Изложба на транс-жени като картини на Майстора се превърна в политически скандал

Изложбата "Другите българки" и документалният филм "България в транс", посветени на транссексуалните хора в България, провокираха остра полемика в социалните мрежи.

Авторът им Михаил Вучков е решил да използва фолклорната символика от картините на Владимир Димитров-Майстора, за да покаже историите на няколко души, променили пола си в България.

Проектът му е подкрепен финансово и от Национален фонд "Култура" (НФК), като одобреният бюджет от държавата е в размер на 10 000 лв.

Вучков е кандидатствал в сесията на НФК още през 2020 г. в категорията "Социално ангажирани изкуства".

Той обяснява решението си да направи паралел с образите на Майстора с това, че легендарният художник е "запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката днес".

Причината да повдигне темата в момента е свързана със 140-тия юбилей на Владимир Димитров на 1 февруари.

Вучков обръща внимание, че хората, преминали през операция по смяна на пола през 21 в., се оказват в сходна позиция с жените от края на 19 век, чието място е било "под домашната стряха" (по цитат на Стоян Михайловски).

"За съжаление днес „домашната стряха“ е мястото, където най-вече присъства транссексуалната българка. Може да се каже, че тя е затворник на собствения си дом, тъй като липсата на работа и крайно враждебна среда на улицата я задържа там", пише Вучков в добавка към тийзър за изложбата.

Дебатът около посланията на проекта му се превърна в политически скандал. Т. нар. Консервативно-патриотично движение (КПД), организирано от ръководителя на ММА-федерацията Станислав Недков-Стъки и издателя на ПИК Недялко Недялков обявиха, че искат оставката на министъра на културата Атанас Атанасов заради отпускането на 10 000 лв. за изложбата.

Според авторите на протеста - проектът "наранява естетическите и етични чувства на ценителите на българската живопис".

Всъщност предложението на Вучков е одобрено на 8 октомври 2020 г. от УС на Национален фонд "Култура" - в мандата на старото правителство на ГЕРБ, когато министър беше Боил Банов.

Иронията е, че Стъки и федерацията по ММА бяха сред редовните получатели на средства от държавния бюджет по линия на т.нар. "младежки дейности" - общата сума на парите, които бяха отпуснати по времето на Красен Кралев не за спортни постижения, а за други кампании (като "Млади, можещи, активни") беше над 158 000 лв. за две години.

Моделите от портретите в "Другата българка" са облечени в народни носии в типичния стил за Майстора на фона на рози и макове, осветени в неонови светлини.

Историите на заснетите жени са разказани в документален филм на име "България в транс" и кампания с участието на активисти и здравни специалисти, които обясняват какви са най-големите проблеми пред транссексуалните хора в България.

"До преди година Мелиса Рангелова е била Тихомир - бивш културист, който казва за себе си, че винаги е живял в чуждо тяло. Днес е тя и по думите й е по-щастлива от всякога, защото може да бъде себе си. Мелиса е първата транс жена, която реши да направи своя преход публичен. Така тя се превърна в пример за цялата транс общност"

Небезизвестният козметичен хирург д-р Ангел Енчев е един от събеседниците в кампанията, като разказва за това, че е извършил 15 операции по смяна на пола - една от тях е била на "жена към мъж", а останалите са на "мъж към жена". Енчев обяснява колко време отделя за това да се убеди, че пациентите му осъзнават напълно през колко сложна медицинска интервенция ще трябва да преминат, и "за да не стигаме до трудни ситуации, в които ще бъдем разочаровани и аз, и пациентът".

Представянето на изложбата е планирано за 8 март - Международния ден на жената. В интервю за Нова нюз Михаил Вучков разказва, че интересът му към темата е предизвикан от личните впечатления за прехода от мъж в жена на негов бивш съквартирант.

"Никога не съм си представял какво представлявлява транс преходът, през какви състояния преминава човекът. Не съм си давал сметка за емоционалното състояние, през което минава човек. Каквото и да си представяме като проблем, ние го изживяваме в комфорта на собствената си хармония като личност и тяло. Представете си, техните проблеми започват тогава, когато тази хармония бъде намерена. Преди всичко техният проблем е свързан с това, че чувстват огромна дисхармония със съществото си - такова, каквото е", казва той.

При одобряването на проекта в НФК е посочено, че сред силните му страни са ангажирането с "маргинална тема; иновативно изразно средство; силен медиен отзвук за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни издания". В мотивите за решението се посочва, че Михаил Вучков, е "професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството". Първоначално той е кандидатствал с искане за помощ от 20 000 лв., но комисията е препоръчала намаляването му наполовина заради високи продукционни разходи и наем за изложбена зала.

Вучков е бивш програмен директор на музикалната телевизия ММТВ, работил е като продуцент, кастинг директор и маркетингов специалист за различни филмови и ТВ компании. Бил е част от организацията на София прайд през 2012-2013.


Как "джендърът" влезе в речника на новите думи на БАН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Размирици в Косово: Има ранени войници на НАТО

Близо 25 войници от мироопазващите сили на НАТО, разположени в Северно Косово, са ранени при сблъсъци

08:10 - 30.05.2023

Депутатите заседават извънредно, за да изслушат ръководителите на службите

Изслушванията са по повод разпространеният запис от Националния съвет на ПП

07:34 - 30.05.2023

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023