Изкуствен интелект вместо актьори. Могат ли филми, създадени с ИИ, да изместят холивудските блокбъстъри Снимка: © Getty Images

Години наред формулата за създаване на успешен филмов блокбъстър е една и съща - звездни актьори и впечатляващи специални ефекти. Това обаче е напът да се промени и то благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и все по-мащабното му участие в киното.

С помощта на инструменти като DALL-E и Midjourney, създадени в рамките на изследователската лаборатория за изкуствен интелект OpenAI, кино продукциите много скоро няма да са това, което са сега. Тези два инструмента например използват изображения, извлечени от интернет, за да ги ползват в моделите си за изкуствен интелект. Те на свой ред създават подобни, но все пак напълно оригинални изображения.

Визиите могат да са всякакви - от истинска фотография до имитации на стиловете на известни художници, а "производството" им отнема само между 20 и 30 секунди. Подобна дейност например би отнела часове на обикновения човек, разказва американското онлайн издание "Quartz".

Подходът все повече се използва от някои потребители за генериране на оригинални изображения на различни известни личности. Представете си снимка на любимия ви актьор, за която той нито е позирал, нито дори не знае, че съществува, тъй като е възпроизведена от изкуствен интелект. Такъв е примерът със снимка на звездата от "Breaking Bad" Брайън Кранстън, който е облечен в костюм на герой от сериала "Game of Thrones".

Генерирането на подобен тип изображения много бързо беше използвано и в опити за създаване на анимации с помощта на други безплатни технологии. А късометражните анимации са само началото. Тепърва предстоят да се появят и първите пълнометражни и оригинални видеоклипове, създадени именно с помощта на изкуствения интелект.

Развитието в тази област отразява напредъка в работата с подобни изображения и видеа, но скоро почти всеки ще може да използва тези инструменти, за да създава собствено съдържание.

Това обаче може да се окаже пречка за големите холивудски студиа. Представете си - следващият филм с участието на любимата ви актриса може скоро да бъде създаден от стаята на някого, който просто използва инструмент с ИИ. А за целта ще е нужна една снимка, изтеглена от интернет. Няма да е нужно звездата да сключва договор за милиони, тъй като тможе да не знае, че подобен проект изобщо съществува.

Възможната злоупотреба с тези инструменти и нарушаването на правата на интелектуалната собственост и на актьорите са сред многото потенциални проблеми. Всеки създател на подобен тип съдържание ще може да генерира собствени истории и сцени с образите на реални хора и да изобразява всичко - от сексуални сцени до такива с явно насилие.

Един от най-използваните модели за тази дейност - Stable Diffusion - има включени филтри за безопасност, които предотвратяват неправомерното използване на изображения, но много потребители с нужните умения могат лесно да преодолят тези защити.

През септември създателят на Stable Diffusion Емад Мостаке беше попитан за възможността хората да използват модела по незаконен или проблематичен начин - например с цел порнография.

"Ако хората използват технологията, за да правят незаконни неща, вината си е тяхна. Това е в основата на либералното общество", отговори Мостаке.

Независимо от това изкуството, създадено с помощта на инструменти с ИИ, става все по-популярно. Правните последици продължават да бъдат неизяснени, а интересът към създаването на подобни, но оригинални холивудски копия на филми расте. Вече не сме в етапа "Дали това ще се случи?". Въпросът е по-скоро кога ще се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022