Снимка: © Булевард България

Подготовката на предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще струва 57,1 милиона лева. Това заяви след днешното заседание на служебния кабинет министърът на финансите Асен Василев.

В средствата влиза обезпечаването на 500 секции за гласуване зад граница, а отделно е одобрена допълнителна сума в размер на 11,1 млн. лв., които ще се ползват в зависимост от епидемиологичната ситуация. „Ако епидемиологичната обстановка не продължи по време на изборите, тези пари няма да бъдат необходими“, каза Василев.

„След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителни машини и след като видим колко машини ще бъдат необходими, Министерството на финансите е поело ангажимент да направи обезпечение на средствата в размер на база поръчката, която бъде реализирана“, каза още финансовият министър.

„След като МОН подаде информация какво видеонаблюдение има в училищата и се прецени дали видеонаблюдение ще има на следващите избори, ще осигурим допълнителни средства за него, ако такива са необходими“, допълни той.

За миналите избори, провели се на 4 април, бяха закупени 9600 машини, като доставчикът беше „Сиела Норма“. Те обаче не са официално придобити от държавата, защото не е изплатена цялата сума по договора.

В момента се изяснява и колко устройства са нужни за вота в чужбина на 11 юли, тъй като в големите секции с над 300 избиратели ще се гласува с машини. Според председателя на ЦИК Камелия Нейкова – ще са необходими още между 300 и 500 устройства.

Изборите на 4 април струваха 101 649 500 лв., като в това число попадат и 36 милиона лева без ДДС, които ЦИК плати за 9600-те машини.


Колко всъщност струваха Избори 2021?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти