Изискването за информирано съгласие отпада от ваксинациите Снимка: © Getty Images

Подписването на декларации за информирано съгласие от хората, които се ваксинират срещу Covid-19, повече няма да бъде изисквано.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг след разговор с председателя на ECDC Андреа Амон.

"Няма медицинско изискване за даване на такова писмено информирано съгласие преди поставянето на ваксина. Извършихме нормативна проверка за това защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това нещо", каза Кацаров пред журналисти.

Досега декларациите за съгласие се попълваха преди поставянето на първа доза от ваксините. Липсата на такъв документ се оказа и един от начините за засичането на фалшиви сертификати при разследванията на МВР в страната.

Декларацията беше въведена със заповед на Костадин Ангелов преди началото на ваксинационната кампания в България. От 19 ноември вече това изискване е отменено от Кацаров. Такъв документ не се изисква за нито една друга ваксина, която се поставя в страната.

От 19 ноември хората, които са се разболяли повторно от Covid-19, ще могат да си издадат нов цифров сертификат.

Ако се регистрира повторен позитивен тест 90 дни след първото установяване на заболяването, това ще се признава за реинфекция.

От вторник ще заработи и открита телефонна линия по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията. Всеки гражданин ще може да разговаря с лекари-специалисти от Медицинския университет в София, които да го информират за показания или противопоказания от ваксинацията срещу Covid-19.

Кацаров опроверга твърденията на Анастас Герджиков по време на президентския дебат от 18 ноември по БНТ, като каза, че "до стотинка" са изплатени всички възнаграждения на лекарите от първа линия.

"Всички средства са изплатени, а следващата седмица вероятно Министерски съвет ще одобри и допълнителни средства. Не отговаря на истината и информацията му, че лечебните заведения нямат лекарства", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024