Байдън догонва Тръмп в Джорджия, но топи преднината си в Аризона Снимка: © Getty Images
  • Кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън е крачка от победата, след като беше обявен за победител в щата Мичиган. При 99% от отчетените бюлетини, Байдън води с 50.5% пред Доналд Тръмп (48%).
  • Силно оспорвана е битката в Джорджия (разлика от 0,4% в полза на Тръмп) и в Аризона, където Associated Press обяви бившия вицепрезидент за победител, но Републиканците оспорват резултата.
  • В Невада, която може да реши изхода от изборите, Байдън има по-малко от 8000 гласа преднина
  • Следете новините от втория ден на броенето на гласовете на живо:


12:36 ч. - Молитвата на Пола Уайт за победа на Доналд Тръмп

Евангелисткият пастор Пола Уайт, известна с масовите си телевизионни проповеди и с това, че стана член на съвета по религиозните въпроси в администрацията на Тръмп, стана обект на внимание в социалните мрежи с този клип:

В него Уайт води доста странна молитвена служба, в която призовава Бог да донесе победа на действащия президент.

12:00 ч. - Какво се случва в Аризона

Изходът от гласуването в този щат все още е под въпрос, въпреки ранните прогнози за успех на Джо Байдън от AP и Fox News. Последните публикувани данни за броенето на повече от 140 000 бюлетини в Марикопа каунти показват, че Доналд Тръмп е получил почти същия дял подкрепа, какъвто би бил нужен да си върне преднината в Аризона и да спечели 11-те гласа в своя актив. Съотношението на гласовете за двамата кандидати в последната въведена партида бюлетини е била около 57:40 в полза на Тръмп.

В момента предимството на Джо Байдън в щата се изчислява на около 68 000 гласа, докато преди около 12 часа той разполагаше с над 90 000 гласа. Преброени са приблизително 88% от всички бюлетини.

За да обърне изборите в Аризона, Тръмп трябва да получи 57,6% от оставащите 470 000 гласа.

Добрата новина за Байдън е, че битката в Джорджия все още не е приключила - Доналд Тръмп все още води с около 20 000 гласа, или 1 процент от преброените досега гласове.

08:00 ч. Ако прогнозата на Associated Press за Байдън е точна, в момента той може да разчита на 264 електорални гласа и има нужда само от още една победа - в Невада (където има преднина) или в републикански настроените Джорджия, Северна Каролина или Пенсилвания.

За президентския му мандат ще са необходими само още 6 електорални гласа.

Доналд Тръмп е с 214 гласа, а за да достигне минимума от 270 за победа, трябва да вземе едновременно Джорджия, Пенсилвания, Северна Каролина и Невада. "Замяна" на Невада с Аляска, където Тръмп води в момента, няма да е достатъчна, защото северният щат би му донесъл само три електорални гласа - с два по-малко от нужното за успеха.

Байдън е получил над 71 милиона гласа - повече от който и да е друг кандидат за президент в историята на САЩ. В сряда той даде пресконференция, на която каза, че очаква да спечели изборите, и все пак не се обяви за "сигурен" победител както Тръмп.

"Ще управлявам като американски президент. Няма да има червени щати, няма да има сини щати, когато спечелим. Ще има само Съединени американски щати", казва той.

Изборите далеч не са приключили - Пенсилвания все още е брои гласовете си, а щабът на Тръмп обяви, че ще иска повторно преброяване на вота в Уисконсин, който даде победа на Байдън с около 20 000 гласа разлика.

Кампанията на Тръмп искаше и спиране на преброяването в Мичиган, Пенсилвания и Джорджия, за да може техни наблюдатели да получат по-добър достъп до процеса по отчитане на гласовете.

Лидерите на Републиканската партия обаче се разграничиха от първоначалното обявяване на победа от страна на Тръмп - лидерът на групата в Сената Мич Макконъл обяви, че ще изчака броенето на всички гласове и че "да твърдиш, че си спечелил, е по-различно от това да завърши броенето".

Симпатизанти на Доналд Тръмп започнаха да се събират пред преброителните центрове в Аризона, Джорджия и Мичиган, за да протестират срещу начина на отчитане на гласовете.

Американските медии обръщат внимание, че докато в Аризона протестиращите скандират "Бройте бюлетините", в Мичиган настояват преброяването да се спре.

Аризона се смяташе за сигурен щат за Джо Байдън, но преднината му пред Тръмп се смалява.

Как Върховният съд на САЩ реши най-оспорваните избори в историята


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024