Щатите, които ще решат изхода от Избори 2020 Снимка: © Getty Images
  • Временният баланс на силите в президентските избори на САЩ: засега Доналд Тръмп разполага с 214 гласа в електоралната колегия. Джо Байдън води във временното класиране с 264 гласа. За победа са необходими 270.
  • Битката ще се реши от избора на щати като Аризона, Айова, Джорджия, Флорида, Мичиган, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Тексас и Уисконсин.

  • Байдън има минимална преднина в Мичиган, Уисконсин и Невада; Тръмп все още води в Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия.

  • Следете на живо най-интересното от последния изборен ден с „Булевард България“:

Разпределението на електоралните гласове по щати:

Междинното разпределение на гласовете (данни AP)


01:30 ч. - Джо Байдън е победителят в Мичиган

Шест гласа делят Джо Байдън от победата на изборите

21:19 ч. - AP и CNN обявяват победа на Джо Байдън в Уисконсин

Кандидатът на Демократите води в северния щат, който дава 10 електорални гласа - косвено преднината му беше призната и от президента Доналд Тръмп, чиито представители обявиха, че ще поискат повторно броене на бюлетините заради малката разлика.

Уисконсин е интересен колебаещ се щат - в последните предизборни кампании жителите му са гласували предимно за демократи от Линдън Джонсън и Джими Картър до Бил Клинтън и Барак Обама (без прекъсване от 1988 до 2012). Оттук са избирани обаче и републикански президенти като Ричард Никсън, Роналд Рейгън, и... Доналд Тръмп през 2016 г.

Ако прогнозата е вярна, Джо Байдън ще успее да осъществи нов реванш след неуспеха на Хилари Клинтън да победи преди четири години. Преднината му е малко над 20 500 гласа, сравнима с разликата, която помогна на Тръмп да спечели щата през 2016 (22 748 гласа).

21:15 ч. - Щабът на Тръмп е завел жалба в съда в Мичиган с искане да се спре броенето на бюлетини, докато представители на кандидата не получат достъп до центрове за преброяване, в които да следят процеса по отварянето и регистрирането на гласовете.

Настоява се и за преразглеждане на вече отворените бюлетини, до които наблюдателите на Републиканската партия не са допуснати.

20:40 ч. - Последният глас от щата Мейн се падна на Доналд Тръмп

AP току-що обяви последния четвърти делегатски глас на Мейн в полза на президента Доналд Тръмп. Останалите три позиции в електоралната колегия са сигурни за Джо Байдън.

Мейн е един от двата щата, които позволяват разделяне на общия брой мандати в колегията, която избира бъдещия президент на САЩ.

20:00 ч. - Доналд Тръмп ще поиска повторно преброяване в Уисконсин

Щатът дава право на тази процедура, ако разликата между двамата претенденти е по-малка от 1%.

Мениджърът на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиен публикува съобщение, в което твърди, че има данни за "нередности" в няколко общини на Уисконсин.

"Президентът е в рамките на границата, по която може да поиска повторно преброяване и ще го направи незабавно".

Официалният резултат от щата вероятно ще се забави поне с няколко дни.

19:30 ч. Странният случай с Аризона

Един от ключовите щати в тези избори - Аризона (10 гласа) - беше обявен в полза на Байдън както от прогнозата на AP, така и от Fox News.

Associated Press изчислява 51% за бившия вицепрезидент серщу 47,6% за действащия президент при 84% преброяване.

Моделът на The Economist също присъжда щата в актива на Джо Байдън (51% при 85 на сто преброени гласове).

Републиканците и щабът на Тръмп обаче не са съгласни с тази оценка. Останалите медии, вкл. CNN и ABC, се колебаят за избора на Аризона заради сравнително малката разлика между водещите кандидати.

Аризона е от много голямо значение за Байдън - ако може да разчита на нея и запази преднината си в Мичиган, Уисконсин и Невада, победата му е сигурна.

Но какво ще стане, ако Аризона се окаже "червена"?

Бившият губернатор на Уисконсин Скот Уокър (Републиканска партия) развива свой сценарий за победа на Тръмп:

"Доналд Тръмп печели Флорида, Джорджия и Северна Каролина. След това взема Охайо, Тексас и може би Аризона (все още го вярвам). Оттам всичко се свежда до Топ 10: Уисконсин, Мичиган или Пенсилвания. Аз залагам на Пенсилвания. Това ще му осигури победа".

Част от прогнозата му е факт: Тръмп спечели Флорида, Охайо и Тексас. Води в Северна Каролина, Джорджия и Пенсилвания, но с много малка разлика.

Аризона е голямата неизвестна в това уравнение.

19:20 ч. - CNN: Байдън печели поне 3 от 4 електорални гласа в Мейн

Джо Байдън върви по стъпките на Хилъри Клинтън в Мейн. Преди четири години тя спечели три от четирите електорални гласа в щата, а сега демократът е на същия път, пише CNN. Мейн е един от щатите, в които тези гласове могат да бъдат разпределени между кандидатите.

18:45 ч. - Байдън увеличава преднината си в Мичиган

Бившият вицепрезидент води все по-убедително в Мичиган. Преднината му е с повече от 30 хиляди гласа, но 92% от бюлетините са отчетени и е възможно да има обрат.

"Това е много важно", казва анализаторът на CNN Андерсън Купър за увеличената преднина на Байдън.

