Снимка: © Getty Images/La Montagne Sainte-Victoir от Пол Сезан

Колекцията от произведения на изкуството на стойност около 1 млрд. долара, принадлежащи на съоснователя на „Microsoft” Пол Алън, ще бъдат продадени на най-големия търг на частна колекция в историята.

Притежаваните от Алън творби ще бъдат продадени от аукционната къща „Christie’s”, като приходите от търга ще бъдат предоставени за благотворителност по желание на Алън.

Съоснователят на Microsoft, който почина на 65-годишна възраст през 2018 г., беше включен в списъка на 200-те най-добри колекционери на изданието „Art News”. Колекцията му включва шедьоври на Ботичели, Реноар, Дейвид Хокни и Рой Лихтенщайн.

На търга ще бъдат продадени 150 произведения на изкуството, обхващащи различни епохи - от стари майстори през импресионистите до модерно и съвременно изкуство. Сред експонатите ще бъде картината „La Montagne Sainte-Victoire“ на френския художник Пол Сезан, оценена на повече от 100 млн. долара.

Други големи произведения, за които е известно, че Алън притежа, са "Жълто над лилаво" на Марк Ротко от 1956 г. и “Birch Forest” на Густав Климт от 1903 г., равняваща се на близо 40,3 млн. долара.

Продажбата на творбите е на път да се превърне в най-скъпата колекция от произведения на изкуството, продавана някога. Очаква се тя да надмине сумата от 922 млн. долара – рекорд, генериран от продажбата на колекцията на Маклоу, както и продажбата на колекцията на Дейвид Рокфелер през 2018 г., която събра 835 млн. долара.

Колекцията "отразява разнообразието на интересите му, със собствена мистика и красота", споделя сестрата на Алън – Джоди, която отговаря за наследството му.

Пол Алън основава „Microsoft“ през 1975 г. заедно с приятеля си от детство Бил Гейтс, но през 1983 г. напуска компанията, след като е диагностициран с неходжкинов лимфом - рядка форма на рак.

Отношенията му със съоснователя Бил Гейтс също се влошават, но се подобряват по-късно през живота му. Той остава член на управителния съвет на компанията до 2000 г.

Бизнесменът успешно се лекува от рака и основава частна компания със сестра си Джоди, която управлява бизнеса и благотворителността му. Той притежава и инвестиционен портфейл на стойност няколко милиарда долара, в това число и акции в Microsoft.

През 2010 г. той обещава да остави по-голямата част от състоянието си за благотворителност след смъртта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"