Изкуство за милиарди: Колекцията на Пол Алън може да стане най-скъпата, продавана някога Снимка: © Getty Images/La Montagne Sainte-Victoir от Пол Сезан

Колекцията от произведения на изкуството на стойност около 1 млрд. долара, принадлежащи на съоснователя на „Microsoft” Пол Алън, ще бъдат продадени на най-големия търг на частна колекция в историята.

Притежаваните от Алън творби ще бъдат продадени от аукционната къща „Christie’s”, като приходите от търга ще бъдат предоставени за благотворителност по желание на Алън.

Съоснователят на Microsoft, който почина на 65-годишна възраст през 2018 г., беше включен в списъка на 200-те най-добри колекционери на изданието „Art News”. Колекцията му включва шедьоври на Ботичели, Реноар, Дейвид Хокни и Рой Лихтенщайн.

На търга ще бъдат продадени 150 произведения на изкуството, обхващащи различни епохи - от стари майстори през импресионистите до модерно и съвременно изкуство. Сред експонатите ще бъде картината „La Montagne Sainte-Victoire“ на френския художник Пол Сезан, оценена на повече от 100 млн. долара.

Други големи произведения, за които е известно, че Алън притежа, са "Жълто над лилаво" на Марк Ротко от 1956 г. и “Birch Forest” на Густав Климт от 1903 г., равняваща се на близо 40,3 млн. долара.

Продажбата на творбите е на път да се превърне в най-скъпата колекция от произведения на изкуството, продавана някога. Очаква се тя да надмине сумата от 922 млн. долара – рекорд, генериран от продажбата на колекцията на Маклоу, както и продажбата на колекцията на Дейвид Рокфелер през 2018 г., която събра 835 млн. долара.

Колекцията "отразява разнообразието на интересите му, със собствена мистика и красота", споделя сестрата на Алън – Джоди, която отговаря за наследството му.

Пол Алън основава „Microsoft“ през 1975 г. заедно с приятеля си от детство Бил Гейтс, но през 1983 г. напуска компанията, след като е диагностициран с неходжкинов лимфом - рядка форма на рак.

Отношенията му със съоснователя Бил Гейтс също се влошават, но се подобряват по-късно през живота му. Той остава член на управителния съвет на компанията до 2000 г.

Бизнесменът успешно се лекува от рака и основава частна компания със сестра си Джоди, която управлява бизнеса и благотворителността му. Той притежава и инвестиционен портфейл на стойност няколко милиарда долара, в това число и акции в Microsoft.

През 2010 г. той обещава да остави по-голямата част от състоянието си за благотворителност след смъртта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024