Изборите ще съвпаднат с финала на Евро 2020, Емил Кошлуков поиска смяна на датата на вота

Намерението на президента Румен Радев да свика предсрочните парламентарни избори на 11 юли създаде неочакван проблем за две от националните телевизии.

На 11 юли е планирано провеждането на финалния мач от Европейското първенство по футбол, за което БНТ е закупила права за излъчване. Нова ТВ също ще излъчва всички мачове от турнира. Очаква се мачът да започне в 22 ч. българско време на стадион "Уембли" - т.е. два часа след края на изборния ден, когато ще може да се обявяват предварителните резултати от изборите.

Европейското първенство трябваше да се проведе още през миналото лято, но беше отложено заради Covid-пандемията. Българският национален отбор по футбол изгуби шансовете си за класиране на турнира след загуба на баража срещу Унгария на 8 октомври 2020.

Цялата официална предизборна кампания ще съвпадне и с едномесечния период на Евро 2020. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков реши да предложи "да се определи друга неделя за изборите" заради вероятността от припокриване между финала и нощта на вота.

"Доколкото разбирам, много е вероятно изборите да бъдат на 11-ти юли. Тогава е финалът на европейското първенство по футбол, ЕВРО 2020. БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала", пише Кошлуков в профила си във Facebook.

"Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти. Разбира се, БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, просто молим да помислят и за нашите, на телевизията и феновете, аргументи", казва още той.

На 11 юли се навършва и една година от организирането на големия протест при лятната резиденция на Ахмед Доган в "Росенец", при което за първи път бяха преодолени незаконните ограждения около държавни и общински имоти край сградата. Активисти на ДПС от цялата страна бяха мобилизирани да "пазят" сарая, а протестиращите влязоха в сблъсък с полицията заради отказа да бъдат допуснати до плажа.


Когато изборите са по-важни от Шампионската лига


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024