Снимка: © getty images
  • Естебан Гранеро и Olocip
  • Приложение на изкуствения интелект при подготовката на трансфери
  • Приложение при изготвянето на такитка
  • Приложение при предотвратяване на контузи
  • Изкуственият интелект в други спортове

За футболните фенове Естебан Гранеро може да е познат като бивш състезател на „Реал Мадрид“ и бивш капитан на „Еспаньол“, но макар да има завидна кариера на терена, действията му извън него обещават да бъдат от по-голямо значение.

32-годишният халф е пионер във въвеждането на изкуствен интелект във футбола. През 2015 докато все още защитава цветовете на „“Реал Сосиедат“, Гранеро открива компанията Olocip, която се опитва да наложи модерните технологии в бизнес света и специализира в професионалния спорт.

„Като футболист всеки ден се сблъсквам с количеството информация, което ни се предоставя, с начините, по които я използваме и резултатите, които получаваме,“ споделя испанецът пред Sky Sports. “Започнах да се замислям колко повече можем да постигнем с нея и това даде началото на проекта.“

Следват разговори с много специалисти относно начините, по които изкуственият интелект може да бъде приложен в работата със статистика в спорта, как тези статистики могат да бъдат използвани, за да се правят предположения за бъдещия развой на събитията на базата на това, което вече се е случило.

Наема се екип от елитни учени и работата започва. Olocip вече е контакт с някои от водещите отбори в Европа, но тяхната идентичност не може да бъде разкрита поради договор за конфиденциалност. 

Приложение при подготовката на трансфери

Основните области на експертиза на компанията са да помага с прогнози при трансфери на играчи, превенция на контузии и изготвяне на тактики.

Статистически анализи отдавна се използват при подготвянето на трансфери, но изкуственият интелект ще помага не само с преглед на досегашното представяне на състезателите, но и с прогноза за предстоящото им такова при евентуално преминаване в отбора. 

„Ако имате двама души, които са се представяли на подобно ниво, единият в Бундеслигата, другият във Висшата лига, нашият модел може да ви покаже кой ще бъде по-подходящ за вашия отбор,“ обяснява Гранеро.
 
Може да бъде направена прогноза какви ще бъдат показателите (голове и асистенции) на даден футболист след осъществяване на трансфера. 

Помощта е достъпна както за клубовете, така и за състезателите, които биха искали да разберат кой отбор е по-подходящ за тях и къде биха се представили по-добре.

Приложение при изготвянето на тактика

Изкуственият интелект помага да предположиш как ще играе съперника ти, какво дадени играчи ще предприемат в отделни ситуации и кои са опонентите, които могат да ти създадат проблем. 

Olocip предлага и анализ в реално време, който може да помогне на треньора да вземе правилните решения в течения на двубоя и да обърне неговия развой.
 
Приложение при предотвратяване на контузии

Опитът на Гранеро като футболист му помага да разбере по-добре нуждите на спортистите. Знае кога те изпитват несигурност и е наясно, че един от тези случаи е при борбата с контузиите.

След дълга травма например треньорите често не бързат да рискуват своите състезатели в официални мачове и те са подложени на специални тренировъчни програми.

Изкуственият интелект ще помогне да се внесе повече яснота в тези случаи:

„От гледна точка на играч, възможността да знам колко е голям рискът да се контузия на тренировка е голяма предимство. Технологията ни може да ти каже дали не трябва да тренираш в даден ден, или пък трябва да подходиш предпазливо. Информация, която може да бъде ключова за кариерите на футболистите.“

Изкуственият интелект в други спортове

Изкуственият интелект може и тепърва да навлиза във футбола, но в други спортове прогресът от тази гледна точка вече е няколко крачки напред. Докато някои го използват за прости чат ботове, които да отговарят на въпроси на феновете, има и случаи, в които технологиите спасяват животи.

В автомобилните серии NASCAR се използва система, която е способна да открие дори и най-малките проблеми в състоянието на колите. Надпреварите водят до по поне един смъртен случай на година и всяка помощ за намаляване на щетите е от полза. При високата скорост, с която се провеждат състезанията, всеки малък проблем може да доведе до поставяне на шофьора в опасност.
 
PIQ, френски стартъп за роботика, предлага платформа, която помага да се проследят и анализират всякакви микроскопични вариации на движенията в бокса  и по този начин да се изградят оптимални програми за тренировки. 
На пръв поглед изглежда сякаш въвеждането на подобни технологии във футбола може да изземе функциите на специалисти, които вече имат длъжности в клубовете. Естебан Гранеро обаче пояснява, че идеята на Olocip не е да ги измести, а да им помогне. 

Въпреки че все още някои подхождат песимистично към изкуствения интелект, според него до четири или пет години той ще бъде фактор във футбола.  

Прочети