Изборният вот ще се снима само с един вид смартфон. И това е Motorola Е13 Снимка: © Getty Images

Видеозаснемането на вота за предсрочните парламентарни избори ще се извършва със смартфон Motorola Е13. До такова решение стигна "Информационно обслужване" АД след преговори с трите национални мобилни оператора, съобщават от Министерството на електронното управление.

Предстои договорите да бъдат подписани. Мобилните устройства трябва да бъдат доставени до 21 март заедно със стативи и SIM карти с план за мобилен интернет, заради които се очаква общата сума да бъде по-висока.

На тези избори за първи път ще бъде осъществено видеонаблюдение на изборния процес, като техническото му осигуряване беше възложено на Министерски съвет. Изключение има за подвижните секции като тези в лечебните заведения, местата за лишаване от свобода и задържане, в социалните институции, както и в избирателните секции извън страната.

Броенето на бюлетините, както и попълването на протоколите ще бъдe заснето с мобилни устройства, които струват на държавата близо 2 млн. лв. Министерството на електронното управление сключи по-рано договор с технологичното дружество "Информационно обслужване" за осигуряването на близо 12 хил. мобилни устройства, както и софтуер, с който да сработи излъчването от тях.

Предвидена е и система, която да показва видеата в отделна платформа за тези, които желаят да наблюдават процеса. Все още обаче няма ясна информация как точно тя ще оперира.

За видеонаблюдението на изборите правителството отпусната допълнителни 6,5 млн. лв. Средствата трябва да бъдат изразходвани както за доставката на техническите устройства, така и за информационната свързаност, последващото съхранение на видеозаписите и други части от процеса.

Снимка от изборите в България Без тъмна стаичка на изборите. Мобилни устройства за 2 млн. лв. ще снимат броенето на вота


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024