КПК при ПИК: Кой кой е в новия Консервативно-патриотичен кръг Снимка: © Getty Images

"Демокрацията е в опасност, държавата е в плен на подмяната, накърнено е достойнството на българската нация, опростачването и чалгаризацията доминират в политическата култура... В ситуацията на институционален хаос, агресивна хибридна война, и криворазбран „глобализъм” повече отвсякога е нужно да звучи трезвият и мъдър глас на интелигентните хора".

Този нетърпящ възражения манифест бележи създаването на ново консервативно-патриотично движение - рожба на колектив от ударници на интелектуалния труд начело с издателя на ПИК Недялко Недялков и Станислав Недков-Стъки, председател на Българската федерация по смесени бойни изкуства и публично известен като "мъжа на Юлияна Дончева".

Базата на националния отбор по футбол в Бояна се оказва достойният терен за срещата на "граждани, преподаватели, политолози, социолози, учени, спортисти, юристи, издатели и журналисти", обединени около извода, че е време здравите сили да си върнат властта.

В същата сграда, почти по същото време, Боби Михайлов показа как традиционализмът може да се претвори от идея в практика и се върна да "работи за бъдещето на българския футбол, който е пряко отражение на това, което се случва в държавата".

И той се показа готов на твърди действия срещу "подмяната" и за "опазване на нормалността" като членовете на новия кръг. Въобще - работа, работа, работа.

Консерватизмът явно не беше на мода при изборите на 4 април, при които цялата "патриотична" палитра от партии се изпари от парламента, а КОД-ът на Петър Москов финишира с по-малко от 9500 гласа. Но светът е голям, Facebook дебне отвсякъде, предсрочният вот придобива все по-ясни очертания, а войната на опорните точки никога не е приключвала.

Дошло е времето на "образованите, знаещи и можещи патриоти, неопетнени досега с политиката и държавните постове", казват идеолозите на движението, за които близостта до управлението от всички бои досега не е давала повод за смущение.

Политическата кариера на Станислав Недков-Стъки започна като водач на кандидатдепутатската листа на ГОРД през 2013 г. (движението беше същата амалгама от загрижени за демокрацията и всестранно развити личности като Слави Бинев, Валентин Михов, Поли Карастоянова, Румен Ралчев и ... Любен Дилов-син, каква изненада!). После Стъки се сближи за кратко с Николай Бареков, а съпругата му Юлияна Дончева стана лице на ТВ7 - докато не дойде "личното разочарование" от ББЦ при поредното разбъркване на картите.

Завръщането му към политическия живот се случи малко след избухването на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през 2020 г., като Недков обяви, че е избран за лидер на "движението против блокадите в София".

Facebook-съпротивата му срещу антиправителствените протести го сплотява и с Недялко Недялков, Юлий Москов (издател на несъществуващия вече "7 дни спорт"), спортния журналист Владимир Зарков и Виктор Димчев - тв-продуцент, "протестър от 30 г." според "24 часа", който завърши привидно невъзможния преход от движението срещу Пеевски и Орешарски до идейно припокриване с ПИК.

Тоталните противоположности явно не притесняват участниците в първото събрание на новия консервативен съюз.

Председателят на Съюза на репресираните от комунизма Лиляна Друмева (бивш депутат от ГЕРБ) е присъствала на дискусията, в която е участвал и Боян Чуков - бивш офицер от Държавна сигурност, доскорошен член на БСП и неуспешен кандидат-депутат на ВМРО.

В "кръга" е и дългогодишният бивш ръководител на Държавната комисия за сигурността на информацията Цвета Маркова. Там е и шефът на организацията "Хан Кубрат" Веселин Костов - организатор на "анти Хелоуин" шествия, борец срещу "джендъра", посрещач на руските "Нощни вълци" и участник в контрапротеста "Гешев - закон и ред" в подкрепа на избора на новия главен прокурор през 2019 г.

На събитието е присъствал и бившият генерален директор на БНР Светослав Костов, отстранен от длъжност заради скандала със свалянето на Силвия Великова от ефир. Заедно с него е споменато и участието на журналиста Стефан Ташев, който и в момента е член на УС на радиото.

Категорична подкрепа за новото движение, според ПИК, е изразил и Борислав Цеков - бивш депутат от НДСВ и "Новото време", бивш участник в президентската кампания на Меглена Кунева, кандидат-депутат на БСП през 2014 г., номинирал Мая Манолова за омбудсман, член на Правния съвет на Румен Радев до октомври 2019 г. (когато президентът върна избора на Иван Гешев като главен прокурор) и основател на "Българското Тръмп общество".

"Крайно време е да има кой да сочи правилния път и да се съпротивлява срещу подмяната", казва Цеков пред ПИК.

При такава селекция от защитници на умерен прогрес в рамките на закона - не можем да не се съгласим с него. Крайно време беше маските да паднат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024