Снимка: © Министерство на икономиката

Новият министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че ще запази един от заместниците от мандата на Корнелия Нинова - Димитър Данчев, който е член и на Националния съвет на БСП и председател на партийния Съвет по икономика.

Данчев ще бъде и представителят на МИИ в новосъздадения кризисен щаб за енергетиката, който служебният кабинет формира в първия си работен ден заради "хаоса и разрухата" (по думите на Гълъб Донев) в сектора.

Запазването на Данчев се случва на фона на продължаващия сблъсък между Стоянов и Нинова. Новият министър беше един от уволнените в последните месеци на мандата ѝ като ръководител на Министерството на икономиката, а споровете им преминаха във взаимни обвинения през медиите и в напрежение дори в деня на предаване на властта.

Стоянов дори обвини Нинова, че е уволнила повече от 10% от администрацията в МИИ, както и почти всички управителни съвети в 14 от 18 дружества под неин контрол, докато тя е била начело на министерството.

"За съжаление информацията, която ми беше подадена, е, че огромната част от хората, които са махнати, са били с конкурс и мандат. Не е спазен духът на закона за публичните предприятия, където ясно се казва, че хората се назначават с конкурс", коментира той.

Стоянов се учуди и как директорът на ДКК Смиляна Нитова ще е едновременно ръководител на дружеството и водач на кандидатдепутатска листа (на БСП в Хасково, определена с решение на Националния съвет от 5 август).

В същото време Никола Стоянов обяви, че оставането на Димитър Данчев ще е пример за "приемственост" със старата администрация и заяви, че ще оценява всяко ново назначение според качествата.

Новият стар зам.-министър на икономиката е поредният кадър от бившия кабинет на Кирил Петков, който ще запази работата си - в понеделник стана ясно, че и Велислава Петрова (от квотата на ИТН) остава като зам.-министър на външните работи.

Димитър Данчев е завършил магистратура по бизнес администрация от Икономическия университет във Виена, има и диплома от УНСС. Работил е като управител на частни и държавни компании и е ръководил българската Служба по търговско-икономически въпроси в Мюнхен.

Данчев стана депутат през 2017 г. като част от обновлението на кадри на БСП първите парламентарни избори в партийното ръководство на Корнелия Нинова - по това време влязоха и Крум Зарков, както и бъдещите кметове на Перник и Русе Станислав Владимиров и Пенчо Милков.

Зарков и Владимиров обаче влошиха сериозно отношенията си с Нинова през последните години, като БСП изрично се разграничи от служебния министър на правосъдието.

През 2020 г. Димитър Данчев за кратко беше кандидат за председател на БСП при свикването на преки вътрешни избори, но се отказа от кандидатурата си в полза на Корнелия Нинова. През лятото на 2021 г. той беше водач на листата на БСП в Добрич.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.