Според AP - в щата са преброени 96% от гласовете, а преднината на бившия вицепрезидент е 0,6 на сто.

18:30 ч. - 2700 бюлетини в Монтгомъри Каунти, Пенсилвания, не са били зачетени. При тях са установени нарушения като липса на пликове. Това може да се окаже от значение, тъй като Пенсилвания е един от щатите, които не са обявили победител. Там Тръмп води с около 9%, но при 64% отчетени бюлетини. Губернаторът Том Уолф каза, че резултатите може да не бъдат ясни днес.

17:50 ч. – Рекордна избирателна активност в Мичиган

Мичиган постави рекорд по избирателна активност. В щата са отчетени най-малко 5 107 896 гласа на президентските избори. Предишното най-добро постижение бе регистрирано през 2008, когато имаше 5,04 млн. бюлетини. Тогава бившият президент Барак Обама спечели електоралните гласове в щата.

Сега там Байдън води с 49,6% срещу 48,9% за Тръмп при 96% преброени гласове.

17:45 ч. - От щаба на Доналд Тръмп споделят пред CNN, че се намират в „много, много, много добра позиция“, докато в няколко щата гласовете продължават да бъдат преброявани.

16:45 ч. - От щаба на Байдън: „Ще спечелим днес“

Преброяването на гласовете продължава в няколко ключови щата, а неназован служител от щаба на Джо Байдън сподели пред CNN, че процесът „върви към заключителна фаза, и то в наша полза“.

Според него – демократите ще спечелят в Уисконсин, уверени са и за Мичиган заради добрите резултати от бюлетините по пощата. Очакват победа в Пенсилвания, а в същото време чакат с нетърпение развръзката във Фултън Каунти в щата Джорджия.

„Чувстваме се добре. Ще спечелим днес“, споделят от щаба на Байдън.

16:12 ч. - Мичиган преминава в "бледосиньо"

Прогнозата на AP при 94% от преброените гласове в Мичиган току-що показа, че щатът може да бъде спечелен от Джо Байдън с малка преднина.

Кандидатът на Демократическата партия вече е с 2 502 185 гласа пред Доналд Тръмп с 2 492 118 гласа. Разликата между двамата е само 0,2%, а остават още неотчетени бюлетини. Щатът все още няма победител.

В момента Байдън има преднина в: Мичиган, Уисконсин, Невада, но с много малка разлика.

Мичиган (16) + Уисконсин (10) + Невада (6) + твърдо потвърждение за Аризона биха били достатъчни за победа на Джо Байдън, дори всички останали щати да минат към Тръмп.

16:05 ч. - Джорджия подновява броенето

Общината с най-голямо население в щата - Фултън Каунти - подновява броенето на предварително подадените бюлетини, след като прекъсна за няколко часа. Община Декалб също трябва да отчете около 79 000 гласа, като се очаква да започнат работа до няколко часа. При около 94% преброени бюлетини Доналд Тръмп стига 50,5% с малко над 100 000 гласа разлика от Байдън.

16:01 ч. Щабът на Байдън не губи надежда

CNN цитира анонимен източник от предизборния щаб на Джо Байдън, който твърди, че екипът на Демократите е бил подготвен за неочаквано оспорвания вот.

"Носим бремето на това, че разчитаме на гласове, чието преброяване отнема най-дълго време", казват от щаба на Тръмп, като продължават да смятат, че бившият вицепрезидент има път към успеха.

15:57 ч. - Пенсилвания не спира да брои гласовете цяла нощ (и сутрин)

А Филаделфия е осигурила непрекъснато видеоизлъчване от преброителния център:

14:00 ч. - От какво зависи победата на изборите в САЩ.

Всички погледи са насочени към: Уисконсин, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания, Северна Каролина и Невада, която може да има ключово значение за евентуалния успех на Джо Байдън.

Според прогнозата на AP Байдън разполага с 238 електорални делегати и са му нужни още 32 гласа, за да бъде обявен за 46-ти президент на САЩ.

Възможните комбинации за победа на Байдън са:

  • Пенсилвания + Джорджия (или Мичиган, или Северна Каролина)
  • Пенсилвания + Уисконсин + Аляска (или Невада)
  • Джорджия + Мичиган
  • Мичиган (или Джорджия) + Северна Каролина + 1 глас от Мейн
  • Северна Каролина + Уисконсин + Невада + Аляска + 1 глас от Мейн
  • Джорджия (или Мичиган) + Уисконсин + Невада

Доналд Тръмп може да повтори мандата си, ако успее да привлече още 57 гласа.

Възможни комбинации за победа на Тръмп са:

  • Пенсилвания + Джорджия + Мичиган
  • Пенсилвания + Джорджия (или Мичиган) + Северна Каролина + 1 глас от Мейн
  • Пенсилвания + Северна Каролина (или Джорджия, или Мичиган) + Уисконсин + Невада + Аляска
  • или всички от изброените дотук щати без Пенсилвания.

Изчислението е направено на база на прогнозата на Associated Press, че Джо Байдън е успял да спечели победа в Аризона (същата прогноза направи и Fox News).

Нощта на изборите по минути можете да прегледате тук:

Изборите в САЩ на живо: Тръмп печели Флорида и Тексас, Байдън постига обрат в Аризона


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024