Изненада и в МИИ: Заместник на Нинова и член на НС на БСП остава в екипа на Никола Стоянов Снимка: © Министерство на икономиката

Новият министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че ще запази един от заместниците от мандата на Корнелия Нинова - Димитър Данчев, който е член и на Националния съвет на БСП и председател на партийния Съвет по икономика.

Данчев ще бъде и представителят на МИИ в новосъздадения кризисен щаб за енергетиката, който служебният кабинет формира в първия си работен ден заради "хаоса и разрухата" (по думите на Гълъб Донев) в сектора.

Запазването на Данчев се случва на фона на продължаващия сблъсък между Стоянов и Нинова. Новият министър беше един от уволнените в последните месеци на мандата ѝ като ръководител на Министерството на икономиката, а споровете им преминаха във взаимни обвинения през медиите и в напрежение дори в деня на предаване на властта.

Стоянов дори обвини Нинова, че е уволнила повече от 10% от администрацията в МИИ, както и почти всички управителни съвети в 14 от 18 дружества под неин контрол, докато тя е била начело на министерството.

"За съжаление информацията, която ми беше подадена, е, че огромната част от хората, които са махнати, са били с конкурс и мандат. Не е спазен духът на закона за публичните предприятия, където ясно се казва, че хората се назначават с конкурс", коментира той.

Стоянов се учуди и как директорът на ДКК Смиляна Нитова ще е едновременно ръководител на дружеството и водач на кандидатдепутатска листа (на БСП в Хасково, определена с решение на Националния съвет от 5 август).

В същото време Никола Стоянов обяви, че оставането на Димитър Данчев ще е пример за "приемственост" със старата администрация и заяви, че ще оценява всяко ново назначение според качествата.

Новият стар зам.-министър на икономиката е поредният кадър от бившия кабинет на Кирил Петков, който ще запази работата си - в понеделник стана ясно, че и Велислава Петрова (от квотата на ИТН) остава като зам.-министър на външните работи.

Димитър Данчев е завършил магистратура по бизнес администрация от Икономическия университет във Виена, има и диплома от УНСС. Работил е като управител на частни и държавни компании и е ръководил българската Служба по търговско-икономически въпроси в Мюнхен.

Данчев стана депутат през 2017 г. като част от обновлението на кадри на БСП първите парламентарни избори в партийното ръководство на Корнелия Нинова - по това време влязоха и Крум Зарков, както и бъдещите кметове на Перник и Русе Станислав Владимиров и Пенчо Милков.

Зарков и Владимиров обаче влошиха сериозно отношенията си с Нинова през последните години, като БСП изрично се разграничи от служебния министър на правосъдието.

През 2020 г. Димитър Данчев за кратко беше кандидат за председател на БСП при свикването на преки вътрешни избори, но се отказа от кандидатурата си в полза на Корнелия Нинова. През лятото на 2021 г. той беше водач на листата на БСП в Добрич.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023
Бизнес

ИКЕА откри първия си магазин във Велико Търново

Над 1000 продукта за дома, плюс шведски кюфтенца и други храни, ще се предлагат в магазина

10:03 - 29.11.2023
Бизнес

Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет

09:03 - 29.11.2023