Изкуство за милиарди: Колекцията на Пол Алън може да стане най-скъпата, продавана някога Снимка: © Getty Images/La Montagne Sainte-Victoir от Пол Сезан

Колекцията от произведения на изкуството на стойност около 1 млрд. долара, принадлежащи на съоснователя на „Microsoft” Пол Алън, ще бъдат продадени на най-големия търг на частна колекция в историята.

Притежаваните от Алън творби ще бъдат продадени от аукционната къща „Christie’s”, като приходите от търга ще бъдат предоставени за благотворителност по желание на Алън.

Съоснователят на Microsoft, който почина на 65-годишна възраст през 2018 г., беше включен в списъка на 200-те най-добри колекционери на изданието „Art News”. Колекцията му включва шедьоври на Ботичели, Реноар, Дейвид Хокни и Рой Лихтенщайн.

На търга ще бъдат продадени 150 произведения на изкуството, обхващащи различни епохи - от стари майстори през импресионистите до модерно и съвременно изкуство. Сред експонатите ще бъде картината „La Montagne Sainte-Victoire“ на френския художник Пол Сезан, оценена на повече от 100 млн. долара.

Други големи произведения, за които е известно, че Алън притежа, са "Жълто над лилаво" на Марк Ротко от 1956 г. и “Birch Forest” на Густав Климт от 1903 г., равняваща се на близо 40,3 млн. долара.

Продажбата на творбите е на път да се превърне в най-скъпата колекция от произведения на изкуството, продавана някога. Очаква се тя да надмине сумата от 922 млн. долара – рекорд, генериран от продажбата на колекцията на Маклоу, както и продажбата на колекцията на Дейвид Рокфелер през 2018 г., която събра 835 млн. долара.

Колекцията "отразява разнообразието на интересите му, със собствена мистика и красота", споделя сестрата на Алън – Джоди, която отговаря за наследството му.

Пол Алън основава „Microsoft“ през 1975 г. заедно с приятеля си от детство Бил Гейтс, но през 1983 г. напуска компанията, след като е диагностициран с неходжкинов лимфом - рядка форма на рак.

Отношенията му със съоснователя Бил Гейтс също се влошават, но се подобряват по-късно през живота му. Той остава член на управителния съвет на компанията до 2000 г.

Бизнесменът успешно се лекува от рака и основава частна компания със сестра си Джоди, която управлява бизнеса и благотворителността му. Той притежава и инвестиционен портфейл на стойност няколко милиарда долара, в това число и акции в Microsoft.

През 2010 г. той обещава да остави по-голямата част от състоянието си за благотворителност след смъртта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024