Доналд Тръмп за втори път обвини демократите в измама с отчитането на гласове, получени в секциите след деня на президентските избори. Държавният глава на САЩ обяви от трибуната в Белия дом, че ако се зачитат „законните“ бюлетини, ще спечели „лесно“, но съперниците му продължават да „намират“ още гласове.

Преднината на Тръмп в Джорджия се стопи и Джо Байдън го изпревари. А в Пенсилвания авансът на държавния глава също е застрашен, най-вече заради отчитането на гласовете, пуснати по пощата, повечето от които са в полза на демократа.

След речта на президента, в която нарече системата „корумпирана“, AP противопостави твърденията на Тръмп срещу реалните факти.

Джо Байдън изпреварва Тръмп в Джорджия с 917 гласа

Тръмп: „Чуваме определени истории, ужасяващи истории. Смятаме, че ще се водят много съдебни спорове, защото имаме толкова много доказателства“.

Фактите: Президентът не е предоставил нито едно доказателство за системни проблеми в гласуването или преброяването. Всъщност процесът по броене на гласовете в цялата страна протича плавно в по-голямата си част, макар пред САЩ да стои проблемът с пандемията Covid-19.

Едно от основните оплаквания на Тръмп, че преброяването продължава след последния ден на изборите, е неоснователно. На нито едни президентски избори в историята бюлетините не са били отчетени за един ден, няма и закон, който да гласи това. В някои случаи процесът е възпрепятстван заради забавянето на гласовете, пуснати по пощата.

Тръмп: В Пенсилвания, демократите дадоха разрешение бюлетини да престигнат в щата три дни след изборите и мислим, че дори броят тези без пощенски печат и идентификация“.

Фактите: Не демократите са наредили това да се случи, а Върховният съд. Той отсъди, че пуснатите по пощата гласове преди 3 ноември могат да бъдат доставени до три дни след това и да се зачетат. Това важи и в няколко други щати.

Тръмп: „Демократите в Пенсилвания отидоха в щатския Върховен съд, за да опитат да блокират достъпа на нашите изборни наблюдатели. Те не искат никой да бъде там. Не желаят никой да ги гледа, докато преброяват гласовете“.

Фактите: Това са необосновани твърдения. Никой не е опитал да забрани на наблюдателите, представляващи двете партии, да присъстват. Демократите не са направили опит да спрат републиканците.

Основният проблем в случая е колко близо могат да бъдат представителите на двете партии до хората, които броят гласовете, пуснати по пощата. Кампанията на Тръмп направи опит да наблюдава процеса в по-голяма близост, като заведе дело в съда, а той отсъди в полза на републиканците.

Тръмп: „На нашата кампания ѝ бе отказан достъп до преброителните центрове в Детройт“.

Фактите: Неправилно. Бюлетините се отчитат в конгресния център, където има 134 отделни секции. И републиканците, и демократите имат право на един наблюдател във всяка от тях.

Властите в Детройт, щата Мичиган, казаха, че няма информация за отказан достъп на наблюдателите на републиканците. Обявиха обаче, че някои от тях са били „много агресивни“ и опитали „да сплашат хората, които броят гласовете“.

Бившият ръководител на демократите в Мичиган Марк Брюър е бил в един от тези центрове и споделя, че достъпът е бил забранен за наблюдатели и от двете партии в продължение на няколко часа заради противоепидемичните мерки.

Тръмп: „Изборният апарат в Джорджия е управляван от демократите“.

Фактите: Изборите там са ръководени от републиканец – щатският секретар Брад Рафенспергер.

Тръмп: „По правило – гласовете в Джорджия трябва да бъдат пуснати до деня на изборите. А те не бяха. Бюлетините продължават да идват и след това“.

Фактите: Това не е точното описание на правилото. Макар съдът да реши, че гласовете трябва да пристигнат до 19 ч. на 3 ноември, за да бъдат зачетени, беше допуснато изключение за бюлетините, пуснати от американските военни, служещи в чужбина. Те могат да бъдат зачетени, ако пристигнат до 17 ч. в петък местно време. В Джорджия броенето на гласове продължава, но това са бюлетини, които са съвсем валидни.

Тръмп: „Ако броите законните гласове, аз печеля лесно. Ако броите незаконните, могат да се опитат да ни откраднат изборите“.

Фактите: Необосновани твърдения. Нито от щаба на Тръмп, нито преброителите на гласовете са отчели значителен брой „незаконни“ гласове. Може би държавният глава има предвид гласовете по пощата, които той самият дълго време наричаше „невалидни“. Но те бяха позволени заради пандемията.

Тръмп се оплака, че „задкулисните дейности“ са стопили преднината му в няколко ключови щати: „Печелехме на всички важни места, и то с много“.

Фактите: Промяната в баланса на силите е факт, благодарение на гласовете, пуснати по пощата. В повечето случаи те са в полза на демократите, тъй като Тръмп призова своите избиратели да не гласуват по този начин, а да го направят в секция на 3 ноември.

Тръмп водеше в Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Джорджия веднага след деня на изборите, но след това загуби Уисконсин и Мичиган, а Байдън стопи преднината му в Пенсилвания до около 20 хиляди гласа при 97% отчетени бюлетини.

Най-драматична е развръзката в Джорджия, където при 99% преброени гласове Байдън обърна и води с 917 вота. Ако демократът спечели там, или пък в който и да е друг щат (без Аляска), ще триумфира в битката за Белия дом. Нужно му е и да удържи аванса си в Аризона, където Тръмп топи разликата - AP обаче вече даде прогноза, че там победител е демократът.


Как Върховният съд на САЩ реши най-оспорваните избори в историята


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Корнелия Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Тошко Йорданов: Решението за изгонване на руските дипломати е лично на Кирил Петков

Според депутата от ИТН премиерът споделил идеята още при пътуването до Киев

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"