнози за развитието на пандемията и делът на имунизираните граждани към края на март обаче не бяха направени заради липсата на достатъчно ясна информация за факторите, които ще окажат влияние върху заболеваемостта - от евентуалното повишение на случаите заради коледно-новогодишните събирания до влиянието на новия щам на SARS-Cov2.  

Здравното министерство разработва протокол за противоепидемичните мерки, свързани с изборите, създаден с допускането, че датата на вота ще бъде на 28 март 2021 г., както Радев анонсира неофициално в края на миналата година. 

"Почерпили сме опита в държавите, които вече са провеждали избори, пречупваме техния опит през националните потребности на българите, защото всички сме свидетели, че нито един опит на държава по света не е универсален и не може да бъде приложен 100% в България", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Той не се ангажира с точна прогноза за развитието на пандемията в България през март, април и май, които са крайният срок за провеждането на изборите. 

Ангел Кунчев предупреди, че има няколко фактора "с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес", които биха направили прогнозата нерелевантна за много кратко време. 

"До каква степен ще запазим положителната тенденция, която се създаде в последните седмици? Какво ще е влиянието на празниците върху пандемията - имаше по-интензивни контакти, което неминуемо ще повиши опасността. По-притеснителна е появата на два нови щама на SARS-Cov2 от Великобритания и Южна Африка, няма как да ги пренебрегнем. С положителен знак е факторът на наличието на все повече преболедували и имунизирани хора. Трябва да успеем да задържим положителните тенденции и да разгръщаме имунизационната кампания, за която сме много зависими от производителите на ваксини", каза Кунчев. 

Ръководителят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов потвърди, че при добра организация изборите може да се осъществят на 28 март. Ваксинирането на населението през януари, февруари и март ще се разраства, но не може да се направи точна прогноза дали Европейската агенция по лекарствата ще даде навреме разрешителните за другите ваксини на Moderna и AstraZeneca, или ще се наложи държавата да разчита само на доставките от Pfizer - BioNTech. Доставката само за януари възлиза на 90 000 дози. 

"През януари, февруари и март очакваме още ваксини, като може да нарасне изключително много броят на ваксинираните. Веригата на защитените от коронавируса ще е по-голяма, отколкото към момента. Всичко е въпрос на организация - спазване на мерките, контрол по отношение на контактите между хората. Ваксинацията няма да бъде определящ фактор, но ще окаже съдействие по отношение на имунния отговор на обществото", каза проф. Гигов. 

Премиерът Бойко Борисов остана недоволен, че Радев организира среща със здравните експерти, за да поиска от тях прогноза каква ще бъде ситуацията с Covid-19 на 28 март.

„Изборите са на 28 март, няма какво да си търсят оправдания да ги отлагат. Ако някой можеше да даде прогноза какво ще бъде тогава, щеше да е шеф на СЗО“, каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията