Битката за Белия дом между Доналд Тръмп и Джо Байдън е повече от оспорвана и е възможно да изминат дни, докато победителят в президентските избори бъде определен окончателно. Крехкият аванс на демократа не му гарантира успех, тъй като републиканецът води в няколко ключови щата – 6 от тях ще решат изхода от вота.

За американците подобен равностоен сблъсък не е нещо ново. В историята има случай, в който те чакат близо месец след деня на изборите, за да разберат кой е следващият им президент. След серия от няколко преброявания на гласовете и битки в съда през 2000 г., Върховният съд се намесва в борбата и решава развръзката само с един глас разлика.

На живо: Щатите, които ще решат изхода от Избори 2020

Президентските избори в САЩ преди 20 години са едни от най-оспорваните и най-противоречивите в цялата история на Америка. Действащият вицепрезидент – демократът Ал Гор, се изправя срещу губернатора на Тексас Джордж Буш-младши – най-възрастният син на бившия държавен глава Джордж Буш.

Цялата кампания е повече от напрегната заради коренно различните политики на двамата кандидати. Гор побеждава бившия сенатор Бил Брадли, за да бъде излъчен като кандидат на Демократическата партия, а Буш си осигурява успех над Джон МакКейн сред републиканците по време на така наречения „супер вторник“. Така двамата се сблъскват по темите за бюджета, намаляването на данъците, социални програми, реформи и външна политика. Това напрежение се пренася в деня на изборите, водейки до един от най-необичайните резултати в историята.

Датата е 7 ноември 2000 г. Изборите са напрегнати, американците са залепени пред екраните на телевизорите. В даден етап преднината е за Буш, в следващата минута вече води Гор. Но накрая на вечерта става ясно – победителят ще бъде решен от това кой ще си осигури повече гласове в щата Флорида.

През 2000 нито един от двамата кандидати не успява да достигне до нужните 270 електорални гласа, които гарантират място в Белия дом. Гор е с 255, а Буш – с 246. Всичко опира до 25-те гласа от Флорида.

Когато преброяването на бюлетините приключва, резултатите са твърде близки, което автоматично изисква ново преброяване чрез машини. След като и то завършва, в деня след изборите, Буш води с 900 гласа от общо 6 млн. бюлетини.

Този малък пасив кара Гор да поиска ново преброяване на ръка в четири важни окръга – Волусия, Палм Бийч, Броуард и Маями-Дейд. Щатският секретар Катрин Харис, която работи за кампанията на Буш, казва, че това ново преброяване трябва да приключи до 14 ноември – седмица след деня на изборите.

Гор иска повече време, така че пуска петиция до Върховния съд във Флорида. Той, от своя страна, удължава крайния срок до 26 ноември.

Само два окръга успяват да преброят отново бюлетините. Един се отказва напълно, а другият приключва два часа след крайния срок и резултатите не се зачитат. След поредното обновяване преднината на Буш остава, макар този път да е по-крехка - едва 500 гласа.

Нищо още не е приключило. Гор отказва да се предаде и Върховният съд на Флорида одобрява искането на демократа за още по-мащабно преброяване. Този път става въпрос за 70 хиляди съмнителни бюлетини.

Последвалият процес води до още повече проблеми – открити са неправилно продупчени бюлетини, които не били зачетени от машините. Само в Палм Бийч 29 хиляди от тях се оказват невалидни и не се зачитат. Ал Гор обаче обявява, че игнорирането на гласове е „игнориране на демокрацията“.

Изминали са 19 дни след последния изборен ден и все още победителят не е обявен. Тогава идва време за намесата на Върховния съд.

С 5 на 4 гласа висшата инстанция отсъжда преброяването да бъде спряно, тъй като броенето само на определени гласове нарушава клаузата за еднаква защита в 14-ата поправка от Конституцията. Технически погледнато, Върховният съд дава на съда във Флорида финалната дума. Той, от своя страна, прекратява делото, тъй като счита за невъзможно преброяването на всички гласове в САЩ по един и същ стандарт.

В крайна сметка Гор отстъпва и Буш става президент. Но развръзката поставя основата на протести сред поддръжниците на демократите. Мнозина виждат в решението на Върховния съд разделение по политическа линия – петима съдии подкрепят републиканеца, четирима – демократа.

Гор става първият кандидат за президент през последните тогава 112 години, който губи електоралния вот, но печели общия – с близо 550 хиляди повече гласове. 16 години по-късно сценарият се повтаря – Тръмп губи с 2,9 млн. гласа общия вот от Хилъри Клинтън, но печели битката за Белия дом.

През 2000 г. Буш става президент и е държавен глава в продължение на два мандата. Гор продължава политическия си живот като активист за климатични промени.

Междувременно американците поставят под съмнение електоралната система за отчитане на гласове и процедурите за преброяване на бюлетините във всеки щат.

Заради "измамата": Щабът на Байдън готов за сблъсък с Тръмп в съда

Доналд Тръмп дори обвини демократите в „измама“. Той настоя гласовете, подадени след края на изборния ден, да не се зачитат. Причината за думите му е фактът, че в някои щати бюлетини ще се отчитат в рамките на следващите няколко дни заради забавяне на гласовете, пуснати по пощата. Тръмп каза, че ще сезира Върховния съд заради нарушенията, а от шаба на Байдън отвърнаха, че адвокатите им са готови да се противопоставят на републиканеца.

В крайна сметка – изходът от надпреварата остава неясен. Всички погледи са насочени към Уисконсин, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания, Северна Каролина и Невада. Според прогнозата на AP Байдън разполага с 238 електорални делегати и са му нужни още 32 гласа, за да бъде обявен за 46-ти президент на САЩ.

Историята обаче показва, че нищо не е ясно до последната секунда. А може би и след нея.


Героят на НАСА, който спечели мястото на Джон Маккейн в Сената

Изборите в САЩ на живо: Тръмп печели Флорида и Тексас, Байдън постига обрат в Аризона

Америка решава: И Тръмп, и Байдън обявиха, че очакват победа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024