Изкуственият интелект навлиза и във футбола Снимка: © getty images
  • Естебан Гранеро и Olocip
  • Приложение на изкуствения интелект при подготовката на трансфери
  • Приложение при изготвянето на такитка
  • Приложение при предотвратяване на контузи
  • Изкуственият интелект в други спортове

За футболните фенове Естебан Гранеро може да е познат като бивш състезател на „Реал Мадрид“ и бивш капитан на „Еспаньол“, но макар да има завидна кариера на терена, действията му извън него обещават да бъдат от по-голямо значение.

32-годишният халф е пионер във въвеждането на изкуствен интелект във футбола. През 2015 докато все още защитава цветовете на „“Реал Сосиедат“, Гранеро открива компанията Olocip, която се опитва да наложи модерните технологии в бизнес света и специализира в професионалния спорт.

„Като футболист всеки ден се сблъсквам с количеството информация, което ни се предоставя, с начините, по които я използваме и резултатите, които получаваме,“ споделя испанецът пред Sky Sports. “Започнах да се замислям колко повече можем да постигнем с нея и това даде началото на проекта.“

Следват разговори с много специалисти относно начините, по които изкуственият интелект може да бъде приложен в работата със статистика в спорта, как тези статистики могат да бъдат използвани, за да се правят предположения за бъдещия развой на събитията на базата на това, което вече се е случило.

Наема се екип от елитни учени и работата започва. Olocip вече е контакт с някои от водещите отбори в Европа, но тяхната идентичност не може да бъде разкрита поради договор за конфиденциалност.

Приложение при подготовката на трансфери

Основните области на експертиза на компанията са да помага с прогнози при трансфери на играчи, превенция на контузии и изготвяне на тактики.

Статистически анализи отдавна се използват при подготвянето на трансфери, но изкуственият интелект ще помага не само с преглед на досегашното представяне на състезателите, но и с прогноза за предстоящото им такова при евентуално преминаване в отбора.

„Ако имате двама души, които са се представяли на подобно ниво, единият в Бундеслигата, другият във Висшата лига, нашият модел може да ви покаже кой ще бъде по-подходящ за вашия отбор,“ обяснява Гранеро.

Може да бъде направена прогноза какви ще бъдат показателите (голове и асистенции) на даден футболист след осъществяване на трансфера.

Помощта е достъпна както за клубовете, така и за състезателите, които биха искали да разберат кой отбор е по-подходящ за тях и къде биха се представили по-добре.

Приложение при изготвянето на тактика

Изкуственият интелект помага да предположиш как ще играе съперника ти, какво дадени играчи ще предприемат в отделни ситуации и кои са опонентите, които могат да ти създадат проблем.

Olocip предлага и анализ в реално време, който може да помогне на треньора да вземе правилните решения в течения на двубоя и да обърне неговия развой.

Приложение при предотвратяване на контузии

Опитът на Гранеро като футболист му помага да разбере по-добре нуждите на спортистите. Знае кога те изпитват несигурност и е наясно, че един от тези случаи е при борбата с контузиите.

След дълга травма например треньорите често не бързат да рискуват своите състезатели в официални мачове и те са подложени на специални тренировъчни програми.

Изкуственият интелект ще помогне да се внесе повече яснота в тези случаи:

„От гледна точка на играч, възможността да знам колко е голям рискът да се контузия на тренировка е голяма предимство. Технологията ни може да ти каже дали не трябва да тренираш в даден ден, или пък трябва да подходиш предпазливо. Информация, която може да бъде ключова за кариерите на футболистите.“

Изкуственият интелект в други спортове

Изкуственият интелект може и тепърва да навлиза във футбола, но в други спортове прогресът от тази гледна точка вече е няколко крачки напред. Докато някои го използват за прости чат ботове, които да отговарят на въпроси на феновете, има и случаи, в които технологиите спасяват животи.

В автомобилните серии NASCAR се използва система, която е способна да открие дори и най-малките проблеми в състоянието на колите. Надпреварите водят до по поне един смъртен случай на година и всяка помощ за намаляване на щетите е от полза. При високата скорост, с която се провеждат състезанията, всеки малък проблем може да доведе до поставяне на шофьора в опасност.

PIQ, френски стартъп за роботика, предлага платформа, която помага да се проследят и анализират всякакви микроскопични вариации на движенията в бокса и по този начин да се изградят оптимални програми за тренировки.
На пръв поглед изглежда сякаш въвеждането на подобни технологии във футбола може да изземе функциите на специалисти, които вече имат длъжности в клубовете. Естебан Гранеро обаче пояснява, че идеята на Olocip не е да ги измести, а да им помогне.

Въпреки че все още някои подхождат песимистично към изкуствения интелект, според него до четири или пет години той ще бъде фактор във футбола.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024